JU PYESNI, MJEKËT PËRGJIGJEN

Intervista - - POSTA -

- I nderuar doktor Evi! Jam një qytetar nga Pogradeci, që dua të ngelem anonim. Para 20 vjetësh, kur punoja në një servis makinash, pa dashje më rrëshkiti leva nga dora dhe më goditi në testikulin e djathtë. Shkova te mjeku, i cili më vizitoi dhe më tha se nuk kishte asnjë problem, por unë kam rreth dy vjet që ndjej dhimbje. Këtë vit, dhimbja më ka zgjatur më tepër; veç testikulit, kam një dhimbje muskulare në pjesën e brendshme të po kësaj ane, nga rrëza e kofshës deri afër gjurit. Para 10 muajsh shkova te mjeku dhe bëra eko. Që atëhere, kam marrë mjekim. Pas një muaji shkova përsëri për kontroll dhe mjeku më tha se nuk kisha probleme, por ky infeksion i testikulit është pak i ngadalshëm dhe i zgjatur. I thashë se shqetësimet që kisha më vazhdojnë përsëri, bëra një eko tjetër dhe të gjitha organet rezultojnë normale. Po kështu, edhe testet më dolën normal. Çfarë ka që

Përshëndetje, jam Albana, 30 vjeçe. Kam 7 vjet që mbaj syze. Megjithëse mjeku më ka thënë t’i mbaj rregullisht, unë s’e kam zbatuar si duhet këtë këshillë. Tani kam dhimbje koke dhe një shoqe më thoshte se e kam nga sytë. Mos ndodh kjo gjë nga mosmbajtja në mënyrë korrekte e syzeve?

Dr. Rezarta Shkurti, Okuliste Poliklinika Qendrore dhe Optika UNIONprane Diamond tek 21 dhjetori. Cel 0692529165.:

- Nga letra juaj, e dashur Albana kuptoj që syzet i keni vendosur në moshën 23 vjeç dhe duke qenë që edhe më shkruani që mjeku i ka këshilluar si syze te vazhdueshme atëherë kuptoj që nuk shkon gjendja ime? Pres me padurim përgjigjen tuaj.

Dr. Evi Dani, seksolog-androlog: E studiova me shumë kujdes letrën tuaj dhe e kuptoj shqetësimin që keni. Ju ankoheni përsëri dhe jeni konsultuar dy-tre herë me mjekët e qytetit tuaj. Keni marrë edhe mjekim, megjithatë, keni vazhdimisht ankesa, ndërkohë që, pas bërjes së ekogra shohin ndonjë patologji. Unë mendoj se kemi të bëjmë me një rast të veçantë, që duhet thelluar me ekzaminime. Vizita duhet plotësuar edhe me disa analiza laboratorike për të konkluduar për këtë gjendje dhe për të marrë një vendim të saktë, në qoftë se do të ketë një patologji. Do të më falni, por nuk mund të sqarojmë shumë gjëra nëpërmjet gazetës për problemin që ju paraqisni sepse ai është paksa i ndërlikuar. Ju rekomandoj një konsultë së cilës do t’i kushtoj një vëmendje të veçantë. Ju mirëpres, kur të gjeni kohën e duhur.

-

problemin e shikimit duhet ta keni patur edhe më herët se kjo moshë. Jam pak në vështirësi t’ju sqaroj plotësisht pasi une nuk kam dijeni mbi numrin tuaj të syzeve, gjë që do të më ndihmonte shumë në përgjigjen e saktë. Gjithsesi mjafton fakti që juve syzet ju janë këshilluar të vazhdueshme dhe ju nuk i keni mbajtur dhimbjen e kokës që po ju shoqëron. Në pjesën më të madhe të njerëzve me syze që nuk i përdorin ato rregullisht instalohet një dhimbje koke rënduese. Ju këshilloj mbajtjen e vazhdueshme të syzeve si dhe kontrolle periodike çdo 6 muaj. Faleminderit që më shkruat.

- Përshëndetje doktor! Jam 24 vjeçe jam e fejuar kam pasur marrdhënie me të fejuarin afro një javë para ciklit mujor. Tani, nuk më kanë ardhur menstruacionet, gjoksi më dhemb, më janë bërë shumë të ndjeshëm, kam fryrje barku por nuk kam dhimbje. Gjatë marrëdhënies jemi munduar të jem të kujdesshëm dhe i fejuari thotë që është i sigurtë që është ruajtur gjatë marrdhënies. Dua të di, çfarë është kjo situatë? Me respekt Anxhela.

Dr. Adil Mustafa, Klinika Shendeti: -Përshëndetje Anxhela, për shqetësimin tuaj nuk më thoni sa keni vonesë cikli apo ju ka ndodhur edhe herë tjetër kjo vonesë. Ndryshime në gji mund të kesh edhe para ardhjes së ciklit dhe kur ngelesh shtatzën, kurse fryrje barku mund të kesh kur ke një çrregullim cikli, vonesë –amenore për një kohë më të gjatë që mund të shoqërohet edhe me afshe nervoze, djersitje dhe fryrje barku. Sa për friken nga marrdhënia seksuale një javë përpara ciklit pot ë jap një informacion të përgjithshëm, te femrat ka cikël 21 ditësh, 28 ditësh dhe 35 ditësh pavarësisht

- Jam një i moshuar 65 vjeçar. Që në rini kam ndjerë dhimbje mesi (beli), por nuk ka qenë shqetësuese. Po bëhen tre muaj që kjo nga ju çfare cikli keni, po mos ta përzini ciklin me mestruacionet mesi i ciklit që llogaritet nga dita e parë e mestruacioneve llogaritet të jetë dita e ovulacionit ku leshohet veza dhe 72 orë para dhe pas është rreziku për të ngelur shtatzanë. Përshembull në rast se ju keni cikël 28 ditësh si shumica e femrave që kan këtë lloj cikli, rreziku për të ngel shtatzanë është nga dita e 10 deri ditën e 17, sidomos dita e 14 është më e rrezikshme për shtatzani dhe sa për partnerin duhet të jetë i kujdesshëm që gjatë kontaktit seksual pasi të tërhiqet gjatë orgazmës nuk duhet të bëni kontakt të dytë në atë moment ose të vendosni prezervativ, se në kanalin e penisit ngelin me miljona spermatozoid dhe mjafton një pikë sperme të bjer në kontakt me vaginën ose hyrjen e vaginës për të ngelur shtatzanë. Për ta sqaruar këtë shqetësim mjafton të bëni një test shtatzanie ose të paraqiteni te gjinekologu për të bër një eko dhe për ta kuptuar keni një çrregullim cikli të vonuar apo një shtatzani dhe nëse është e nevojshme duhet të merrni edhe mjekim. dhimbje u spostua, ndërroi vend dhe u bë shqetësuese për mua. Ndjej dhimbje në dy anët e pasme të vitheve, por edhe në kofshë e pulpë të këmbës së majtë, nga ana u vizitova te mjeku, i cili më tha se vuaja nga sëmundja e spondiliartrozës. Piva kokrra, por pa dobi, mandej kokrrat i zëvendësova me gjilpëra e prapë kokrra, por përsëri pa dobi, pata vetëm lehtësim të përkohshëm. Çdo mëngjes, kur çohem nga krevati, ndjej dhimbje. Jam i interesuar të mësoj nga mjeku kompetent diagnozën shkencore të sëmundjes, ç’ndodh me muskujt ku ndihet dhimbja dhe cili është shkaku i saj dhe një - kon apo nuk ndikon poziti Me shumë respekt, 65 vjeçari.

Dr. Fatos Hoxha, reumatolog: I nderuar pacient, me sa kuptova nga përshkrimi i hollësishëm që u bëni shqetësimeve tuaja, mendoj se kemi të bëjmë me një lumbo-iski-

Përshëndetje, jam Bleri 28-vjeç. Sapo ha, barku më fryhet shumë shpejt dhe ndihem i ngopur me pak ushqim. Kjo gjë më shqetëson, pasi më ka bërë dembel dhe pas ushqimit dua të qëndroj patjetër shtrirë. Gjithashtu kam shumë gazra. Theksoj se vaktet i ha të çrregullta për shkak të punës që bëj. Gjithashtu jam edhe disa kile mbi peshë. Pse e kam këtë shqetësim? Çfarë të bëj?

Valdete Malaj tro-hepatologe:

- Përshëndejte Bleri, problemet që ju keni si-

- Jam një vajzë 26 vjeçe. Kam përherë sekrecione nga hundët, sidomos kur çohem në mëngjes. Kam gjithashtu edhe teshtima. Gjatë ditës, jam më ndryshe. Kam 8 muaj me këtë problem, por këto muajt e fundit, problemet sikur më shtohen. Ju lutem, më ktheni një përgjigje se nuk mund të shkoj në asnjë vend pa facoleta në çantë. Olta.

Dr. Mira Xhixha, alergologe: E dashur Olta, problemi që keni prej tetë muajsh, i përket alergjisë, e cila mund të jetë sh-

- -

gas- lolgin sinistra, pra, dhimbje e - lon nga mesi i kolonës nëpër të ndenjura dhe përfundon në pulpën e këmbës së majtë. Duke qenë se ju jeni vizituar te një mjek që nuk e di i cilit specialitet ka qenë, unë ju këshilloj të kryeni patjetër një vizitë te mjeku reumatolog ose neurologu, për të përcaktuar llojin e lumbo-iskilolgin, për të përcaktuar nëse është reumatizëm apo spondiliartrozë e kollonës apo patologji e diskut intervertebral. Mund të jenë edhe patologji të tjera të cilat përcaktohen nga një e anësisë së majtë. Gjithashtu, duhet të bëni CT skanerin e kollonës lumbo sakrale. Vetëm pasi të përcaktohet diagnoza e saktë, ju do të merrni përgjigjen e duhur së bashku me llojin e mjekimit që do të përcaktohet në bazë të analizave që do të bëni. gurisht që kanë të bëjnë me aparatin tretës ose me saktë me stomakun. Mund të mendojmë për gastrit po megjithatë për një informacion të saktë zakonisht bëhet një egzaminim që quhet gastroskopi ku shikohet stomaku. Për momentin do të këshilloja të bëje kujdes me mënyrën e të ushqyerit, ti evitosh ushqimet që të shkaktojnë problem. si pikante. me yndyrë, pijet alkoolike dhe sidomos duhani janë shumë të dëmshëm për aparatin tretës. Në momentin e egzaminimit rekomandojmë edhe mjekimin me preparate të ndryshme. kaktuar nga substanca alergjike që janë të pranishme në ambientin e banimit. Këto simptoma janë më të shprehura në orët e natës dhe të mëngjesit sesa gjatë ditës. Duhet të filloni mjekimin e duhur duke përcaktuar më parë gjendjen dhe gradën e shqetësimit tuaj. Pra, kjo do të thotë që të bëni sa më parë një konsultë me mjekun alergolog, pasi ju kanë filluar edhe problemet me frymëmarrjen. Sistemi i frymëmarrjes është sistemi i parë që preket nga sëmundjet alergjike.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.