Ju pyesni mjeku përgjigjet Nuk po e heq dot erën e gojës

Intervista - - PYETJE PËRGJIGJE PËR GJITHÇKA -

- Kam një pyetje për stomatologen ose infeksionisten. Mishrat e dhëmbëve i kam me infeksion dhe më vijnë erë shumë të keqe. Pavarësisht se i laj pas çdo vakti, mbas pesë minutave më mbajnë përsëri erë të keqe. Kam përdorur spiramicina që më kanë bërë efekt vetëm gjatë kohës që i përdorja, por pasi i mbaroja, era fillonte përsëri. Pres një përgjigje nga ju. Faleminderit nga Megi.

Anisa Nasto, stomato- loge: - Sëmundjet e mishrave të dhëmbëve janë shumë të vështira për t’u mjek uar, jo se nuk kemi mjetet e duhura, por sepse kërkojnë një përkushtim shumë të madh nga ana e pacientit. Është e domosdoshme të bëhet pastrim gurëzash i thellë dhe shumë i shpeshtë me kon- trolle fillimisht çdo muaj sa të qetësohet situata dhe më pas, çdo 3 muaj.

- Ju duhet higjienë maksimale, siç e kam thënë edhe më parë, në numrat e kaluar të gazetës. Nevojitet vazhdimisht përdorimi i fijes interdentare, shpëlarës goje me klorexedine dhe eleminimi i çdo mbushjeje ose ure që mund të acarojë mishrat. Në qoftë se nuk zbatohen këto këshilla, gingiviti, që është ose 3 muajsh mjekimi me insulinë. Por, nëse ju jeni i dobët në peshë dhe për pasojë keni humbur 15 kilogramë, mundësia për të vazhduar gjatë mjekimin me insulinë është e madhe. Megjithatë, një specialist që do t’ju këshillojë do të bëjë ndërhyrjet e duhura përsa i përket dietës, mjekimit, insulinës etj. Në favor të vazhdimit të mjekimit me insulinë janë edhe dy aspekte të tjera të rëndësishme. Së pari, studimet e fundit kanë treguar se fillimi i shpejtë i insulinës te diabetikët tip 2, jep një përmirësim të dukshëm jo vetëm të gjendjes momentale të të sëmurit, por është edhe një tregues i shkëlqyer për të parashikuar ecurinë e mirë të sëmurëve me diabet për gjithë jetën. Pjesë e arsyetimit në shenja e parë, kalon në paradontozë me xhepa të thellë dhe bie erë të keqe nga goja. Për pasojë, sjell dhe lëvizshmërinë e dhëmbëve dhe më pas, humbjen e tyre. Ndaj duhet kujdes i veçantë dhe një kontroll me imtësi te mjeku stomatolog sa më shpejt të jetë e mundur. favor të mjekimit me insulinë do të konsideroja faktin që insulina jo vetëm që është elementi bazë që dëmtohet te diabetikët, por është edhe mjekimi më i mirë jo vetëm për të normalizuar vlerat e sheqerit në gjak, por mbi të gjitha, për të parandaluar dëmtimet e rënda të menjëhershme dhe kronike që sjell diabeti me kalimin e viteve. Së fundmi, për ju ka rëndësi që të ktheheni në gjendjen e mëparshme normale. Qëllimi ynë mbetet t’ju normalizojmë vlerat e sheqerit në gjak që të dominojmë sa më shpejt këtë sëmundje metabolike që fatkeqësisht është lënë pas dore nga ana juaj dhe është paraqitur që në fillim si një gjendje e rëndë, që ka rrjedhur nga shumë faktorë. Pres të më shkruani sërish. Të shkuara!

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.