Studimi

Intervista - - INTIMITET -

Kur Gotmani dhe psikologu i universitetit të Kalifornisë, Robert Levenson, vinin re këtë sjellje, së bashku me tre sjellje të tjera: përbuzja, kriticizmi dhe marrja e pozitave mbrojtëse dhe i masnin se sa shpesh ndodhnin ato brenda 15 minutave bisedë, ata zbuluan se mund të parashikonin me një saktësi të madhe se cilat martesa do të përfundonin në divorc. Kur psikologët u bënin më pas pyetje çifteve se sa të kënaqur ishin në lidhje dhe sa shpesh e kishin menduar divorcin, ata mund të parashikonin se cilat martesa do të përfundonin në divorc me një saktësi 93%. Këto shifra që vijnë nga një studim 14 vjeçar i bërë me 79 çifte të martuara që jetonin në SHBA (21 nga të cilat u divorcuan gjatë kësaj periudhe), kishin një saktësi aq të habitshme sa i shtynë studiuesit t’i quanin këto sjellje: “katër kalorësit e apokalipsit”.

Ndërkohë që studimi fillestar, rezultatet e të cilit u publikuan në vitin 2002, ishte i vogël dhe i përqendruar në një popullsi specifike, një dh-

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.