Si të ngelem shtatzënë?

Intervista - - PYETJE PËRGJIGJE PËR GJITHÇKA -

- Jam një grua e martuar prej 8 muajsh. Sa isha vajzë, i kisha menstruacionet një herë në 28 ditë, kurse tani që jam martuar, më vijnë një herë në 23 ditë, ose më shpejt, ose më vonohen shumë. Pra, i kam të çrregullta dhe tashmë nuk e di se kur është dita e ovulimit të vezëve, që të ngelem shtatzënë. Kur i kam një herë në 23 ditë, kur janë ditët më pjellore? Ju

- Jam me syze. Te njëri sy e kam numrin 1.5, ndërsa te tjetri, 0.75. Kur lexoj te njëri rresht, lexoj në rregull, por kur kaloj te rreshti i dytë, më turbullohet shikimi. Vetëm nëse jam në dritën e diellit, lexoj qartë shumë rreshta.

Dr. Rezarta Shkurti, okuliste: - I nderuar letërshkrues! Sipas letrës suaj, kuptoj që keni një defekt shikimi të quajtur anisometropia, që do të thotë, shikimi jo i barabartë midis

- Kam një pyetje për doktoreshë Valdeten. Kam probleme me stomakun a barkun, por shenjat kryesore janë: fryrje e barkut (nuk jam e shëndoshë), herë kam bark, herë bëhem kaps. Kam edhe dhimbje herë pas here në fund të barkut. Kam ndjekur edhe regjim ushqimor, por asnjë ndryshim. Çfarë mund të jetë dhe përse më ndodh kryesisht në këtë periudhë? Faleminderit. Nga një lexuese e rregullt.

Dr. Valdete Malaj, gastrohepatologe: - Në këtë periudhë kemi patur shumë ankesa të pacientëve me këto shenja që paraqisni ju. Ju duhet të bëni një ekzaminim te një specialist për të dalluar nëse është lutem, më shpjegoni, sepse jam çorientuar fare. Dua të di se kur duhet të bëj marrëdhënie që të ngelem shtatzënë?

Dr. Kozeta Mustafaraj, obstetriste-gjinekologe: -E nderuar lexuese, duke qenë se përgjithësisht e keni ciklin 28 ditësh, i bie që dita e ovulacionit për ju të jetë rreth ditës së 9- të ose të 10-të. Gjithsesi, nëse doni të dini ditën tuaj të ovulacionit, mund të blini në farmaci kite ovulacioni dhe ta bëni në shtëpi. Këto kite janë teste të ngjashme me testet e shtatzanisë, sepse tregojnë nivelin e rritur të hormonit në urinë. Ato e parashikojnë ovulacionin 24- 36 orë përpara dhe ju ndihmojnë që të identifikoni ditën e saktë. Nëse nuk arrini dot ta bëni, duhet të bëni ekzaminim ekografik ndjekës që ta shohë mjeku që ju ndjek, kur e keni ovulacionin.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.