Vendet evropiane më bujare në dhënien e nënshtetësisë

Intervista - - ENCIKLOPEDI -

Kur bëhet fjalë për t’u dhënë nënshtetësrit të njerëzve që u është dhënë nënshtetëinë emigrantëve, njëri nga vendet evropiane sia dhe numrit të emigrantëve në një shtet, është treguar shumë më bujar se të tjerët dhe në vend të parë del Suedia. Ajo ka raportin ky vend është Spanja. Sipas të dhënave, në më të lartë të vitit 2014, me 6,3 nënshtetësi vitin 2014, iu dha nënshtetësia spanjolle 205 për 100 rezidentë të huaj, shumë më lart me880 njerëzve, pjesa më e madhe e të cilëve satares evropiane (2,6). Vendin e parë për ishin marokenë (17%). Nëse merr parasysh marrjen e nënshtetësisë në Evropë e zënë madhësinë e një vendi, radhitja ndryshon. marokenët, ndërsa të dytin, ne... shqiptarët. Kështu, kur merr parasysh raportin mes numJa, një tabelë me shifra: Në vitin 2014 iu dha nënshtetësia: Më shumë në këtë vend.... Pastaj në këtë 92,700 marokenëve Spanjë Itali 41,000 shqiptarëve Itali Greqi 37,500 turqve Gjermani Francë 35,300 indianëve Britani e Madhe Itali 34,800 ekuadorianëve Spanjë Itali 27,800 kolombianëve Spanjë Itali 25,100 pakistanezëve Britani e Madhe Itali 24,300 rumunëve Itali Hungari 21,400 bolivianëve Spanjë Itali 20,900 peruanëve Spanjë Itali

Në total, 890 mijë të huajve iu dha nënshtetësia e një vendi të BE-së në vitin 2014, 9% më pak se një vit më parë. Shumica prej tyre ( 89%) vinin nga vende jashtë BEsë. BE- ja u garanton qytetarëve të saj të drejtën të jetojnë dhe punojnë në çdo vend tjetër pjesëtar dhe në vendet e zonës së Shengenit nuk bëhen kontrolle në kufij, kështu që nuk ia vlen të kesh shumë pasaporta të vendeve të BE- së.

Kjo gjë tani mund të ndryshojë. Nëse Britania e Madhe voton që të lërë BE- në në një referendum më 23 qershor, kjo mund të nxisë edhe vende të tjera të bëjnë të njëjtën gjë, duke e përçarë BE- në dhe duke ndryshuar të drejtën deri më tani të garantuar të qytetarit me një pasaportë të huaj për të jetuar, punuar dhe udhëtuar në këto vende.

Ja, sa vetë kanë marrë nënshtetësinë në këto vende evropiane gjatë 2014- ës: Spanja, afro 205 mijë emigrantë, Italia afro 130 mijë, Britania e Madhe afro 125 mijë, Gjermania 110 mijë, Franca afro 105 mijë.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.