Nëse ai sillet kështu... lidhja juaj është abuzive!

Intervista - - INTIMITET -

Keni ndier ndon jëherë se jeta me partnerin/en tuaj është si thikë me dy presa? Nëse po, atëherë ka gjasa që ajo të jetë problematike ose abuzive. Kjo mund të vlejë si në planin psikologjik, ashtu edhe në atë fizik, ose edhe në të dy së bashku. Ja, disa shenja të pagabueshme që tregojnë se lidhja juaj ju bën më shumë keq sesa mirë.

1. Ushtron presion

Nëse ndieni se partneri/ ja juaj ushtron presion te ju deri në atë pikë sa ndieni që liria dhe lumturia juaj varen prej tij/saj, atëherë këtu ka një problem. Ndjesia e mungesës së ekuilibrit mund të lërë shenja të thella në jetën tuaj dhe ky është një shembull tipik i ushtrimit të presionit.

2. Posesivitet

Posesiviteti i tepruar mund ta dëmtojë shumë një lidhje. Është shumë e bezdisshme të ndieni që partneri/ ja ndjek nga afër aktivitetet tuaja të përditshme, kontrollon mesazhet, emailet tuaja dhe bëhet xheloz/e sa herë që nuk jeni me të.

3. Izolim

Vazhdim i posesivitetit është edhe përpjekja që t’ju shkëpusë nga familja, apo shoqëria, t’ju marrë telefonin ose makinën dhe të përpiqet t’jua mbushë mendjen të lini edhe punën.

4. Sjellje manipuluese

Keni vënë re shenjat emocionale të një lufte që mund të bëhet brenda jush kur partneri/ja juaj kërkon angazhim të menjëhershëm që në momentin që ju ka konfirmuar dashurinë e tij/saj dhe ju nuk dini si t‘i përgjigjeni? Kjo është një mënyrë e djallëzuar për t’ju bindur që të lidheni me të kur ende nuk jeni gati për këtë hap të an se do ta falnin partneren nëse do t’i tradhtonte me një grua tjetër, por vetëm 22% do ta falnin nëse do t’i tradhtonte me një burrë.

Përsa u përket grave, 21% e tyre thanë se do ta falnin bashkëshortin nëse do t’i tradhtonte me një burrë tjetër, ndërsa po të rëndësishëm dhe kjo shënon fillimin e një lidhjeje jo të shëndetshme.

5. Kontroll i plotë

Përpjekja për të kontrolluar partnerin me dëshirën e madhe për ta dominuar atë, bashkëngjitur me neglizhimin dhe lënien pas dore, janë me siguri shenja të një lidhjeje që nuk ia vlen të vazhdohet.

6. Cikli vicioz i dhunës-pendimit

Nëse partneri juaj ndjek ciklin vicioz të dhunës trupore dhe në vazhdim, kërkon falje duke gjetur justifikime të ndryshme për këtë, atëherë duhet ta lini sa më shpejt. Pendimi dhe dhuna nuk pajtohen me njëri-tjetrin dhe tregojnë se partneri/ja nuk ju respekton aspak si qenie njerëzore.

7. Ju poshtëron vazhdimisht

Mospërputhjet e mendimeve dhe grindjet janë të zakonshme në një lidhje, por nëse ndodhin shumë shpesh, atëherë duhet të tregoheni të kujdesshëm. Kjo vlen akoma më shumë nëse partneri/ja juaj ka zakon t’ju kritikojë dhe t’ju poshtërojë vazhdimisht në mënyrë që t’ju imponohet dhe nuk kërkon falje për këtë.

8. I ndryshon

ishte grua, shifra do të arrinte në 28%. Specialistët mendojnë se këto ndryshime ka mundësi t’i detyrohen faktit që burrave u duket shumë sensuale lidhja mes dy grave, paralelisht faktit që kjo lidhje nuk do të çonte kurrë në një shtatzani të paparashikuar dhe të padëshiruar.

humori vazhdimisht

Shqetësimi i vazhdueshëm për ndryshimet e papritura të humorit të partnerit/es tuaj, pasiguritë dhe kërkesat e paarsyeshme, mund ta kthejnë edhe lidhjen më të mirë në ferr.

9. Akuzon gjithmonë të tjerët

Nëse partneri/ja juaj akuzon gjithmonë të tjerët për gabimet e tij/saj, ose shefin, ose familjen apo juve dhe nuk e merr kurrë përsipër fajin, atëherë të jeni të sigurt se lidhja juaj është duke përballuar probleme.

10. Pritshmëri jorealiste

Një lidhje mbështetet në mirëkuptimin e pikave të forta dhe të dobëta të tjetrit. Kështu, kur njëri nga dy partnerët kërkon përkryerje nga tjetri, pa qenë i disponueshëm të pranojë edhe defektin më të vogël, atëherë lidhja mund të bëhet helmuese.

11. Ju bie në qafë shpesh

Ndonjë “shaka” e lehtë herë pas here është e pranueshme, por ta ulësh e ta vësh në pozitë të vështirë tjetrin, si dhe ta bësh të ndihet një zero është një shenjë që lidhja është abuzive.

12. Seks i dhunshëm

Nëse partneri/ja juaj nuk merr parasysh preferencat tuaja dhe përdor dhunën dhe detyrimin gjatë seksit, ka ardhur koha t’i jepni fund kësaj lidhjeje. Në një lidhje të shëndetshme nuk ka vend për dhunë, detyrim dhe poshtërim.

13. Sjellje flirtuese

Nëse partneri/ ja fillon t’i rrotullojë sytë lart e poshtë, duhet të filloni të shqetësoheni, por nëse fillon të flirtojë haptas me seksin e kundërt, duke mos e çarë kokën për atë që ndieni ju, atëherë duhet ta mendoni seriozisht ndarjen.

14. Dashuri me kushte

“Të dua, por...”. Kjo gjë në fillim mund të duket e këndshme, por njerëzit manipulues e përdorin këtë taktikë për t’ju kritikuar, ose kërcënuar. Me këtë mënyrë dëmtohet besimi juaj në vetvete dhe në aftësitë tuaja.

15. Kërcënim për vetëvrasje

Të dashuruarit janë të ndjeshëm ndaj sulmeve të papritura. Kur partneri/ja juaj kërcënon se do të vetëvritet vetëm që t’i shkojë e vetja, dijeni se po shfrytëzon ndjenjat tuaja, gjë që tregon se lidhja juaj është problematike.

Ju qe keni strese, ankth, fiksime, brenga, nervozizem, dhimbje koke, fobi, depresion, frikera obsesive, pagjumesi, anoreksi, xhelozi, probleme droge, impotence, probleme martesore, mospershtatje seksuale, çdo lloj neuroze, nevoje per renien ne peshë, etj., drejtohuni te Dr. Jashar Demiri, çdo ditë. Bashkepunojme me neuropsikiatrin me shumë përvojë Dr. Abaz Quka. Takimi te hyrja kryesore e Stadiumit “Selman Stermasi” (ish-Dinamo). Merrni ne Cel. 0692255562 per të fiksuar takimin.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.