Letra për psikologun Kam frikë se do të vdes

Intervista - - PYETJE PËRGJIGJE PËR GJITHÇKA -

- Jam një vajzë 17 vjeçe. Në qytetin tim nuk gjendet ndonjë psikolog, ndaj e ndiej shumë nevojën t’ju shkruaj, sepse kam një frikë të jashtëzakonshme. Kjo gjë më ka filluar që para dy viteve. Një ditë isha me mamin te dyqani dhe po mendoja si gjithmonë vdekjen. Kisha dëgjuar për një grua që vdiq dhe që gjithmonë thoshte: “Ja, ta martoj edhe djalin dhe pastaj le të vdes”. Kisha dëgjuar edhe mamin që tregonte për dajën që ka vdekur, i cili thoshte gjithmonë: “Ja, vdiq nëna, do më marrë me vete”. Në ato momente fillova edhe unë të mendoja me një frikë të madhe. Thoja me vete: “Ja, është e njëjta gjë siç them unë: “Ja, vdiq nëna, të vdes edhe unë pas saj”, larg o Zot, o Perëndi e madhe!”. Për një vit mu larguan këto mendime, kurse tani më duket sikur çdo fjalë që them do të ndodhë. Kam shumë frikë. Unë nuk mund të gënjej kurrë. Në momentin që gënjej dikë, e takoj sërish dhe ia them të vërtetën. Më duket sikur bëj mëkat, sikur më dënon Zoti. Nuk e mbaj dot përbrenda. Jam shumë ndryshe nga më parë. Një moment mu kujtua ajo fjalia: “të vdesë nëna, të vdes edhe unë pas saj” dhe tani nuk e heq dot nga mendja. I thashë edhe sime mëje se kjo ndjenjë s’ka për të m’u larguar kurrë. Kam frikë se kjo do të më ndodhë dhe them: “O Perëndi, më ndihmo”. Ju lutem, më ndihmoni, më këshilloni dhe më thoni si është kjo situata ime? Sa e kujtoj qaj dhe sa herë ka festa, nuk festoj aspak. Më zuri frika sikur me një datë 7 do të vdes dhe atë ditë s’më zë gjumi asnjëherë...

Dr. Jashar Demiri, psikolog klinicist: - E nderuar 17 vjeçare, këto janë ca frikëra obsesive gati si “fëminore”. Me të vërtetë ti je e rritur, por ke mbetur pak e brishtë, si një fëmijë, përsa i përket mënyrës së të menduarit. Më vjen shumë mirë që e kupton nevojën e psikologut. Gati të gjithë fëmijët e mendojnë vdekjen, por më shpesh mendojnë vdekjen e prindërve. Sa çudi, mbi 60 % e të rinjve kanë frikë nga vdekja, kurse vetëm 2 % e njerëzve të moshës mbi 60 vjeçare, e kanë këtë lloj frike. Pse? Kur i pyes të rinjtë, ose studentët se si e shpjegojnë këtë, shumica e tyre japin një përgjigje që gati më gajas: “Ata, thonë, e kanë “kullotur” jetën e tyre, pra, janë kënaqur me jetën e tani luajnë me “qarin”, ndaj nuk e kanë më frikë vdekjen”. E vërteta nuk është kështu, se njeriu në çdo moshë e ka të çmuar jetën, madje edhe në pleqëri të thellë i duket çdo ditë e më e çmuar. Por, cila është përgjigjja e saktë? E vërteta është se pas moshës mbi 60 vjeçare njeriu është i pjekur e me përvojë, ai ka kuptuar se duhen “përjashtuar” nga truri mendimet që i prishin punë me qëllim që, krahas “havaleve” të jetës, të moshës, të mos i bëhet “havale” edhe mendja e tij! A e ke dëgjuar atë shprehjen “i bëhet mendja havale”, pra, i vjen belaja nga mënyra e të menduarit! Besoj se ti e kupton edhe vetë që nuk duhet t’i kesh këto frikëra të jashtëzakonshme, siç thua ti në letër. E di mirë dhe unë që nuk i beson as ti vetë lloje të tilla tip bestytnish apo mendime irracionale se “po gënjeva do të vdes(!)” apo aq më tepër “do të vdes me datën 7(!)”. Këto frikëra (obsesive) nuk kanë të bëjnë aspak me realitetin, pasi njeriu nuk mund të vdesë pa i ardhur data, pra, nuk mund të zgjedhë se kur do të vdesë apo të mos vdesë, pasi kjo gjë jo vetëm që është një “sekret”, por është gjë e gabuar edhe me fe, pasi fatin nuk e di askush dhe as nuk e cakton dot ti, prandaj jetoje jetën çdo çast, si ai që në një dasëm kërcen me qejf, duke iu përshtatur melodive.

- Ti ke nevojë për disa seanca dhe ndonjë kurë 100 % bimore për të rregulluar ekuilibrat, por ndodh rrallë që të shkosh te ndonjë psikiatër e mos të të japë barna kimike kur edhe vetë psikiatrët e dinë se kimikatet të “përgjumin” trupin, por s’të lënë që të arsyetosh, pra, që të shpëtosh nga arsyetimet e gabuara. Barnat veprojnë duke të përgjumur, porse mendimet nuk t’i ndryshojnë sepse ato i ndryshon vetëm psikoterapia me llojet e saj. Në rastin tënd, duhet psikotearpi konjitive (njohëse) ose e kombinuar e nëse ato nuk japin rezultat, mund të përdoret edhe terapia tjetër psikologjike me emrin hipnoterapi. Kjo lloj terapie vepron mjaft mirë te pavetëdija, për të vetëdijësuar e zgjeruar vetëdijen, vetëm se nuk është aq e lehtë për psikoterapistin që njerëzit e mbizgjuar, edhe pse të mbindjeshëm, t’i kalosh në gjendje “transi”. Po të jesh nga Kosova, kërko në Prishtinë psikologen Lumnie Telaku, se ajo i di mirë.

Tani që po shkruaj përgjigjen tënde, mu kujtua një episod i imi i ngjashëm nga shkolla e mesme. Sapo kisha lexuar në rusisht romanin e Turgenievit “Në vigjilje” dhe një lexim i tillë, duke e pëlqyer aq shumë e duke e përpirë çdo fjalë, s’më kishte ndodhur kurrë. Personazhi im shumë i dashur, Insarovi, një njeri dinjitoz, me shumë dëshira e plane në jetë, tepër human e i zgjuar, sëmuret rëndë, e sheh vdekjen teksa po i afrohet dhe nuk i ikën dot... Në një moment ai i thotë së dashurës së vet, Elenës: “Eh, si paska qenë kjo jeta, si një det në të cilin njeriu jeton si ai peshku, lëviz i gëzuar, por e ka rrjetën përreth. Ai noton tërë qejf, por rrjeta (domethënë, vdekja) mund ta tërheqë atë kur të dojë”. Ashtu ndodhi vërtet, vdiq personazhi im i dashur që kishte shumë qëllime e synime të bukura në jetë, të cilat u varrosën bashkë me të dhe bashkë me varrimin e tij (imagjinar), në mendjen time, lindi ideja e pamëshirshmërisë së vdekjes e cila ta “këput” jetën (dhe shpirtin) kur t’i dojë qejfi! Me mendje thoja: “të paktën të mos vdes i padashuruar”... Kjo ide (fikse) për vdekjen më shoqëroi deri në vitin e parë në universitet, ku si psikolog më shërbeu profesor Edmond Tupja i cili nuk më jepte mua mësim, por ne i rrinim afër dhe kënaqeshim me të sepse atëherë, ky djalë–yll, që sapo kishte mbaruar në Francë, na respektonte e na donte si miq ne studentëve. Në një moment ia thashë atij mendiemt e mia (obsesive) dhe ai më tha si duke qeshur: Kësaj i thonë: mos humb kot “grimca” të jetës duke menduar për vdekjen. Mendimet për vdekjen ndihmojnë vdekjen dhe jo jetën. Jeto çdo moment se kjo është dhe “detyra” jote. Mos u ndiko shumë nga librat apo filmat e aq më tepër telenovelat, pasi jeta është më e thjeshtë e më e

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.