Si ta arrij orgazmën?

Intervista - - PYETJE PËRGJIGJE PËR GJITHÇKA -

të tensionit fizik, të shoqëruar me kontraksione ritmike të pavullnetshme të muskulaturës pelvike. Bazuar në këtë përcaktim, anorgazmia është paaftësia për të përjetuar orgazmë apo vonesa e zgjatur për të arritur në orgazëm. Shkaqet e anorgazmisë janë të ndryshme. Pavarësisht asaj që përshkruhet apo shfaqet nëpër filma, orgazma s’është diçka e thjeshtë. Arritja e pikut të kënaqësisë është një reaksion kompleks mes faktorëve fizikë, emocionalë dhe psikologjikë. Mungesën e orgazmës mund ta shkaktojnë shumë sëmundje, ndryshime fizike apo medikamente: Diabeti apo skleroza multiple, operacionet e qafës së mitrës, heqja e mitrës, prania e aderencave nga infeksionet kronike (këto të fundit i bëjnë marrëdhëniet seksuale të dhimbshme), medikamentet që përdoren për mjekimin e tensionit të lartë të gjakut, antialergjikët apo antidepresivët. Sasia e madhe e alkoolit dhe përdorimi i drogave të ndryshme pengon aftësinë për arritjen e orgazmës.

Një faktor është edhe mosha: Me kalimin e viteve gruaja pëson ndryshime anatomike, hormonale, neurologjike apo kardiovaskulare, të cilat ndikojnë drejtpërsëdrejti në seksualitetin e saj. Vlerat estrogjenike gjatë kalimit në menopauzë sjellin një ulje të ndjeshmërisë së klitorisit, kokave të gjoksit, lëkurës. Po ashtu, ndodh një pengim në qarkullimin e gjakut në vaginë dhe klitoris, çka sjell stopim të orgazmës. Shkaqe të tjera janë ato psikologjike, depresioni, stresi, ankthi për arritjen e orgazmës, stresi për problemet financiare, kultura, besimet fetare, frika nga shtatzania apo marrja e sëmundjeve të ndryshme, turpi, ndroja etj. Shumë çifte kanë probleme në marrëdhëniet e tyre, konflikte apo probleme të pazgjidhura të ditës, komunikim të keq në lidhje me nevojat apo preferencat seksuale, tradhti apo mungesë besimi dhe këto shfaqen edhe gjatë akteve seksuale.

Pra, siç e shikoni, shkaktarët e anorgazmisë janë të ndryshëm dhe Gastro-hepatologe: Qendrore Tirane Ortoped: Dr. Muharrem Ferhati Cel 0682232890 Reumatolog Dr. Fatos Hoxha, Poliklinika Qendrore Specialist HIV/AIDS/IST Dr Memo Boci Cel 069 22 97071 Psikopediatër: Selami Deraj, Poliklinika Qendrore Endokrinologe: Luftime Brukaj, Poliklinika Qendrore Infeksioniste Dr. Alma Hoxhaj PQ Tiranë Stomatologe, Anisa Nasto: Adresa: Stacioni i Trenit Rr. Karl Gega, Tiranë 0692392662. Bujar Pernaska, Dr. i Shkencave Mjekësore, - Poliklinika Qendrore Tirane. Dr. Albana Duni, Dr. Valdete Malaj, Poliklinika

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.