A ka kontraceptivë për burrat?

Intervista - - PYETJE PËRGJIGJE PËR GJITHÇKA -

gjithë jetën e tij nuk mund të bëjë fëmijë me rrugë biologjike.

- Një metodë tjetër që femra të mos ngelë shtatzënë, është marrja e disa hormoneve testosteron në doza të tilla që do ta çojë mashkullin në Azospermi, pra, në mungesën e plotë të spermatozoidëve. Kjo metodë është e përkohshme, pra, mashkulli gjatë kohës që merr mjekimin është i paaftë për të realizuar një fëmijë. Me ndërprerjen e mjekimit, ai rivendos aftësinë e tij riprodhuese. Për t’u bërë konkret një veprim i tillë, mashkulli duhet të konsultohet patjetër me një mjek që do të japë skemën e mjekimit për të realizuar një gjë të tillë.

- Veç këtyre që përmendëm më sipër, ekziston edhe një injeksion i cili bëhet një herë në muaj te meshkujt dhe për disa kohë, ata mund të bëjnë marrëdhënie seksuale dhe femra nuk ngel shtatzënë. Për ta dalluar nëse partneri juaj ka përdorur ose jo një nga këto metoda për të mos ngelur ju shtatzënë, mjafton të shkoni bashkë për të bërë analizat e tij dhe nëse i del azospermi, atëherë ai ka marrë hormonet që përmendëm më lart që ju të mos ngeleni shtatzënë. Gjithsesi, shumë meshkuj nuk i dinë këto metoda, ndaj nuk mund të themi me siguri nëse partneri juaj është në dijeni. Por, nëse ju keni probleme për shkak të kësaj natyre që ju nuk arrini dot

- Jam një lexuese e rregullt e gazetës, 42 vjeçe dhe kam 14 vjet që vuaj nga diabeti. Dy vitet e fundit jam mjekuar me insulinë katër herë në ditë; tri herë gjatë ditës dhe një herë në darkë. Janë dy insulina të ndryshme, por edhe pse shpohem kaq herë, niveli i sheqerit është gjithmonë i lartë, kryesisht pas ushqimit. Desha t’ju pyes, a ka rëndësi se kur bëhet insulina sepse unë gjithmonë e bëj pas ushqimit? Pres me padurim përgjigjen tuaj.

Dr. Dashamir Gjergji endokrinolog-diabetolog: -E nderuar zonjë, ju falënderoj për pyetjen tuaj interesante. E vlerësoj me të drejtë shqetësimin tuaj që nuk keni patur stabilizim të vlerave të sheqerit në gjak, ama shpjegimi i mosarritjes së suksesit duhet parë jo vetëm nga një faktor, por nga shumë të tillë. Ajo çka është e rëndë- të bëni fëmijë dhe dyshoni te partneri, mjafton ta bisedoni me të ose të bëni analizat siç ju thashë më sipër, të shkoni të dy bashkë dhe të jeni e pranishme gjatë marrjes së përgjigjes. Seksolog- Androlog: Dr. Evi Dani Tel 0682213329 Gastro-hepatologe: Dr. Albana Duni, Dr. Valdete Malaj, Poliklinika Qendrore Tirane Ortoped: Dr. Muharrem Ferhati Cel 0682232890 Reumatolog Dr. Fatos Hoxha, Poliklinika Qendrore Specialist HIV/AIDS/IST Dr Memo Boci Cel 069 22 97071 Psikopediatër: Selami Deraj, Poliklinika Qendrore Dr. psikiatër Valentina Qemalli (Asabella) Tel. 069 81 89990. Endokrinologe: Luftime Brukaj, Poliklinika Qendrore Infeksioniste Dr. Alma Hoxhaj PQ Tiranë Stomatologe, Anisa Nasto: Adresa: Stacioni i Trenit Rr. Karl Gega, Tiranë 0692392662.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.