Ç’NDODH KUR I RRITURI URDHËRON FËMIJËN MOS TË QAJË MË

Gazeta Paloma - - Psikologji -

Prindër, tani që fëmija juaj do të shkojë në shkollë me atë çantën e rëndë, mbajani ju çantën. Të paktën ta lehtësoni nga një peshë që mund të ndahet, pasi “peshën” më të madhe e ka në veten e tij dhe atë duhet ta mbajë vetë. Tregojini që frika është në fillim. Tregojini se po të kishte dëgjuar frikën, ai edhe sot nuk do të ecte. Por përkundrazi, besoi dëshirën e tij për të ecur si mami dhe babi. Ai apo ajo lëvizi fillimisht duke u dridhur, duke u mbajtur, madje edhe duke u ulur e mos vazhduar më. Mirëpo, një gjë brenda vetes e ngrinte prapë dhe vazhdonte duke qeshur, por dhe duke qarë kur rrëzohej. E megjithatë nuk u tremb, u ngrit dhe vazhdoi. Ajo që ishte më e bukura, edhe pse qante dhe i dhembnin këmbët e duart, prapë ngrihej, qeshte dhe ecte edhe më i sigurt, edhe më i mahnitur me veten e tij dhe nuk ndalej më. Po kështu do t’i ndodhë edhe në shkollën. Shpesh do të lodhet, do të ndihet i pazoti, por do të vazhdojë, sepse mahnitja ka zënë vend brenda vetes së tij dhe e nxit të vazhdojë. E nxit të vazhdojë të zbulojë universe të reja, si brenda vetes ashtu edhe përreth, por edhe të rizbulojë atë “gjënë” që e njeh në një mënyrë tjetër. Shkolla është “dera e hyrjes e rrugës pa fund të mundësisë për të ditur”. Prindër, thojani këto fjalë fëmijëve tuaj, pasi kanë shumë nevojë për të pasur një mbështetje. Dhe mbështetje më të mirë se fjala e prindit nuk ka.

Pse duhet mbrojtur shkolla?

Shkolla është për një komb siç është zemra për njeriun, nëse zemra pushon së punuari atëherë njeriu rrezikon të mos jetë më në këtë jetë. Edhe një komb që nuk ka një shkollë cilësore, ka rrezikuar cilësinë qytetare të tijën. Historia tregon se kombet janë prishur pikërisht kur ka humbur cilësia e shkollës. Edhe për ne sot shtrohet i njëjti problem, shkolla jonë nuk prodhon qytetarë. Jemi në një fazë kur duhet ndërhyrë seriozisht në edukim. Mjaft më me mure dhe lyerje shkollash, mjaft më me programe “copy-paste”, ka ardhur koha, madje jemi vonë, të njohim situatën në vend dhe të fillojmë të gërshetojmë atë që dëshirojmë me atë që kemi. Duke punuar më shumë me gjuhën, të përpiqemi që nxënësit të punojnë në nivele jo thjesht komunikimi, por në nivele më të avancuara të gjuhës. Siç është krijimi dhe të menduarit në të ardhmen. Një punë tjetër më e madhe duhet bërë me mësuesit dhe të folurën e tyre me drejtshkrim. Mësuesi duhet të nxisë nxënësit të bëhen vërtet “nxënës”. Mësuesi duhet të kuptojë që ata fëmijë dhe adoleshentë që janë në shkollë, ai duhet t’i përgatisë që kur të dalin në jetë, ata të jenë vërtet “nxënës”. Detyra e shkollës është pikërisht kjo, ta bëjë njeriun të aftë për të nxënë gjithmonë e më shumë dije për sa kohë ai të jetë gjallë.

Sjelljet që ndërtojnë pandjeshmërinë ndaj vuajtjes së tjetrit

“Frikacak, për kaq qan ti?” Këtë shprehje i rrituri e shoqëron edhe me mimikën përçmuese të fytyrës. Dhe vazhdon, por këtë radhë me ton serioz: “Nuk ka asgjë për të qarë dhe hajt pusho tani, mjaft qave!”. Fëmija i hutuar, i trembur, i turpëruar dhe i zënë në faj njëkohësisht sepse qau nuk di si të sillet. Ai mbyllet në vetvete dhe përpiqet ta shtypë këtë ndjesi.

Kur të rriturit nuk aprovojnë të qarën e fëmijëve ata kultivojnë gjymtimin. Kur një fëmije i paragjykohet e qara, i rrituri i ka gjymtuar mënyrën natyrale e të shëndetshme të të shprehurit të stresit. Qëndrimi i të rriturit ndaj veprimeve e reagimeve të fëmijës influencon direkt në qartësimin apo ngatërrimin e ndjenjave të fëmijës për veten e tij. Dhe siç insiston Leora Kuttner, psikologe kanadeze, në librin e saj “Il bambino e il dolore”: Janë pikërisht këto sjellje të të rriturit dhe veprime të sforcuara të fëmijës që ndërtojnë strukturat psikike me veprim afatgjatë, që ashtu heshturazi ndërtojnë te njeriu pandjeshmërinë ndaj vuajtjes së tjetrit.

Ç’ndodh kur i rrituri urdhëron fëmijën mos të qajë më

Kur një fëmije i paragjykohet e qara, i rrituri i ka gjymtuar mënyrën natyrale e të shëndetshme të të shprehurit të stresit. Kur një i rritur i thotë fëmijës se nuk ka asgjë për të qarë apo e urdhëron të mos qajë më, fëmija mbyllet në vetvete dhe përpiqet ta shtypë këtë ndjesi. Të gjitha këto së bashku ngatërrojnë ndjenjat e fëmijës për veten e tij. Janë pikërisht këto sjellje të të rriturit dhe veprime të sforcuara të fëmijës që ndërtojnë strukturat psikike me veprim afatgjatë, që ashtu heshturazi ndërtojnë te njeriu pandjeshmërinë ndaj vuajtjes dhe tjetrit dhe komprometojnë shëndetin mendor.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.