Kam shumë dhimbje në kërbishte

Intervista - - PYETJE-PERGJIGJE -

A është i dëmshëm masturbimi?

Përshëndetje doktor! Jam rreth moshës 30 vjeç dhe pas masturbimit të parë mundem të vazhdoj prapë, çfarë më këshilloni doktor, a është i dëmshëm masturbimi?

Dr. Evi Dani, seksolog-androlog: Masturbimi është një proçes që në shekullin e kaluar konsiderohej si një veprim i gabuar. Duke menduar që djemtë që merreshin me masturbim duhet të dinin që masturbimi është burimi i shumë sëmundjeve sidomos i atyre psiqike. Djemtë do bëheshin të rrezikshëm për familjen dhe shoqërinë. Në atë kohë të gjithë sociologët dhe psikologët apo aktivistët shoqëror bënin propagandë intensive që meshkujt mos të masturbohen. Për këtë qëllim janë bërë mbledhje pafund dhe propapagandat që bën kryesisht te nënat të ishin mbrojtëse dhe ndaluese në - uar nga propaganda e kohës nënat rrinin mbrapa dyerve të dhomës së gjumit apo banjave duke vëzhguar vazhdimisht djemt që ti parandalonin ose ndalonin për të bërë këtë veprim. Me kalimin e viteve studiuesit konstatuan që megjithëse lufta për parandalimin e masturbimit ishte e madhe u pa që - turbimin. Studimet e mëposhtme rezultuan që masturbimi - dim. Masturbimi mund të bëhet ndoshta dhe përditë. Kjo varet dhe nga tipi i djalit. Ky veprim do rrallohet me kalimin e kohës dhe do ndaloj në moshën e martesës. Veprimi juaj është një veprim që e bëjn shumë prej moshatarëve të tu. S’ka asgjë për tu shqetësuar vazhdo si ta ndjesh më mirë.

- Jam një zonjë 50 vjeçe nga Elbasani. Para dy vjetësh u rrëzova në banjo dhe që nga ajo kohë kam probleme dhe dhimbje në kërbishte. Deri tani nuk kam marrë asnjë lloj mjekimi përveç disa qetësuesve, por dhimbja sa vjen e më shtohet dhe më pengon të rri ulur. Si të veproj?

Dr. Fatos Hoxha, reumatolog: - E nderuar zonjë! Për moshën që keni mund të them se një dhimbje të tillë jua shkaktojnë ndryshimet e reumatizmës që pëson pjesa e fundit e kollonës (pjesa sakro-koksigeale) që në gjuhën mjekësore quhet koksadinja. Kjo lloj dhimbjeje lokalizohet në pjesën e të ndenjurave dhe pacienti e ka të vështirë të qëndrojë ulur në vende të forta, ndoshta dhe në një kolltuk të fortë. Kjo bëhet me e bezdisshme kur si shkaktare janë traumat e regjionit sakro-koksigeal, që mund të çojnë deri në subluxacion të - kuar diagnozën duhet të bëhen disa ekzaminime të rëndë frakturë lokale. Në qoftë se nuk rezulton ndonjë dëmtim i dukshëm duhet të bëhet edhe një vizitë tek mjeku kirurg për ndonjë patologji të pjesës së fundit të kolonit. Pasi të bëhen të gjitha këto ekzaminime vendoset për llojin apo procedurat e mjekimit.

lotonte syri i majtë. U vizitova dhe mora disa ilaçe me pika e pomadë për lyerje të syrit. Ky mjekim më përmirësoi, por një muaj më pas nisën të më lotonin të dy sytë. Jam shumë e shqetësuar pasi i trembem operacionit. Duke besuar në aftësitë tuaja si mjeke, ju lutem doktoreshë Rezarta, më thoni si mund ta zgjidh problemin tim?

Dr Rezarta Shkurti, okuliste: - E nderuar zonjë! Ankesat e të sëmurëve për lotim të syrit janë të shpeshta. Kur shihet grumbullim loti në pjesën e brendshme të syrit, mjeku okulist mendon se ka një pengesë në rrugët e rrjedhjes së lotit dhe ai kryen provën e kanalit të lotit. Shkaqet e lotimit mund Mbyllja e pjesëve të ndryshme përbërëse të rrugëve të lotit - tit nga jashtë (eversio puncti lacrimalis) për shkak të atonisë - tu për shkak të konjuktiviteve (infeksion i cipës së bardhë të syrit), keratiteve (infeksion i xhamit të syrit), dëmtimit të syrit nga djegia, nga prania e trupave të huaj në sy, nga rrezet

- Jam Lavdija 49 vjeçe nga Elbasani. Para shumë vitesh më zuri shiu në rrugë duke shkuar për në punë dhe ngaqë s’kisha mundësi të ndërrohesha qëndrova gjithë ditën me rroba të lagura veshur. Që atëhere kam dhimbje të forta dhe diegie në të gjithë fytin, ethe të forta, djersë të ftohta dhe dhimbje trupi. Jam vizituar nëpër shumë mjekë, por nuk po gjej shërim. Duke besuar në përgjigjen tuaj, Dr. Agroni, pres me padurim të më ndihmoni...

:- Sipas të dhënave që jepni ju zonjë, mendoj se ju keni kaluar një “të ftohur”, siç është një bronkopneumoni apo infeksion i organeve të tjera. Pas kalimit të këtij shqetësimi, rezistenca e organizmit tuaj ka rënë, por edhe sistemi nervor ka pësuar një goditje apo prekje që është shfaqur dhe vazhdon të shfaqet me disa ndryshime që ne mjekët i quajmë ndryshime neurovegjetative. Në këto raste vërehen ndryshime të pulsit, të tensionit arterial, të ngjyrës ose djersitjes, çrregullime të frymëmarrjes, të tretjes etj. Për këtë qëllim do t’ju këshilloja që të lidheni me një mjek neuropsikiatër qoftë të rrethit ku banoni, qoftë këtu në Tiranë. nga goja me pak ujë, në mëngjes pas buke. Mendoj se shumë shpejt ju do të normalizoheni prandaj konsultohuni me një mjek specialist (neuropsikiatër). Së fundi, ju uroj shëndet!

Si të veproj me mjekimin e djalit?

- Përshëndetje! Jam nëna e një djali 6 vjeç. Në moshën tre vjeçare djali im doli me astëm bronkiale dhe është mjekuar me Ventolin dhe Flixotid. Nga ky mjekim pati përmirësim dhe unë ia vazhdoj këto ilaçe. Duhet t’ia ndërpres mjekimin apo jo? Si të veproj me mjekimin e djalit?

Dr. Mira Xhixha, alergologe: - Së pari më duhet t’ju them se të dhënat në letrën tuaj nuk janë të plota, pasi ju nuk tregoni asgjë për llojin e alergjisë dhe të astmës. Megjithatë, në qoftë se alergjia është shkaktuar nga pluhurat në ambientin shtëpiak, mjekimi zakonisht zgjat, madje nuk duhet të ndërpritet as disa muaj pas zhdukjes së simptomave. Por, në qoftë se kemi të bëjmë me një gjendje të lehtë të astmës (e cila i ka ndodhur edhe më parë dhe nuk i ka zgjatur më shumë se trepesë javë në vit), atëhere mjekimi mund të ndërpritet. Dua të theksoj se ndërprerja e mjekimit do të bëhet vetëm pas konsultës me mjekun specialist. Vetëm ai duke e parë nga afër situatën është në gjendje të përcaktojë saktë nëse përfundimisht duhet ta vazhdojë apo jo mjekimin.

A do kem pasoja në të ardhmen?

- Jam një 50 vjeçar nga Fieri. Pasi bëra nje EKO në qytetin tim mjeku më tha se kisha një kist të thjeshtë të mëlçisë. Nuk kam ndonjë ankesë konkrete, por jam i shqetësuar dhe dua të di pasojat që mund të kem në të ardhmen.

Dr. Albana Duni, gastrohepatologe: - Zotëri! Derisa mjeku ju ka thënë se keni një kist të thjesht mendoj se ky asnjë shqetësim dhe nuk keni për të ndjerë. Kisti i mëlçisë shpeshherë kapet rastësisht nëpërmjet ekzaminimit të Eko-s.

Doktoreshë Albana, jam 28 vjeçe dhe kam shumë qime në fytyrë, dhe më duket vetja si burrë. A ka efekte anësore nëse unë i heq ato përgjithmonë. Përse kanë shumë femra qime, sidomos unë? Asnjë femër në familjen time nuk i ka, vetëm unë kam qime kaq shumë, dhe i heq me pickatore. Si e shpjegoni këtë fenomen ju dhe a hiqen përgjithmonë?

- tologjike dhe Estetike Dermovita:- Hirsutizmi është një gjendje klinike që karakterizohet nga prania e tepërt e qimeve tek femrat, ne ato zona te trupit ku normalisht nuk duhet të ketë qime si në fytyrë, mbi buzën e sipërme, në mjekër, në gjoks, në vijën e barkut, siper pubisit deri tek kërthiza, etj. Hirsutizmi vjen ose si rezultat i rritjes së sasisë qarkulluese të androgjeneve(hormoneve mashkullore), ose nga rritja e sensitivitetit të folikulave te qimes ndaj niveleve normale të androgjeneve. Trajtimi i hirsutizmit varet nga shkaku përgjegjës që çon në shfaqjen e hirsutizmit. Hirsutizmi mund të përmirësohet si rezultat i metodave kozmetike dhe terapive hormonale. Zakonisht mund të shikohet hormonale, por në qoftë se përdoren njëkohësisht dhe metodat kozmetike, atëherë mund të vihet re një përmirësim më i shpejtë Metodat mekanike për trajtimin e hirsutizmit janë zbardhja e qimeve, përdorimi i briskut,i dyllit,piskatores etj të shkaktojnë folikulitis (infeksion të rrënjës së qimes ), përdorimi i briskut për heqjen e qimeve shkakton një dalje të shpejtë të qimeve të shkurtra e të ashpra. Metoda të tjera janë depilimi me elektrolize dhe depilimi me lazer Depilimi qimeve, pa shkaktuar ndonjë ndikim në indet përreth. Depilimi me luce pulsante ose me lazer nuk arrin të eliminojë të gjitha qimet, në një seancë pasi çdo folikul i qimes ka një cikël të vetin të zhvillimit të pavarur nga folikujt e qimeve të tjera, pra shkatërron vetëm qimet që ndodhen në fazën e rritjes (anagene) sepse në këtë fazë, qimet kanë një sasi të bollshme të melaninës. Kjo është arsyeja përse nevojiten disa seanca për të patur efektin e dëshirueshëm. Depilimi i përhershëm Energjia e krijuar nga lëvizja e shpejtë e elektroneve (kationeve dhe anioneve), shkatërron substancat ushqyese të qimes dhe shkatërrim përfundimtar të saj. Nëse lazeri siguron deri - kësaj metode mund të heqim jo vetëm qimet e zeza por dhe qimet e bardha ose të kuqe të cilat nuk mund të trajtohen me lazer . Gjithashtu, nëpërmjet elektolizës mund të sigurojmë depilimin e zonës afër syve si vetullat , ose në hapësirat midis dy vetullave që nuk mund të realizohen me depilim me lazer, gjithashtu depilimin në zonën mbi buzën e sipërme ku laze - mar nevojiten disa seanca pasi çdo folikul i qimes ka ciklin e vetë të zhvillimit të pavarur nga folikujt e qimeve të tjera. Aparaturat e mëparshme të elektolizës shkaktonin dhimbje, kurse aparaturat e teknologjisë së fundit të elektolizës nuk shkaktojnë aspak dhimbje dhe efekte anësore. Një aparaturë e tillë e elektolizës që ju siguron një depilim të përhershëm dhe pa dhimbje ndodhet dhe në Dermovita i trajnuar për përdorimin e elektolizës do t’ju mundëso

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.