E dëmton përqendrimin?

Intervista - - SHENDET -

Ju mund të vuani nga hiperaktiviteti, ose thjesht ta keni të vështirë të përqendroheni herë pas here. Bota sot është mbushur me gjëra që e dëmtojnë përqendrimin. Psikologia Lusi Xho Paladino, na ofron disa këshilla si të vëmë në kontroll gjërat që na tërheqin vëmendjen...

Mediat shoqërore

Le ta fillojmë me mediat shoqërore. Është e lehtë të lidhesh me miqtë (dhe të shkëputesh nga puna) shumë herë brenda një ore. Çdo përditësim statusi ju ndërpret mendimet, duke ju detyruar t’i riktheheni punës nga e para.

Si ta rregulloni problemin?

Evitoni hyrjen në sitet e mediave shoqërore ndërkohë që punoni. Bëjeni këtë gjatë pushimit, kur vargu i gjatë i postimeve nuk do të ndërpresë përqendrimin tuaj. Nëse ju nuk i rezistoni dot tundimit për të hyrë atje shpesh, merreni laptopin tuaj në një vend ku nuk ka internet për nja dy orë.

Emaili i ngarkuar

Emailet (posta elektronike) rreshtohen në kompjuter dhe të shtyjnë t’u përgjigjesh menjëherë. Megjithëse shumë emaile kanë lidhje me punën, ato përsëri të hutojnë e të shkëpusin nga punë që ke në dorë. Nuk mund të përparosh shumë nëse ndalon vazhdimisht atë që je duke bërë, që t’i japësh përgjigje çdo mesazhi.

Si ta rregulloni problemin?

Në vend që ta kontrolloni emailin vazhdimisht, caktoni një kohë të caktuar për këtë. Gjatë pjesës tjetër të ditës, ju mund ta mbani të mbyllur. Kjo bën të mundur të keni copëza kohe më të gjatë, të pandërprerë, për të punuar.

Telefoni celular

Më shqetësuese sesa një pirg emailesh, është zilja e telefonit tuaj celular. Është një tingull që pak prej nesh mund ta injorojnë. Megjithatë, përgjigjja ndaj thirrjeve jo vetëm ju kushton kohën që flisni, por ju pret edhe vrullin e punës që keni në dorë.

Si ta rregulloni problemin?

Shihni kush ju telefonon. Nëse mendoni se telefonata nuk është urgjente, lëreni t’ju dërgojë një mesazh zan- Çfarë or. Nëse po punoni në një projekt shumë intensiv, vëreni telefonin pa zile; kështu nuk do të tundoheni t’i përgjigjeni. Zgjidhni një kohë të caktuar më pas për të kontrolluar mesazhet zanore. Humbet më pak kohë dhe përqendrim nëse i dëgjon gjithë mesazhet rresht, sesa nëse i përgjigjesh çdo thirrjeje.

Bën shumë punë njëherësh

Nëse ju jeni mjeshtër në artin e bërjes së shumë punëve njëherësh, mendoni se mbaroni më shumë punë, në më pak kohë. Mendojeni përsëri, thonë ekspertët. Studimet tregojnë se ne humbasim kohë kur e zhvendosim vëmendjen nga njëra punë në tjetrën. Si rezultat, kur bëjmë tri punë njëherësh, zakonisht, harxhojmë më shumë kohë sesa po t’i bënim ato veç e veç.

Si ta rregulloni problemin?

Kur është e mundur, kushtojani vëmendjen tuaj vetëm një projekti, sidomos nëse keni një dorë një projekt intensiv, ose punë me prioritet të lartë. Përdorini aftësitë tuaja për punë që janë të thjeshta dhe jo urgjente (sigurisht, nuk është e domosdoshme ta rregulloni tavolinën e punës ndërkohë që flisni në telefon).

Mërzia

Disa nga punët që bëjmë çdo ditë, janë më interesante se të tjerat. Ato të mërzitshmet mund të të shtyjnë që t’i ndërpresësh shpesh duke u marrë me gjëra të tjera. Këto gjëra mund të jenë interneti, telefoni (bile edhe fshirja e pluhurit nga tavolina e punës mund të duket tunduese kur ndihesh i/ e mërzitur).

Si ta rregulloni problemin?

Bëni një marrëveshje me veten: Nëse rrini në një punë për një periudhë të caktuar kohe, fitoni 10 minuta pushim. Shpërblejeni veten me një kafe, një snak të preferuar, ose bëni një shëtitje jashtë. Detyrat e mërzitshme kryhen më lehtë, kur ke diçka që mezi e pret në fund të tyre. Këtu, gjithashtu, mund të funksionojë aftësia për të bërë shumë punë njëherësh. Nëse dëgjoni radion, ndërkohë që plotësoni dokumentet, mund t’ju duhet më shumë kohë për të mbaruar punën që keni në dorë.

Mendimet e bezdisshme

Është e vështirë të përqendrohesh në punën që ke përpara, nëse je i shqetësuar për gjërat që duhet të blesh në pazar, ose për punët e shtëpisë. Ose mbase ju jeni fiksuar pas një bisede që keni bërë dje dhe vazhdoni ta sillni nëpër mendje. Mendimet e bezdisshme të çdo lloji mund të jenë një burim i fortë i tërheqjes së vë- mendjes.

Si ta rregulloni problemin?

Një mënyrë për t’i larguar këto mendime nga truri, është t’i hidhni në letër. Bëni një listë gjërash që duhet të blini, punësh shtëpie, ose punë të tjera që duhet të bëni më vonë. Shkruajini gjërat e pakëndshme që keni ndier gjatë një përballjeje. Pasi t’i keni hedhur në letër mendimet, mund t’i hiqni qafe ato për pak kohë.

Stresi

Kur ndieni se jeni shumë të ngarkuar, mund të jetë e vështirë të përqendroheni në punët e veçanta. Si për të përkeqësuar gjërat, stresi vihet re edhe në trup. Ju mund të keni dhimbje koke, ngrirje muskujsh, ose t’ju rrahë zemra më shpejt dhe që të gjitha këto dëmtojnë aftësinë tuaj për t’u përqendruar.

Si ta rregulloni problemin?

Mësoni teknika të tilla si meditimi, për reduktimin e stresit. Kjo ju ndihmon të kontrolloni mendimet stresante, në mënyrë që ato të mos ju tërheqin vëmendjen. Në një studim, shkencëtarët zbuluan se njerëzit që bënë një kurs 8javor për të mësuar meditimin, përmirësuan aftësinë e tyre për t’u përqendruar. Nëse ju nuk gjeni një kurs meditimi aty ku jeni, kërkojeni në internet.

Lodhja

Lodhja mund të vështirësojë përqendrimin, edhe kur keni pak gjëra që ju tërheqin vëmendjen. Studimet kanë treguar se gjumi i paktë mund të dëmtojë vëmendjen dhe kujtesën tuaj afatshkurtër.

Si ta rregulloni problemin?

Shumica e të rriturve kanë nevojë për 7- 9 orë gjumë në natë. Në vend që të punoni deri vonë, bëjeni gjumin prioritetin tuaj. Kjo do t’ju ndihmojë që të keni më shumë rendiment gjatë orëve që jeni zgjuar. Gjithashtu, vërini veshin se në ç‘kohë të ditës ndjeheni më të vëmendshëm; kështu do të mësoni kur t’i planifikoni punët më të vështira.

Uria

Truri nuk mund të përqendrohet pa karburant, kështu që kapërcimi i vakteve, sidomos i mëngjesit, është një gjë që dëmton përqendrimin. Studimet kanë treguar se kujtesa afatshkurtër dhe vëmendja nuk punojnë siç duhet kur ne jemi të uritur.

Si ta rregulloni problemin?

Mbajeni urinë larg dhe jepini trurit një burim të mirë karburanti me këto zakone: Gjithmonë hani mëngjes. Hani snake me shumë proteina (djathë, arra). Evitoni sheqernat e thjeshta (ëmbëlsirat, makaronat). Zgjidhni sheqerna komplekse (drithërat integrale).

Depresioni

Shumica e njerëzve mendojnë se vetëm trishtimi është shenja dalluese e depresionit. Megjithatë, ekspertët thonë se vështirësia për t’u përqendruar është një nga simptomat më të zakonshme. Nëse ju e keni të vështirë të përqendroheni dhe ndiheni bosh, të pashpresë, ose indiferentë, mund të keni kaluar në depresion.

Si ta rregulloni problemin?

Nëse ju mendoni se jeni depresivë, hapi i parë është të flisni me një doktor, ose psikolog. Depresioni është një sëmundje që trajtohet. Shumë studime kanë treguar efikasitetin e ilaçeve antidepresive dhe disa terapive.

Mjekimet

Për fat të keq, disa nga trajtimet me ilaçe që përdoren për depresionin mund të ndikojnë negativisht te përqendrimi. Kjo ndodh edhe me shumë ilaçe të tjera. Flisni me doktorin, ose farmacistin nëse ilaçi që merrni dëmton apo jo përqendrimin.

Si ta rregulloni problemin?

Nëse dyshoni se ilaçet që merrni ju dëmtojnë përqendrimin, mos mendoni se nuk ka zgjidhje tjetër. Flisni me doktorin për të rregulluar dozën, ose zgjidhni së bashku një lloj të ndryshëm ilaçesh. Mos i ndërprisni ato derisa t’ju thotë doktori.

Çrregullimi i sjelljes hiperaktive dhe mungesës së vëmendjes (ADHD)

ADHD- ja nuk është vetëm një problem për fëmijët. Më shumë se gjysma e fëmijëve hiperaktivë vazhdojnë ta kenë atë edhe në moshë të rritur. Shenjat klasike janë mospërqendrimi i vëmendjes për një kohë të gjatë dhe probleme në përqendrimin te një punë.

Si ta rregulloni problemin?

Nëse keni probleme të vazhdueshme me përqendrimin dhe keni pasur probleme me të edhe në fëmijëri, pyeteni doktorin për mundësinë e ADHD-së. Ka mënyra për ta trajtuar këtë problem, si ilaçet dhe terapitë e sjelljes.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.