PANAIRI I 20 Libri në krizë, tirazhi prek fundin me 200 kopje

Petrit Ymeri: Bibliotekat duan libra, jo tulla

Gazeta Shqiptare - - SHKRIMTARET NE DIKTATURE -

lioteka. "Biblioteka është libri, jo tulla. P. sh te lagja 9 është një bibliotekë që është rikonstruktuar disa herë, ndërkohë që ka qenë një nga bibliotekat më të mira në Tiranë. Ato fonde të shpenzohen për të blerë libra, që nuk mund t'i blejë kryetari i bashkisë. Po mbushen Bibliotekat e Tiranë me Daniel Still. Të shpallen tendera publikë, e të mbushen bibliotekat me libra. Nëse mendojmë për lexuesin, duhet të bëjmë tendera transparentë, të hapura, për furnizimin e bibliotekave publike të qytetit".

Panairi sivjet është i veçantë, pasi është vit jubile. Ymeti tha nuk është market, por panair libri. "Libraritë nuk janë market. Nuk krahasohemi dot me botën e madhe në të cilën nuk na qasin akoma. Ka disa panaire libri, profesionale që japin e marrin bisedojnë, bëjnë kontrata, të promovojnë etj. Më pas kemi panaire të tjera, duke nisur që nga salloni i Librit në Paris, deri te panairi Lajpcigut, që nga minuta e parë që hapet panairi dhe deri në minutën e fundit që mbyllet "Ne nuk kemi fonde, pasi kemi pasur mbështetje vetëm nga Ministria e Kulturës. Bashkia e Tiranës nuk ka denjuar të na kthejë asnjë përgjigje, ndërkohë që kemi bërë aplikime qysh në fillim të vitit dhe asnjë përgjigje. Kjo do të thotë se Bashkia e Tiranës refuzon të mbështesë panairin e librit".

vetëm shiten libra. Siç është Frankfurti, është edhe Londra dhe në gjithë të tjerët shiten libra ku ka një qëllim: për të afruar lexuesin, sepse janë të gjithë aty, libri, autori, botuesi etj. Pra, edhe ne në këtë panair jemi të gjithë bashkë, takohemi, promovojnë, bisedojmë trajtojmë probleme, edhe flasim për nesër e të ardhmen. Kjo është një mundësi për t'u takuar të gjithë së bashku. Sigurisht që ana e tregut ka rëndësinë e vet, sepse ofron mundësi për lexuesin, me çmime më interesante", shtoi ai. Me gjithë kërkesat e vazhdueshme drejtuar ministrisë e qeverive, TVSH- ja e librit është ende më e larta, 20%, ndërkohë që në Evropë më e larta është 4%- 6%. "Për ne është një TVSH absurde, sepse është 20% në blerje, 0 në shitje. Në përgjithësi, për sektorin e librit nuk ka mbështetje të qartë. Shumë e rëndësishme do ishte furnizimi i bibliotekave të shkollave dhe qyteteve, siç e ka i gjithë rajoni, për të cilën duhet të merret shteti. Ne vetëm ngremë zërin, por nuk mund të bëjmë gjë tjetër. Bibliotekat janë bosh", u shpreh Ymeri para gazetarëve.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.