Aq shumë dobi paska seksi?

Intervista - - PYETJE PËRGJIGJE PËR GJITHÇKA -

- I nderuar Dr. Demiri! Unë që po ju shkruaj jam një grua e braktisur nga burri dhe pata vendosur të mos pranoja më në krevat asnjë mashkull pas këtij zhgënjimi, por ka ca kohë që ndjehem shumë e tensionuar, me stres, dhimbje koke etj. Pyetja ime për ju është: Mos e kam këtë nga mungesa e seksit? Anita Sr. keq, që do t ë t hotë s e përmirësojnë qarkullimin e gjakut, pakësojnë ankthin, streset, depresionin dhe lehtësojnë dhimbjet. Në një libër të fundit të Tom Hikmanit, kur bëhet fjalë për përfitimet e seksit ( faqe 278), shkruhet se sipas një studimi, seksi mund të ketë një efekt lehtësues e qetës ues dhjetë herë më t ë lartë sesa valiumi, porse valiumi ka efekte anësore e krijon varësi, gjendje tolerance, kurse seksi është krejt natyror. Akti seksual ndikon pozit i vi s ht në ripërtëritjen e qelizave, në r r i t j e n dhe f or c i min e kockave si dhe djeg kaloritë. Është provuar se akti seksual zbut edhe urinë, duke rritur sasinë e një amf e t a mine që r r e gull on oreksin. Është e sigurtë se seksi përmirëson jo vetëm humorin dhe gj e ndjen shpirtërore, por rregullon e përmirëson edhe punën dhe fuqinë e trurit. Ka prova se njerëzit e moshuar që janë aktivë seksualisht, kanë më pak gjasa të vuajnë nga sëmundjet fizike apo shëndeti mendor. Përfitimet te femrat janë të shumta: Seksi rrit tek ato metabolizmin, përmirëson humorin, shton elasticitetin e lëkurës, stabilizon ciklet menstruale dhe pakëson valët e djersës e “sikletet” e t j e r a , s i domos gj a t ë menopauzës. Kjo është arsyeja pse vejushat plaken më s hpejt, r r udhosen e vdesin para kohe, kurse femrat seksualisht aktive, “s hkëlqejnë” deri në pleqërinë e vonë.

- Akoma më tej, aktiviteti i rregullt seksual pakëson rrezikun e kancerit, sidomos te meshkujt, te të cilët rreziku i kancerit të prostatës dhe zmadhimi i saj gjatë moshës së tretë, ndodh më së shumti sepse ndërpritet seksi. Është provuar se aktiviteti i rregullt seksual, zgjat jetën. Një studim mbi jetëgjatësinë, ku u monitoruan mbi një mijë meshkuj gjatë dhjetë viteve, doli në përfundimin se ata që bëjnë rregullisht seks të paktën dy herë në javë, kanë dy herë më pak gjasa që të vdesin nga një infarkt në zemër, në dallim nga a t a që bëj në s e ks vetëm një herë në muaj. Ndaj, mos u çudisni kur psikologu, gjatë testimit apo doktori gjatë diagnostikimit, ju pyet edhe për libidon, potencën, jetën e s hëndetin s eksual, pasi s hëndeti s e ksual ë s ht ë pjesë përbërëse e shëndetit tërësor. Dje po pija kafe me një mikun t i m, Novruz Pepa, i cil i më dhuroi librin e tij të fundit me titull “Blerim paçi në zemër”, l i bër t ë cilin i a kishte kushtuar të shoqes Mirjana Pepa, arsimtare e nderuar. Ky Novruzi duket si mbi 20 vite më i ri në moshë dhe, kur e kam pyetur se cili ka qenë “sekreti” i ruajtjes së rinisë së tij, ai m’u përgjigj: “Ja, ndër të tjera, edhe ajo së cilës ia kam kushtuar këtë libër, gruaja, së cilës ia kam bërë s ur pr i z ë me rastin e ditëlindjes. Kemi pasur një jetë të bukur e harmonike familjare sepse Mirjana ka qenë e mbetet e pakursyer si bashkëshorte, nënë, amvisë dhe “zonjë” e rrallë brenda e jashtë shtëpisë”. E shikoni pra se, siç thotë populli, gruaja e mirë ta shton jetën e po ashtu edhe burri i mirë, kurse ai i keqi ta “ha jetën”.

Sa më shumë “i l açe” nat yr or e , a q më pak strese, sëmundje dhe ilaçe kimikate. Në studimet e mira për jetëgjatësinë, del se rol parësor kanë luajtur qetësia shpirtërore, puna dhe jeta e rregullta, jeta s i s t ematike kënaqësidh ënëse seksuale, ushqimi i larmishëm, mosabuzimi me substancat dhe shmangia e mbipeshës.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.