Ju pyesni mjeku përgjigjet I rrinë të mpira duart e këmbët

Intervista - - PYETJE PËRGJIGJE PËR GJITHÇKA -

- Doktor Agroni, motra ime vuan nga këto simptoma: ka një temperaturë të lartë në trup dhe djersitet shumë, por analizat kryesisht i dalin mirë. Ka një dhimbje ose shtrëngim mbrapa në kokë që shoqërohet me shtrëngim të gjymtyrëve, pra, i rrinë të mpira duart deri te bërryli dhe këmbët deri te gjunjët. Nuk e di që i ka gjymtyrët e veta dhe i humbet fuqia në këto gjymtyrë. Stresohet për pak gjë dhe bëhet nervoze shumë lehtë. Ju lutem, më ktheni një përgjigje se cili është shkaku ose te kush mund të vizitohet?

Dr. Agron Islamaj, neurolog: Megjithëse të dhënat tuaj për motrën që keni të sëmu rë nuk janë të plota, pa raprakisht mendoj se ajo mund të ketë një

-

infeksion, siç është bruceloza apo reumatizma dhe vetëm atëherë mund të themi se është një problem nervor. Për këtë qëllim, do t’ju rekomandoja konsultimin me një mjek infeksionist, ose edhe reumatolog, pasi mendoj se edhe ndonjë shqetësim nervor është pasojë e një infeksioni që duhet të ketë motra juaj, së cilës i uroj shërim sa më të shpejtë, por kjo varet se sa shpejt do t’i realizoni konsultat me mjekët specialistë. Së fundi, shërim të shpejtë asaj! imit në diell dhe përdorimi ditor i kremrave kundër diellit është i domosdoshëm për të penguar formimin e njollave të tjera. Femrat duhet të ndalojnë kontraceptivët oralë nëse përdorimi i tyre ka shkaktuar hiperpigmentime. Mbas shtatzanisë hiperpigmentimet mund të largohen pa mjekim. Mund të përdoren kremrat zbardhuese si hydroquinoni 2-4 %, vetëm ose në bashkëveprim me tretinoineën 0.05 %. Veprim zbardhues kanë edhe vitaminat C dhe E, acidi azelaik, etj. Sot për trajtimin e hiperpigmentimeve, përveç kremrave, përdoren edhe metoda të tjera mjekimi të cilat japin rezultate më të mira, si: mikrodermoabrazioni, mesoterapia, laseri fraksional. Një procedurë me efikasitet të lartë në trajtimin e hiperpigmentimeve të lëkurës është edhe pilingu kimik. Nëpërmjet kësaj procedure e cila praktikohet në dimër, bëhet i mundur eliminimi i shtresave sipërfaqësore të lëkurës dhe stimulimi i lëkurës së re.

Mbrojtja nga dielli është diçka për të cilën duhet të jeni të vetëdijshëm në çdo kohë. Përdorni kremrat kundër diellit me faktor mbrojtës të lartë SPF 30 dhe 50 duke filluar nga marsi deri në fund të shtatorit dhe me faktor mbrojtës më të ulët, në muajt e tjerë të vitit. Lëkurat e yndyrshme e tole- Dr. Albana Duni, Dr. Valdete Malaj, Poliklinika

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.