Masturbohem çdo ditë

Intervista - - PYETJE PËRGJIGJE PËR GJITHÇKA -

Jam një djalë 28 vjeç, shikoj porno dy herë në ditë dhe masturbohem çdo ditë edhe kur bëj seks me të dashurën. A është normale kjo gjë?

Seksolog-Androlog: Dr. Evi Dani Tel. 0682213329 Poliklinika Qendrore: Masturbimi është një proçes i cili do të kalojë te të gjithë meshkujt në periudhën e purbetetit. Në këtë moshë djali (12-14 vjeç) si pa kuptuar prek organet seksuale dhe me një ndjenjë të pashpjegueshme kënaqësie fillon e prek me shpejtësi lafshën në drejtim të bazës së penisit me një ritëm që e vendos vet, duke arritur orgazëm . Masturbimi përpara shekullit të XX-ë konsiderohej si një veprim shumë i dëmshëm. Fëmijët që masturboheshin do ishin një komponent shumë i rrezikshëm duke u kthyer në hajdutë, budallenj etj, pra i dëmshëm për shoqërinë. Kjo teori për fat të keq komentohej nga njerëz të besueshëm si biologë, sociologë, fiziologë, mjekë etj. Ato propagandonin dhe mbanin leksione duke udhëzuar nënat që kishin djem që të mos i lejonin fëmijët që të mos masturboheshin. Kjo gjë shoqërohej shpesh herë nga shkrime të ndryshme nga gazetat e kohës ku vërtetonin se persona të dëmshëm për shoqërinë ishin persona të cilët ishin masturbuar. Në fillim të shekullit të XX studimet në numër të madh djemsh, konstatuan se pavarësisht se është bërë një luftë propagandistike kundër masturbimit, u vu re që këta djem nuk kishin asnjë lloj pasoje nga ky veprim. Konceptet e vjetra ranë dhe doli që mastrubimi është i vlefshëm dhe i këshillueshëm. Është një dukuri që djali ka hyrë në purbetet normalisht. Përshembull një mashkull që nuk mastubohet mund të ketë probleme me zhvillmin e vet seksual. Masturbimin e bëjnë edhe femrat në përqindje më të vogël se mashkujt por edhe te to konsiderohej si më e dëmshme apo e pamoralshme. Masturbimi është qetësi, ulje e tensioneve, të dëshirës seksuale te ata persona që nuk kanë mundësi të kenë partnerë. Një mashkull mund të arrijë të masturbohet nga një herë në ditë deri në një herë në javë. Me fillimin e aktivitetit seksual meshkujt tërhiqen nga masturbimi. Në rast kur disa meshkuj arrijnë të kenë kënaqësi me masturbim dhe jo me partneren, kemi një problem kur bëhet qëllim në vetvete. Si kishim rastin e një djali 35 vjeç i cili çohej në orën 5 të mëngjezit, mastubohej duke krijuar një lloj sterjotipi dhe duke mos pranuar dëshirën për mardhënie seksuale. Në këtë rast kemi shtrembërim dhe duhet mjekim që duhet të riparojë mjekimet. Një mashkulli mund t’i rekomandohet masturbimi në qoftë se nuk ka gruan. formojë fjali më të ndërlikuara, të bashkëpunojë të tjerë si dhe me familjarët e vet, të dijë të kërkojë për nevojat e veta, ti shërbeje vetë vetes, dhe të realizojë një sërë detyra të kësaj moshe që lidhen me zhvillimin normal të fëmijës. Ç’duhet të bëni? Në Tiranë, ka disa qendra të përgatitura të shëndetit mendor ku jepet ndihmë dhe diagnostikohet fëmija në ekip, shikohet zhvillimi dhe bëhet diferencimi me shqetësime të tjera të natyrës mendore, gramatikore, të përziera dh e probleme të tjera të çrregullimit autik. Ekipet mjekësore përbëhen nga mjekë, psikologë, punonjës socialë, specialistë të ekulibrit etij. Për fëmijët me probleme ndërtohet një program efektiv në qendër dhe ën banesë ku luftohet stigma , behet mbështetja emocionale, përdoret teoria sferikike, bëhet psiko-edukim dhe terapi e shqisës. Është e nevojshme që me fëmijën tuaj të bashkëpunojnë persona që punojnë dhe merren specifikisht me këto probleme të shëndetit mendor.

- Në rastin e alergjisë që lidhet me ambjentin malor, mund të shkaktohet më shumë nga polenet që ndodhen më të dendura në këto vende, ku më shumë janë ato të drurëve, për sa i përket dhe pranisë së shumtë të tyre, por në ditët e verës gjejmë në koncentrim të lartë polenet e barishteve. Këto polene me prejardhje nga bimët barishtore të familjes se gramit janë shumë alergjike dhe tek njerëzit që kanë zhvilluar ndjeshmëri në trupin e tyre sikurse në rastin tuaj do të japin alergji në lëkurë apo dhe në frymëmarrje. Në zonat e freskëta si ato malore këto lloj bimësh lulëzojnë me vonë se sa në zonat e ulëta dhe ato bregdetare dhe ne i gjejmë këto polene prezente këtu në muajt e verës, por nuk përjashtohen dhe polene të tjera si ato nga shkurret apo nga pemët apo drerët e lartë. Me ndryshimin e kushteve klimaterike dhe zhvendosjen e stinëve mund të kemi edhe polene të tjera të pranishme. Nëse ky shqetësim ju përsëritet duhet të konsultoheni me mjekun specialist alergolog i cili do ju mjekojë dhe diagnostikojë në bazë të ekzaminimeve apo analizave që vetëm ai mund t’ju rekomandojë analizën që ju duhet. Me respekt Dr. Mira.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.