Çfarë ka në kërthizën tënde?

Intervista - - ENCIKLOPEDI -

Gjithçka filloi para dy vjetësh, kur një student i Universitetit të Karolinës së Veriut, për kuriozitet, i kërkoi s hokut të tij të shikonte në mikroskop se ç‘ mikrobe kishte në kërthizën e tij. Dihet se kërthiza është një nga vendet që lahet më pak dhe që supozohet pra që të ketë një mjedis mikrobial të paprekur. Rezultati ishte i papritur: Në kërthizë at a gjetën mijëra e mijëra mikrobe, shumë nga të cilat, madje, të pazbuluara më parë.

Kjo gjë i shtyu sh- kencëtarët e atij universiteti të ngrinin një grup studimi prej 60 vetësh të cilët analizuan kërthizat e qindra njerëzve. Ky projekt u quajt “Biodiversiteti i kërthizës”. Duke analizuar kërthizat, ata zbuluan në to 2368 lloje bakteriesh nga të cilat, 1458 ishin të panjohura.

Disa kërthiza kishin vetëm mijëra lloj bakteriesh në kërthizat e tyre, disa të tjerë vetëm qindra dhe disa më pak, deri në 107 lloje. Studimi nxori edhe përfundime të çuditshme.

Kështu, për shembull, në kërthizën e një shkrimtari, u gjet një bakterie që është hasur më parë vetëm në tokën japoneze, ku sh- krimtari në fjalë nuk kishte shkuar asnjëherë. Ose, te një njeri, që nuk ishte larë për disa vjet, u gjet një bakterie që normalisht jeton nëpër borën e maleve të larta ose në burime nënujore. Megjithëse subjektet e analizuara nuk njiheshin me njëri-tjetrin, tetë lloje bakteriesh u gjetën në më shumë se 70% të njerëzve.

Studimi dhe përcaktimi i llojeve të bakterieve që jetojnë në trupin tonë është hapi i parë. Më pas, shkencëtarët do të studiojnë shkakun se përse këto bakterie janë aty. Për këtë, ata po shtojnë rrethin e njerëzve të analizuar. Informacioni i marrë do të ndihmojë në gjetjen e lidhjes midis llojit të bakterieve, vendlindjes të njerëzve e sistemit të tyre imunitar dhe efektet e tyre në shëndetin tonë. Ndërkohë, laboratori ka filluar një eksperiment tjetër: Bakteriet në sqetulla...

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.