9. Përgjigjja e saktë është a-ja.

Intervista - - TEST -

Ndër 70 vjeçarët, 61% e atyre që janë me alzhaimer pritet të vdesin para moshës 80 vjeçare, në krahasim me 30% të atyre që nuk janë të prekur prej saj. Sëmundja e alzhaimerit është zyrtarisht e gjashta në listën e shkaqeve kryesore që shkaktojnë vdekje në SHBA dhe e pesta te njerëzit 65 vjeç e lart. Meqë popullsia e botës plaket, alzhaimeri po bëhet një shkak më i zakonshëm vdekjeje. Megjithëse vdekjet nga shkaqet e tjera kanë rënë në mënyrë domethënëse në dhjetëvjeçarin e fundit, ato të shkaktuara nga alzhaimeri janë rritur me 71%. Sipas certifikatave të vdekjes, në vitin 2013, mbi 84 mijë amerikanë vdiqën nga kjo sëmundje, ndërkohë që në vitin 2016, parashikohet që numri të arrijë në 700 mijë. Alzhaimeri është e vetmja sëmundje ndër 10 të parat në listën e shkaqeve që shkaktojnë vdekje në botë që s’mund të parandalohet, trajtohet, ose edhe të ngadalësohet.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.