13 qytetet me ekuilibrin më të mirë punë-jetë në botë

Intervista - - ENCIKLOPEDI -

Tregu i biznesit në internet, Expert Market, ka bërë një klasifikim të qyteteve ku njerëzit kanë ekuilbrin më të mirë mes kohës së punës dhe çlodhjes, ose të ashtuquajturit “ekuilibrit punë-jetë”. Për të bërë klasifikimin përfundimtar, në sit janë përdorur të dhëna nga grupi i bankës zvicerane UBS për qytetet më të rëndësishme të botës, duke marrë parasysh se sa orë në javë dhe në vit punojnë njerëzit dhe sa ditë pushim bëjnë. Në të janë përfaqësuar 13 qytete nga 12 vende të ndryshme. Franca është vendi i vetëm që është përfaqësuar me dy qytete, ndërsa në të nuk merr pjesë asnjë qytet britanik. Punonjësit e çdo qyteti në klasifikim punojnë më pak se 33.5 orë në javë dhe vendin e parë e zënë ata me 30.8 orë në javë. Lexoni më poshtë listën e plotë...

13. Madrid, Spanjë: 33.28 orë/ javë punë. Punonjësit spanjollë kanë reputacionin se bëjnë një sy gjumë nga dreka, për të evituar nxehtësinë maksimale të diellit dhe ky gjumë i pakëson në mënyrë të dukshme orët e tyre të punës.

12. Amsterdam, Holandë: 33.2 orë/ javë punë. Amsterdami njihet si një nga qytetet më të relaksuara të Evropës dhe ky reputacion me sa duket është i justifikuar. Njerëzit në këtë qytet punojnë mesatarisht 1726 orë/vit, 165

Një anglez bëri një zbulim të rrallë poshtë krevatit të shtëpisë së tij verore, në Somerset. Ai gjeti një kurorë të lashtë, të artë, e cila mendohet të jetë mbi 2000 vjeçare. Kurora me gjethe mersine, e punuar hollë, e cila mendohet se është krijuar në vitin 300 p.e.s u gjet e mbështjellë me disa gazeta në një kuti kartoni. I moshuari që e gjeti, i cili dëshiron të ruajë anonimitetin, u ndie i befasuar nga ky zbulim. Është e kotë të shtojmë se shoku që pësoi ishte edhe më i madh kur, një vlerësues arti i tha se kjo vepër e çmuar arti vlen të paktën 130 mijë euro.

Vlerësues nga shtëpia e ankandeve, Duke, shkuan në shtëpinë e pensionistit për të parë dhe vlerësuar disa objekte që ai kishte trashëguar nga gjyshi i tij. Gai Suids, nga shtëpia në fjalë, mbeti i befasuar kur i vunë përpara veprën e çmuar. Ai de- orë më pak se mesatarja globale.

11. Mynih, Gjermani: 33.1 orë/javë. Punonjësit e këtij qyteti bavarez, të njohur për skuadrën e tij të futbollit dhe festivalin e birrës, Oktobërfest, bëjnë mesatarisht 29 ditë pushimi në vit, gjë që i pakëson orët e tyre të punës, që janë në nivelin më të ulët se të çdo qyteti tjetër në Gjermani.

10. Bruksel, Belgjikë: 33.02 orë/ javë. Qytetarët belgë bëjnë më pak ditë pushimi se çdo punonjës tjetër në këtë listë, vetëm 18 ditë në vit. Kjo nuk i pengon të kenë një prej ekuilibreve më të mira punë-jetë në botë, sepse ata punojnë vetëm 1717 orë pune në vit.

9. Vilnius, Lituani: 33 orë/javë. Lituanezët punojnë klaroi: “Kur pronari i saj nxori kurorën e artë nga një kuti e vjetër, plot me gazeta, zemra ime ndaloi së rrahuri. Kur vajta në shtëpinë e tij verore, gjëja e fundit që prisja të shihja ishte kjo vepër e lashtë. Është shumë e vështirë të llogaritet mosha e kurorave të arta të këtij lloji. Nga ana stilistike, ajo i përket një kategorie që përllogaritet në periudhën helenike dhe nga forma të krijohet përshtypja se është punuar në veri të Greqisë. Ka një gjatësi prej 20 centimetrash dhe peshon afro 100 gramë. Është prej ari të pastër dhe e punuar me dorë nga një argjendar. Kurora është në gjendje shumë mirë, duke mar- vetëm 33 orë në javë, pra, më pak se 7 orë në ditë, gjë që i bën të kenë një ekuilibër të mirë mes kohës së punës dhe asaj të lirë.

8. Luksemburg, Luksemburg: 32.75 orë/javë. Luksemburgu është një nga shtetet më të vogla të Evropës. Për pasojë, punonjësit duket se janë të relaksuar për orët e tyre të punës, duke kaluar në zyrë vetëm 1703 orë/vit dhe duke bërë 31 ditë pushimi.

7. Kopenhagë, Danimarkë: 32.64 orë/javë. Kopenhaga është votuar kohët e fundit si një nga qytetet me cilësinë më të mirë të jetës, duke qëndruar në vend të 9-të. Një pjesë e këtij suksesi me siguri i dedikohet qëndrimit të relaksuar ndaj punës. Qytetari mesatar punon 11.4% më pak orë rë parasysh se është mbi 2300 vjet e lashtë. Bëhet fjalë për një gjetje shumë të rrallë. Nuk kam parë një gjë të tillë gjatë gjithë karrierës sime”, shtoi ai.

Gjyshi i pronarit aktual ishte një koleksionues i madh, i cili ishte i magjepsur nga arkeologjia dhe bota e lashtë. Megjithëse ende nuk dihet si e gjeti, ka gjasa ta ketë blerë në vitet ‘40, kur vizitoi Greqinë. “E dija që gjyshi im kishte udhëtuar shumë në vitet ‘40 dhe ‘50 dhe kaloi shumë kohë në verilindje të Greqisë, ku jetonte Aleksandri i Madh dhe ka gjasa që ta ketë marrë kur ishte atje, por asnjëherë nuk se mesatarja globale.

6. Milano, Itali: 32.52 orë/javë. Megjithëse Milanoja është qendra financiare e vendit, punonjësit janë më të relaksuar se në vende të tjera të Italisë kur bëhet fjalë për punën, duke harxhuar afro 12% më pak kohë në zyrë krahasuar me mesataren globale.

5. Vienë, Austri: 32.27 orë/ javë. Punonjësit në kryeqytetin austriak kalojnë mesatarisht vetëm 1678 orë çdo vit në zyrë dhe marrin 27 ditë pushimi në vit.

4. Helsinki, Finlandë: 31,91 orë/javë. Duke punuar më pak se 32 orë në javë, ose vetëm 6 orë e gjysmë në ditë, pesë ditë të javës, punonjësit e kryeqytetit finlandez punojnë më pak se 14% e mesatares globale.

3. Moskë, Rusi: 31.66 orë/javë. Punonjësit rusë, jo vetëm punojnë vetëm 1646 orë në vit, por ata marrin afro 31 ditë pushime në vit.

2. Lion, Francë: 31.36 orë/javë. Megjithëse është qyteti i dytë në klasifikim për ekuilibrin punë/jetë, ai nuk është në majë të listës në Francë. Punonjësit e tij punojnë vetëm 1630 orë pune në vit dhe bëjnë mesatarisht 28.5 ditë pushimi.

1. Paris, Francë: 30.84. Parizianët janë njerëzit më të relaksuar se banorët e çdo qyteti tjetër të madh, duke punuar nën 31 orë pune në javë, ose 1603,8 orë pune në vit. Kjo është 18% më pak se mesatarja globale. më ka thënë gjë për këtë kurorë”, deklaroi pronari aktual. “Kam trashëguar shumë objekte prej tij dhe këtë e kisha vënë mënjanë për afro një dhjetëvjeçar dhe e kisha harruar. Kohët e fundit vendosa të bëja ca rregullime dhe thirra shtëpinë e ankandit që t’u hedhë një sy gjërave të mia. Kurora është shumë e bukur, por nuk prisja të ishte kaq e çmuar”, shtoi ai. Një kurorë e artë si kjo është shitur në ankand në vitin 2012 për afro 260 mijë stërlina angleze (336 mijë euro), ndërsa kjo do të hidhet në ankand më 9 qershor.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.