Ju pyesni mjeku përgjigjet Kam therje e dhimbje zemre

Intervista - - PYETJE PËRGJIGJE PËR GJITHÇKA -

- Përshëndetje doktor Agroni. Jam 22 vjeç dhe ka gati 2 vite që kam therje dhe dhimbje të vazhdueshme zemre. Që atëherë, dhimbja ka ardhur duke mu shtuar. Para një viti kam bërë EKG, eko zemre e skaner dhe nuk kanë dalë mirë. Kam përdorur ndonjëherë esram 10 mg me konsultën e mjekut, por s’kam pasur asnjë ndryshim. Një herë pata dhimbje të madhe gjoksi, nxehtësi dhe në ato momente më kishte rënë tensioni 90/60. Si mendoni, a mund të kem kaluar një atak kardiak apo kam ndonjë sëmundje zemre tjetër? Do ta vlerësoja shumë përgjigjen tuaj. Faleminderit.

Dr. Agron Islamaj, neurolog: - Nga të dhënat tuaja, natyrisht jo të plota, mendoj se ju vuani nga një “çr- regullim mendor”, që ne mjekët e quajmë “neurozë kardiake”. K y shqetësim ndodh në subjektet me sistem nervor (S.N.) të ndjeshëm e sidomos në periudha të caktuara të jetës, siç është adoleshenca, ose menopauza, si pasojë e ndryshimeve të shumta hormonale që ndikojnë në punën e shumë organeve, siç është në rastin tuaj zemra.

- Fillimi ndodh në subjekte që kanë kaluar një situatë stresante si në rrafshin shoqëror familjar ekonomik etj. ose pas kalimit të ndonjë sëmundjeje tjetër, si për shembull ato të tiroides, ane-

- Doktoreshë Albana, unë jam lexuese e rregullt e kësaj rubrike. Kam një pyetje për puçrrat që dalin në buzë. Më kanë thënë që është herpes dhe kjo gjë më ka shqetësuar shumë. A shërohet ky herpes? Si mund ta largoj? Mua më del herë pas here te buzët dhe më zgjat shumë procesi i shërimit të tyre. Nga se shkaktohet? Dr. Albana Lufi, Ph.D në Dermatologji: - Me të dhënat që na përshkruani, ka shumë mundësi që kemi të bëjmë me një herpes. Herpesi ka disa shkaktarë, mund të shfaqet pas sëmundjeve infektive, përdorimit të barnave të ndryshme, pas një traume, një gjendjeje stresante, pas një operacioni dentar etj. Pra, ai shfaqet gjithmonë kur ulet rezistenca imunitare, gjë që ndikon në prekjen më lehtë nga ky virus te disa persona, jo te të gjithë. Herpesi shkaktohet nga një virus dhe shfaqet si flluska. Virusi gjendet në dy forma. Njëri tip gjendet shpeshherë në buzë, ndërsa tjetri gjendet kryesisht në organet seksuale. Sëmundja është mia, infeksionet e ndryshme (gjinekologjike, urinare etj.). Përsa u përket shenjave, krahas shqetësimeve që lidhen me zemrën, siç i keni edhe ju, ato shoqërohen edhe me ankesa të tjera, si për shembull, dhimbja rënduese e kokës, mospërqendrimi, prishja e oreksit, çrregullimet e gjumit ose të tretjes, rënia në peshë, ose prishja e normalitetit të ciklit menstrual, bile mund të arrijë deri në ndërprerje të tij. Në këto raste, të gjitha analizat dalin brenda normës, siç kanë dalë edhe te ju.

Përsa i përket mjekimit, së pari ka rëndësi njohja e shkakut që ka sjellë si pasojë këtë shqetësim dhe shmangia e tij. Po ashtu, rëndësi ka edhe mënyra e ushqyerjes, si për shembull, shmangia e pijeve energjike, kafesë, kakaos, çaji i malit, ose i Evropës, sidomos mbasdite e në mbrëmje. Po ashtu, mospërdorimi i Red bullit, B52, ose pijeve të tjera energjike etj. Do t’ju sugjeroja shëtitje në ajër të pastër, not e të tjera aktivitete sportive sepse ndikojnë në qetësimin e sistemit nervor. Përsa i përket mjekimit, i cili duhet të merret në konsultim edhe me neuropsikiatrin e rrethit tuaj, mund të merrni për shembull Stugeronin, Zoloftin, Titusin e kompleks vitaminash (si për shembull tonotil energ etj.). Vetëm kështu, ju do të ktheheni në normalitet. virusale dhe antibakteriale, si dhe multivitamina. Gjithsesi, është mirë që pas çdo episodi të drejtoheni te mjeku specialist, sepse çdo rast duhet trajtuar seriozisht dhe në mënyrën e duhur. Personat që preken nga ripërsëritjet e shpeshta e të rënda të sëmundjes, mund t’i parandalojnë ato me përdorim të përditshëm të ilaçeve. Por edhe nëse plagët shërohen vetvetiu, është me rëndësi që ato të mbahen pastër. Gjatë ripërsëritjes së fshikëzave, infektimi është më i madh gjatë ditëve të para, por ai pakësohet kur plaga shërohet. Në të tilla raste, duhet të përdoret kondomi nëse personi ka marrëdhënie seksuale gjatë kohës së shërimit. Është gjithashtu me rëndësi të dihet se kur shenjat e ripërsëritjes janë duke u shfaqur (skuqje lëkure, ënjtje dhe formim i fshikëzave), në mënyrë që të evitohen marrëdhëniet seksuale dhe për ta pakësuar rrezikun e transmetimit të infektimit. Përdorimi i xhelit aloe-vera ka dhënë rezultate të mira për të kuruar problemet që shfaqen në lëkurë. Gjithashtu, kush e vuan praninë e këtij virusi mund të përdorë çaj të përgatitur me lëvoret e frutit të shegës. Provojeni hudhrën kur ju dalin flluska ose

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.