Mirëdita, gjumë i drekës!

Intervista - - SHENDET -

Në vitet ’90, shkencëtarët idenitifikuan një pjesë të vogël të trurit që vepron si një çelës ndezje/fikje i gjumit te minjtë. Pasi bënë këtë zbulim fillestar, studiuesit vrojtuan të dhënat nga një studim afatgjatë me më shumë se 1000 njerëz nga mosha 65 vjeç e deri në vdekjen e tyre. Shkencëtarët zbuluan se njerëzit që humbisnin një numër më të madh të qelizave të trurit bënin gjumë më të copëzuar, domethënë se zgjoheshin më shpesh dhe flinin për periudha më të shkurtra. Lidhja mes qelizave të trurit dhe cilësisë së gjumit ishte shumë e saktë: Sa më pak qeliza të kishte dikush, as më të copëzuar e bënte gjumin dhe kjo ndikonte në përkeqësimin e kujtesës.

Atëherë, çfarë duhet të bëjë një i moshuar që do të

Kur gjumi i humbur nuk

ka lidhje me moshën

Te të moshuarit vështirësia për të fjetur mund të jetë edhe efekt anësor i problemeve të tjera, si spazmat e muskujve, depresioni, ankthi dhe çrregullimet e frymëmarrjes, siç është apneja e gjumit, e cila shtohet me kalimin e moshës. Këto janë shpesh probleme që mund të trajtohen, por që mund të mos diagnostikohen kur njerëzit mendojnë se problemet e gjumit janë thjesht pasojë e plakjes. Edhe probleme të tjera, si artriti, mund të ndikojnë te gjumi, kështu që është e rëndësishme që këto probleme të mos mbulohen thjesht me pretekstin e një pagjumësie për shkak të moshës. punë, njerëzit me ÇOK rrinë duke kërkuar zgjidhjen “e përkryer”. Simptoma të tjera të këtij çrregullimi janë: Mendime ose imazhe të padëshiruara, pamundësi për të ndaluar këto mendime, rituale të përsëritura, si larje e shpeshtë e duarve, kalimi të paktën një orë në ditë me këto mendime dhe rituale. Ilaçet kundër ankthit ose antidepresivët, shpesh mund të përmirësojnë simptomat e ÇOK-ut. Shumë njerëz ndjekin terapi sjelljeje, që të mësojnë dalëngadalë të përballojnë frikërat e tyre.

Çfarë mund të bëni?

Tregohuni të sinqertë me veten tuaj për shkakun që ju pengon të kryeni një punë dhe më pas mendoni ndonjë mënyrë realiste për ta kapërcyer këtë shkak. Nëse mendoni se keni ngecur për shkak të një problemi shëndetësor më serioz, flisni me doktorin dhe sigurohuni të keni diagnozën dhe trajtimin e duhur. Nëse i zvarrisni gjërat pa ndonjë shkak të dukshëm, copëzojini projektet e mëdha në më të vogla, të cilat ju mund t’i bëni më lehtë. Ju mund të caktoni edhe afate që të mbaroni në kohë. Disa njerëz kanë gjetur një zgjidhje duke shpërblyer veten kur bëjnë ndonjë hap përpara. Nëse e kapni veten duke e harxhuar kohën kot, faleni atë në vend që të ndiheni të turpëruar apo të zemëruar. Njerëzit kanë më pak prirje t’i zvarrisin gjërat, nëse e falin veten e tyre.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.