Dhomat e gjumit sekrete të avionëve

Intervista - - ENCIKLOPEDI -

9

Këto janë zona të fshehta brenda avionit ku çlodhen pjesëtarët e ekipazhit kur nuk i bien lart e poshtë korridoreve të avionit. Këto dhoma janë bërë të njohura për publikun nga një seri fotosh të publikuara kohët e fundit. Këto përfaqësojnë imazhe të zonës së brendshme të avioneve Boing 777 dhe 787 që nëpër dhoma me krevatë, me dyshekë dhe perde, të arritshme vetëm nëpërmjet disa shkallëve sekrete, të fshehura pas dyerve me kode sigurie.

Disa nga këto zona fjetjeje, të njohura si Kompartimentet e Çlodhjes së Ekipazhit, janë fshehur bile pas hyrjeve që duken si vende ku vihen bagazhet. Madhësia dhe pozicioni i zonës së çlodhjes ndryshojnë në çdo avion, por zakonisht ato ndodhen pas kabinës së pilotazhit dhe mbi klasin e parë.

Avionet Boing 777 zakonisht kanë gjashtë-dhjetë krevatë, të pajisur me rripa sigurimi, në rast se avioni has ndonjë zonë me turbulencë. Bashkë me krevatët këto zona kanë edhe vend për vënien e sendeve të ekipazhit dhe disa prej tyre kanë edhe televizor. Modeli 777 gjithashtu ofron një zonë të ndarë për pilotët, e cila përmban dy krevate, dy karrige zyre dhe, në disa avionë, edhe lavamanë.

Pavarësisht kësaj, një pjesëtar ekipazhi i shoqërisë British Airëays, tha për revistën MailOn këto krevate në avionë, në një vend pa dritare, të krijon përshtypjen sikur vetëm shtretër marinari, ndërsa në 777 ke ndjesinë sikur je në një arkivol”, tha pjesëtari i ekipazhit të kësaj linje. “Ata janë pak të ngushtë, por mund t’i bësh të rehatshëm, nëse merr një batanije ose një jastëk. Unë marr gjithmonë me vete pizhamat e

Para disa kohësh pi të aeroportëve se cilët ishin më të këqinjtë, kur ai Hithrou i Londrës, LAX i Kalifornisë dhe zinin vende nga fundi. Përsa i përket aeroportit ndërkombëtar të Nepalit, Tribhuvan, në Katmandu, i cili njihet për rrezikshmërinë e tij, njëri prej tyre e quajti “një stacion i madh autobusësh që punon me 600% të kapacitetit të tij”.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.