Basha: Tekstet shkollore duhen falas, u rritën me 33%

Denoncimi i kreut të PD: Shtohet barra e prindërve, paguajnë më shtrenjtë "Shpërfillja e arsimit, dëm i pariparueshëm"

Gazeta Shqiptare - - OPOZITA - Valentina Madani

Kreu i opozitës, Lulzim Basha kërkon inves time dhe jo fasada në institucionet e dijes. Z. Basha përmes një statusi në "Facebook" kritikoi dje jo vetëm sistemin e shpërndarjes së librave, ku sipas tij mijëra prindër dhe nxënës vazhdojnë radhët e gjata për tekstet shkollore, por edhe rritjen e çmimeve. Sipas kreut të opozitës, është shtuar barra e prindërve, pasi ata paguajnë 33 për qind më shtrenjtë për blerjen e librave shkollorë për fëmijët e tyre.

"Mijëra prindër dhe nxënës vazhdojnë radhët e gjata për tekstet shkollore anembanë vendit. Jemi vendi i vetëm në rajon ku librat për shkollimin e detyrueshëm jo vetëm nuk jepen falas, por janë shtrenjtuar çdo vit", - shprehet z. Basha. Në këtë rast ai përmend dy shembuj konkretë: "Paketa e librave të detyrueshëm për klasën e parë është shtrenjtuar me 33% këta 4 vjet, nga 11 mijë e 790 lekë në vitin shkollor 2012- 2013 në 17 mijë e 760 lekë në vitin shkollor 20152016. Për të njëjtën periudhë, paketa e librave të detyrueshëm për klasën e gjashtë është rritur me 23 për qind, nga 38 mijë e 70 lekë në 48 mijë e 920 lekë". Sipas Lulzim Bashës, kjo rritje çmimesh ka rritur barrën e prindërve, e cila rëndon edhe më shumë sepse të ardhurat reale mesatare të familjeve shqiptare kanë rënë prej inflacionit dhe ngrirjes së pagave. "Shpërfillja e arsimit është dëm i pariparueshëm për të ardhmen e vendit. Librat për arsimin e detyrueshëm duhet të jepen falas dhe të shpërndahen nga vetë shkollat. Për këtë, mjafton që qeveria të investojë për libra dhe mjete shkollore paratë që çon për fasada ministrish dhe luks qeveritarësh", - shprehet kreu i PD- së. Edhe dy ditë më parë kreu i opozitës denoncoi ankthin financiar të

prindërve për blerjen e librave të fëmijëve. Sipas kreut të PD- së Lulzim Basha, viti i ri shkollor në vend të gëzimit sjell ankth financiar, pasi, sipas tij, ne jemi i vetmi vend në Europë ku librat për shkollimin e detyrueshëm nuk jepen falas. Nëpërmjet një statusi në "Facebook", Basha denoncoi faktin se "qindra mijëra nxënës dhe familjarët e tyre, paguajnë mbi 15 milionë dollarë çdo vit për librat e shkollave fillore dhe të mesme". Sipas Bashës, një qeveri në shërbim të

njerëzve investon në libra dhe mjete shkollore, jo në fasada ministrish dhe luks qeveritarësh. "Në vend që të sjellë gëzim, fillimi i shkollës sjell ankth financiar dhe vështirësi për qindra mijëra nxënës dhe familjarët e tyre, që paguajnë mbi 15 milionë dollarë çdo vit për librat e shkollave fillore dhe të mesme. Jemi vendi i vetëm në rajon ku librat për shkollimin e detyrueshëm nuk jepen falas, madje që të blesh këto tekste shkollore prindërit dhe nxënësit tor- Partia Zgjidhja e Koço Kokëdhima u bëri thirrje autoriteteve shtetërore që të shpërndajnë falas si dhe pa radha të lodhshme tekstet shkollore për arsimin parauniversitar, që do të nisë më 11 shtator. Zgjidhja këshilloi edhe PD- në që të mos lëshojë "lot krokodili" për nxënësit.

turohen me orë të tëra në radhë për shkak të sistemit klientelist të shpërndarjes në pak pika. Librat për arsimin e detyrueshëm duhet të jepen falas dhe të shpërndahen nga vetë shkollat. Kjo do të ishte një ndihmë të madhe për familjet shqiptare dhe shkollimin e fëmijëve të tyre. Një qeveri në shërbim të njerëzve investon në libra dhe mjete shkollore, jo në fasada ministrish dhe luks qeveritarësh", - deklaroi kreu i PDsë, Lulzim Basha.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.