Vetitë e mrekullueshme të kripës rozë të Himalajës

Intervista - - SHENDET -

Nuk është çudi që aromat mund të shkaktojnë reaksione te shumë njerëz. Vlerësohet se për prodhimin e produkteve me aromë si në kozmetikë, për përdorim personal dhe për pastrim, përdoren më shumë se 3000 lloje kimikatesh. Disa prej tyre shkaktojnë probleme shëndetësore, duke ndikuar për shembull në problemet e pjellorisë dhe astmë. Phtalatet, për shembull, janë një familje kimikatesh që imitojnë efektet e hormoneve në trup. Ato u shtohen shpesh produkteve, në mënyrë që aroma e tyre të zgjasë më shumë. Megjithatë, nuk është e lehtë të dish se çfarë kanë brenda produktet që përdorim për vete dhe shtëpinë. Zakonisht, prodhuesve të tyre nuk u kërkohet të shkruajnë mbi produkt se çfarë kimikatesh kanë përdorur në to. Ata vendosin termin përgjithësues “aroma” në etiketë, gjë që mund të përfshijë vajra esenciale, tretës, produkte sintetike dhe fiksues. Mbetet në përgjegjësinë e prodhuesit të përdorë përbërës që nuk janë të dëmshëm.

Kimikatet nuk janë fajtorët e vetëm. Edhe aroma të forta natyrale, si për shembull, lulet me aromë, mund të shkaktojnë dhimbje koke, ose kriza astme te disa njerëz. E njëjta gjë mund të thuhet edhe për produktet që shkruajnë se janë “pa aromë”. Edhe këto produkte mund të përmbajnë një sasi të vogël arome të shtuar për të mbuluar aromat e pakëndshme, por jo aq sa të kenë një erë të fortë.

Çfarë duhet të bëni nëse doni të evitoni problemet nga aromat? Ka mënyra të ndryshme, të shëndetshme, për të eliminuar produktet me aromë. Mund ta filloni me disa produkte që kanë aromë të fortë, si ilaçet e rrobave dhe aromatizuesit e mjedisit. Ka disa metoda

Kmë natyrale, më pak irrituese për të hequr qafe aromat e padëshirueshme:

Ju mund të vini një kuti me sodë në frigorifer për të thithur aromat e këqija, por ky deodorant natyral, që i neutralizon aromat, në vend që t’i mbulojë ato, mund të vihet kudo, një vendin ku fle qeni apo macja, afër koshit të plehrave, kuzhinë, banjo, në atletet që mbajnë erë, në makinë dhe mbi tapete, për të thithur aromat, para se t’i fshini me fshesë me korent.

- Soda e bukës.

- Uthulla e bardhë.

Aroma e saj mund të jetë e fortë në momentet e para kur e përdorni, por ajo ripa rozë e Himalajës është ndryshe nga kripa e zakonshme e kuzhinës, që përbëhet kryesisht nga kloruri i natriumit. Ajo është e pastër, shumë e lashtë, pa helme dhe kimikate që mund të ndodhen në kripën që vjen nga deti dhe oqeani.

Kripa rozë e Himalajës njihet edhe si “ari i bardhë”. Ajo është e pasur me kripëra minerale që mungojnë në kripën e zakonshme. Ajo përmban mbi 80 të tillë, ndër të cilët gjejmë kryesisht hekurin. Edhe ngjyra e saj rozë shkaktohet nga prania e këtij minerali, por edhe nga fakti se ky varietet kripe nuk u nënshtrohet trajtimeve zbardhuese. Kripa rozë nuk rafinohet dhe nuk trajtohet me produkte kimike. Kjo kripë nuk është e ndotur. Kur nxirret nga guri, ajo është e njëjtë me atë që është depozituar në mal para mijëra vjetësh. Stomaku ynë e thith më pak dhe shija e saj ka avullon shpejt. Ajo mund të përdoret për pastrim, që nga banjoja, në kuzhinë, për larjen e xhamave dhe parketit. Vetëm treteni dhe përdoreni ashtu si do të përdornit detergjentin tuaj të zakonshëm. Mund ta vini edhe në një tas të hapur, për të eliminuar erërat, si për shembull, kur keni djegur ndonjë gjë në kuzhinë.

Kur lavamani juaj mban erë, pritni një limon apo portokalle dhe shtrydheni mbi tubat e tij, ose grini lëkurën e

- Limoni.

tendencë të nxjerrë më në pah shijen e ushqimeve, pa e mbuluar atë.

- Cilat janë të mirat e saj?

- Së pari, kripa himalajane, në ndryshim nga kripa e zakonshme e kuzhinës, kufizon rrezikun e mbajtjes së ujit nga trupi dhe hipertensionin, sepse ka një sasi të reduktuar të klorurit të natriumit. Pastaj, përdorimi i saj sjell disa të mira për shëndetin tonë:

- Kontroll të nivelit të ujit, të pranishëm në trup dhe rregullimin e tij në mënyrë që të garantojë funksionimin e duhur.

- Nxit ekuilibrimin e një pH të qëndrueshëm në qeliza, përfshirë ato të trurit.

- Ndihmon në reduktimin e shenjave të plakjes

- Nxit përmirësimin e aftësisë thithëse të stomakut ndaj elementeve ushqyes të pranishëm në ushqim.

- Ndihmon frymëmarrjen dhe tyre. Për aromat e tjera, pritni disa feta limoni dhe vërini ato në një tas në kuzhinë, apo banjo. Aroma e limonit do të freskojë dhomën dhe do të mbulojë aromat e këqija.

- Kokrrat e kafesë.

Vini një tas me llumin e kafesë në frigorifer, në ngrirje, ose në lavamanin e kuzhinës, për të thithur aromat e këqija. Bëni një qeskë me këtë llum me një cohë prej najloni dhe vareni ne dollap, apo në vende të tjera.

- Pastruesit pa aromë.

qarkullimin e gjakut. - Redukton ngërçet. - Rrit forcën e kockave - Ndihmon në punën e veshkave, në kundërshtim me kripën e zakonshme të kuzhinës.

- Favorizon një gjumë më të mirë dhe të rregullt.

- Ofron një ndihmë natyrale në dëshirën seksuale.

- Si përdoret ajo?

- Kripa rozë nuk përdoret vetëm në gjellë. Ajo mund të përdoret edhe për qëllime të tjera, joushqimore, si për shembull për eksfojim, për në vaskë, për lehtësimin e dhimbjeve të kyçeve, si solucion për gargarë, në rastin e dhimbjes së fytit dhe rrufës.

- Cilat janë dizavantazhet?

- Për fat të keq, kripën e Himalajës nuk e gjejmë afër nesh, prandaj ajo kushton më shumë se kripa e detit. Zonat e nxjerrjes së saj janë larg; bëhet fjalë për miniera natyrale me kripë, që gjenden në vargmalin e Himalajës dhe që janë formuar falë një procesi që ka zgjatur 250 milionë vjet. Është e rëndësishme të dihet se ajo duhet përdorur në sasi më të vogla se kripa e kuzhinës, pasi mjaftonn një sasi e vogël për t’u dhënë shije ushqimeve. Megjithatë, mbeten disa dyshime përsa i përket nxjerrjes së saj. Ajo transportohet në shpinë, me thasë të rëndë, sidomos nga gratë, për kilometra të tërë. Shtimi i kërkesës për të, i ka bërë edhe më të vështira kushtet e punës. Gjithashtu, ekziston frika se nxjerrja e saj pa kriter mund të shkatërrojë një pasuri të vërtetë natyrale, pa llogaritur këtu ndotjen e lidhur me transportin e saj nga Lindja në Perëndim.

- Ku mund ta gjejmë kripën e Himalajës?

- Ajo tashmë gjendet fare lehtë në supermarkete, në dyqanet e specializuara me erëza, etj., ose në ato me produkte bio, apo edhe në internet. Mund ta gjeni në formë të imët apo të trashë.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.