Më ka dalë një kokërr në sy

Intervista - - PYETJE PËRGJIGJE PËR GJITHÇKA -

- Doktoreshë Rezarta, kam një shqetësim dhe do të doja të më ndihmonit me n j ë përgjigje këtë javë. Ka disa kohë që më ka dalë një kokërr në pjesën e poshtme të syrit të majtë dhe nuk po më largohet. Çfarë më sugjeroni? A largohet përfundimisht kjo kokërr?

Dr. Rezarta Shkurti, okuliste: - I dashur letërshkrues! Nga përshkrimi që i bëni situatës së sëmundjes së syrit në letrën tuaj, ju keni shumë boshllëqe. Fillimisht, ju nuk më sqaroni që kjo kokërr që keni në kapakun e poshtëm të syrit është brenda kapakut, e fshehur dhe ju thjeshtë e ndjeni në prekje apo është kokërr e jashtme, e dukshme në pasqyrë. Për situata të ndryshme, ka edhe zgjidhje të ndryshme. Unë po e marr të mirëqenë që është një kokërr në brendësi të kapakut të jashtëm.

- Diagnoza quhet chalazio dhe ka të bëjë me një infeksion kronik të kapakut dhe krijimin e një kokrre me infeksion. Në kushtet e kokrrës së krijuar tashmë, zgjidhje është vetëm ndërhyrja kirurgjikale (zbrazja e kokrrës). Kjo kryhet me anestezi lokale dhe zgjat shumë pak. Brenda disa ditësh, pas mjekimit me pomadë me antibiotikë, je i shëruar. Të uroj shërim të shpejtë. të shëndetshme. Sa më e hidratuar të jetë lëkura, aq më ngadalë do të plaket ajo. Veç kësaj, për të patur një lëkurë të shëndetshme, duhet ta mbroni atë nga të gjitha ndryshimet e temperaturave, nga dielli dhe era.

Kufizoni në maksimum përdorimin e alkoolit dhe të duhanit. Pini të paktën tetë gota me ujë çdo ditë dhe hidratojeni vazhdimisht lëkurën. Gjatë verës nuk duhet të neglizhoni përdorimin e kremrave me faktor mbrojtës të lartë, 30 ose 50 SPF, 30 minuta para ekspozimit në diell (të përsëritet përdorimi i kremit çdo dy ose tre orë). Mos harroni të përdorni syze, pse jo, edhe në periudhën e dimrit, duke parandaluar shfaqjen e rrudhave të diellit. Lëkurat e yndyrshme e tolerojnë më mirë diellin, por edhe për këto tipe lëkurash është i rekomandueshëm përdorimi i kremrave me filtër mesatar. Përgatiti faqen: Valbona VUKULAJ Bujar Pernaska, Dr. i Shkencave Mjekësore, Tirane. Dr. Petrit Stafa, otorino- laringolog, Poliklinika Qendrore Tiranë Albana Lufi, Dr. e Shkencave Mjekèsore – dermatologe, Klinika Dermatologjike dhe Estetike DermoVita, Rr. Hoxha Tahsim pall. 60.1 kati II, 200 m. mbi sheshin Avni Rustemi. Tel. 0694061001, 0664061001. Dr. Mehmet Rrodhe Patolog (Citolog), Poliklinika Qendrore Tirane, cel. 0682411250. Dr. Edlira Elezaj, Gastrohepatologe: nr. 2, 21 Dhjetori. Dr. Kozeta Mustafaraj, obstetriste-gjinekologe, Cel . 0682313410 - Poliklinika Qendrore Poliklinika e Specialiteteve

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.