A shërohet uretriti?

Intervista - - PYETJE -

- Doktor Evi Dani, a mund të më thoni se çfarë është uretriti, nga se shkaktohet dhe a shërohet përfundimisht? Nga se duhet të kemi kujdes? Jam lexuese e rregullt e kësaj rubrike. Cilat mosha kap më shumë dhe në çfarë periudhe përgjithësisht?

Dr. Evi Dani, seksolog- androlog: - Uretriti është një nga infeksionet e uretrës. Zakonisht, këto janë infeksione seksualisht të transmetueshme. Shenjat klinike paraqiten me rrjedhje nga kanali i urinës e një me kruste hemorragjike, noduse të dhimbshme që bashkohen dhe nxjerrin gjak.

Në të gjitha format e akneve, lëkura në zonën e shfaqjes së akneve është mjaft e yndyrshme. Trajtimi i akneve bëhet në varësi të gradës së aknes. Trajtimi i aknes së gradës së parë: forma më aktive e trajtimit është pilingu për të eleminuar komedonet dhe për të parandaluar formimin e tyre.

Trajtimi mund të bëhet me: retinoide lokale, benzyl peroxydi, acidi salicilik. Trajtimi i gradës së dytë të aknes: trajtimi përfshin retinoide lokale, benzyl peroxydi, acidi salicilik. Përfshin gjithashtu retinoidet lokale dhe benzyl peroksidin të shoqëruar me përdorimin e antibiotikëve lokalë si clindamycina ose erythromycina. Trajtimi i gradës së tretë: në këtë formë të aknes, si medika-

Dr. Albana Duni, Dr. Valdete Malaj, Poliklinika sasie sekrecioni pak a shumë të trashë, me ngjyrë në të verdhë. Uretritet janë përgjithësisht gonokoksike dhe jo gonokoksike, varet gjithnjë nga infeksioni dhe nga mikrobi që e shkakton.

- Infeksionet mund të ndodhin 1 deri në 3 javë pas një akti seksual të dyshimtë, për shembull me mente të linjes së parë janë retinoidet lokale dhe antibiotikët oralë. Antibiotikët që jepen nga goja janë tetracyklina, doxacyklina, minocyklina, erythromycin, të cilat përdoren për një kohë të gjatë, minimuni për 8 javë dhe maksimumi, për 4 muaj. Përdoren gjithmonë të kombinuar me retinoidet lokale. Në aknen e rëndë nodulo-cistike, akne të shoqëruara me çrregullime psikologjike, seborrhe të shtuar, cikatrice të dukshme, rekomandohet përdorimi i izotretinoines orale dhe i kontraceptivëve oralë te femrat. Izotretinoina orale ka mjaft efekte anësore dhe jepet vetëm me rekomandimin e mjekut. Është e kunderindikuar në shtatzani, laktacion, insuficiencë renale dhe hepatike, paciente me vlera shumë të larta të yndyrave në gjak. Nuk përdoret e kombinuar me tetracyklinën dhe të shmanget gjithash- një partnere të panjohur dhe pa prezervativ. Infeksioni mund të kalojë nga uretra në teste, duke dhënë epidedimus. Në këtë rast, ju duhet mjekimi me antibiotikë sa më shpejt të jetë e mundur dhe antibiotiku i përzgjedhur do t’ju ndihmojë të shëroheni patjetër. tu dhe përdorimi i vitaminës A dhe i aspirinës. Pacientët duhet të mënjanojnë ekspozimin në diell. Pacientët gjatë trajtimit me këtë preparat ndiqen me anë të ekzaminimeve laboratorike, duke matur nivelin e yndyrnave në gjak dhe funksionin e mëlçisë, jo vetëm para fillimit të terapisë dhe gjatë trajtimit. Trajtimi i akneve bëhet nga mjeku dermatolog në varësi të gradës së aknes e jo nga mjeku i familjes dhe akneja nuk ka lidhje me infeksionin urinar apo me përdorimin e duhanit. Disa faktorë, si për shembull konsumimi i ushqimeve hiperkalorike, i çokollatave dhe stresi, e rëndojnë një akne ekzistuese. Trajtimi i duhur shkurton kohën e qëndrimit të aknes, zvogëlon ashpërsinë e saj dhe eviton mbetjen e shenjave.

Përgatiti faqen: Valbona VUKULAJ Dr. Petrit Stafa, otorino- laringolog, Poliklinika Qendrore Tiranë Albana Lufi, Dr. e Shkencave Mjekèsore – dermatologe, Klinika Dermatologjike dhe Estetike DermoVita, Rr. Hoxha Tahsim pall. 60.1 kati II, 200 m. mbi sheshin Avni Rustemi. Tel. 0694061001, 0664061001. Dr. Mehmet Rrodhe Patolog (Citolog), Poliklinika Qendrore Tirane, cel. 0682411250. Dr. Edlira Elezaj, Gastrohepatologe: nr. 2, 21 Dhjetori. Dr.Teuta Buxheli, onkologe: Klinika diagnostikuese Med.al, Rr. Reshit Petrela, Kulla 1, Kati 2, Tiranë (100 m.nga stacioni i Trenit, drejt Zogut te zi. Cel. 0682280836

Poliklinika e Specialiteteve

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.