A i njihni simptomat e depresionit?

Intervista - - TEST -

1. Mënyra më e mirë për të ndihmuar një depresiv është të përpiqesh ta sjellësh në humor: a. E vërtetë b. Gënjeshtër

2. Cila nga gjërat e mëposhtme nuk është e lidhur me depresionin? a. Dhimbja e shpinës b. Pështjellimi i stomakut c. Gurët në veshka d. Dhimbja e kokës

3. Cilat nga këto sjellje hasen më shpesh te gratë depresive: a. Pinë shumë verë. b. Nuk marrin pjesë më në aktivitete që u pëlqenin më parë.

c. Këmbëngulin në diçka që i bën të ndihen fajtore.

4. Depresioni godet në momentet kur jeta bëhet e vështirë: a. E vërtetë b. Gënjeshtër 5. Kur e merr veten, simptomat... a. ...zbehen brenda një jave. b. ...duan kohë të largohen. c. ...nuk ndryshojnë kurrë. 6. Trishtimi dhe depresioni: a. Janë e njëjta gjë. b. Janë dy gjëra të ndryshme. 7. Depresioni prek humorin, por jo trupin: a. E vërtetë b. Gënjeshtër 8. Kur je depresiv, duhet: a. Të flesh në drekë, për të rifreskuar veten. b. Të bësh fizkulturë edhe kur nuk do. c. Të punosh vetëm kur ke energji për ta bërë.

Përgjigjet 1. Përgjigjja e saktë është b-ja.

Nëse njihni dikë që është depresiv, mënyra më e mirë për ta ndihmuar është ta nxisni të flasë me një doktor, ose psikolog. Nëse përpiqeni t’i përmirësoni humorin, do ta bëni të ndihet i keqkuptuar. Thuajini se me trajtime, ai ka shpresë të ndihet më mirë.

2. Përgjigjja e saktë është c-ja.

Depresioni mund të prekë edhe trupin. Çdokush është ndryshe. Disa njerëz nuk kanë fare simptoma fizike, të tjerë kanë probleme me dhimbjen e kokës, dhimbje të ndryshme, ngërçe dhe probleme me stomakun. Ndërkohë, gurët në veshka nuk kanë lidhje me depresionin.

3. Përgjigjja e saktë është c-ja.

Çdokush mund t’i bëjë këto gjëra kur është depresiv, por gratë kanë më shumë prirje se burrat të kenë simptoma, si të ndihen të trishtuara, pa vlerë, ose fajtore. Burrat depre- sivë kanë më shumë prirje të irritohen dhe të humbasin interesimin në punë dhe në pasionet e tyre. Ata gjithashtu mund të drejtohen nga alkooli, apo drogat e tjera, gjë që nuk i ndihmon aspak.

4. Përgjigjja e saktë është b-ja.

Megjithëse situatat e vështira, si vdekja e një njeriu të dashur, një divorc, ose humbja e punës mund të jenë nxitës, nuk ndodh gjithmonë kështu. Edhe kur gjërat duken mirë nga jashtë, ju prapë nga brenda mund të ndiheni depresivë. Simptomat më të zakonshme përfshijnë: Të ndihesh shpesh i trishtuar, ose fajtor, të mos të të pëlqejnë gjërat që të pëlqejnë zakonisht, të ndihesh i lodhur apo i irrituar, të kesh probleme me përqendrimin ose marrjen e vendimeve, të mendosh për vetëvrasjen.

5. Përgjigjja e saktë është b-ja.

Jepini kohë vetes për të parë rezultatet e trajtimit, i çfarëdolloji qoftë ai, këshillim psikologjik, ndryshime të stilit të jetës (si fizkultura për depresionin e lehtë), ose trajtim me ilaçe. Gjumi dhe oreksi mund të përmirësohen të parët.

6. Përgjigjja e saktë është b-ja.

Depresioni është diçka më tepër sesa të kesh ndjenja të trishtuara, apo ulje-ngritje humori që i pësojnë të gjithë. Ai ka tendencë të zgjasë më shumë dhe ti të ndihesh më rëndë, si dhe është e vështirë të largohet pa trajtim.

7. Përgjigjja e saktë është b-ja.

Depresioni është i lidhur edhe me probleme të tjera shëndetësore. Për shembull, njerëzit me depresion rrezikohen më shumë nga sëmundjet e zemrës. Depresioni gjithashtu mund të fillojë pas një problemi shëndetësor. Për shembull, një në 5 njerëz që pësojnë infarkt, bëhen depresivë.

8. Përgjigjja e saktë është b-ja.

Sa më shumë të lëvizësh, aq më mirë është. Kur je depresiv, ka gjasa të mos e pëlqesh fizkulturën në fillim, megjithatë është mirë ta ushtrosh. E keni dëgjuar shprehjen: “Ndiq planet, jo emocionet”? Është një këshillë e mirë, sepse fizkultura është trajtimi i duhur për depresionin e butë. gruaja bien para se t’i vijnë menstruacionet. Te disa gra, kjo rënie mund të shkaktojë dhimbje koke.

6. Përgjigjja e saktë është a-ja.

Shumë adoleshentë bëhen me puçrra, për shkak të shtimit të hormoneve të tyre gjatë pubertetit. Kur niveli i tyre shtohet, lëkura prodhon më shumë yndyrë, e cila mbetet në pore dhe mund të shkaktojë akne. Hormonet gjithashtu mund të shkaktojnë shtimin e baktereve në lëkurë, gjë që çon tek aknet. Për gratë, një faktor mund të jetë ndryshimi në nivelet e hormoneve para periodave. Disa gra thonë se kanë më pak puçrra kur marrin pilula kontraceptive.

7. Përgjigjja e saktë është a-ja.

Është hormoni melatoninë ai që i thotë trupit se ka nevojë për gjumë. Ne mund të flemë edhe pa të, por në përgjithësi, flemë më mirë kur prodhojmë më shumë prej tij. Disa njerëz që kanë probleme me gjumin, ose punojnë me turne, marrin melatoninë për t’i ndihmuar.

8. Përgjigjja e saktë është b-ja.

Nëse jeni duke kërkuar Burimin e Rinisë, nuk do ta gjeni atë në një shishe. Është trupi ai që e prodhon HGH-në. Janë aprovuar ilaçe për fëmijët që nuk rriten aq sa duhet dhe për të rriturit që u mungon, por nuk përdoret nga të gjithë. Nuk ka asnjë provë se marrja e tyre do t’ju bëjë të dukeni, apo të ndiheni më të rinj. 9. Përgjigjja e saktë është b-ja. Kur bie në dashuri, oksitocina është ajo që vepron në trup. Ajo lëshohet kur ne përqafojmë e përkëdhelim dhe ka të bëjë edhe me lidhjen mes shokëve dhe në atë të nënës me fëmijën. Ajo gjithashtu i ndihmon nënat gjatë lindjes dhe dhënies gji.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.