JU PYESNI, MJEKËT PËRGJIGJEN

Intervista - - POSTA -

- Jam një vajzë 18 vjeçe. Kam rreth 3 vjet e gjysëm që bëj seks me të dashurin, por nuk e di a kam arritur ndonjëherë në orgazëm. Unë desha të dija nëse orgazma është njëlloj si ndjesia që provon kur masturbohesh. Po mënyra e masturbimit, a ndryshon nga njëri person te tjetri? Ju lutem, më ktheni një përgjigje. Faleminderit.

Dr. Evi Dani, seksolog-androlog:- Orgazma te femrat është një nga problemet shqetësuese për mjekësinë. Mjekësia po punon në këtë drejtim, por akoma nuk është arritur një mjekim i përshtatshëm me cilësi dhe rezultate të larta, për vetë për shumë gjëra akoma të panjohura. Moskryerja e orgazmës quhet anorgazmi dhe konstatohet jo pak, por te 30 % e femrave. Në 5 % të tyre, kjo quhet primare; femra nuk e arrin asnjëherë

- Jam një vajzë 25 vjeçe. Vuaj shpesh nga dhimbje dhe enjtje të kyçeve e gjunjëve. Duke qenë se jam në moshë shumë të re për të tilla shqetësime, nuk i kam kushtuar rëndësi, por kohët e fundit më ka dalë një e fryrë në nyjen e dorës që kur e shtyp, kuptoj se është e fortë. A do të zhduket kjo fryrje? Çfarë duhet të bëj?

Dr. Fatos Hoxha, reumatolog:- E dashur zonjushë! Për moshën që ju keni, ju këshilloj të kontaktoni me një mjek reumatolog. Nga të dhënat e pakta që jepni, unë mendoj se kemi të bëjmë me një formë reumatizmale peri- artikulare (përreth nyjes) të enjtjes së bursave (qese të vogla që mbajnë lëng sinovial) si dhe të cipës mbështjellëse të nyjes. Pra, nga maisja - ale në kockë, në brëndësi veta, kurse në 25 për qind - jë dhe të arrijë në orgazëm, domethënë, herë arrin dhe herë nuk arrin në orgazëm. Ndodh kryesisht te femrat emotive, nervoze, te femrat që e kanë shumë frikë një barrë të padëshiruar, apo nuk e njohin anatominë e organeve riprodhuese. Gjithmonë, gjatë momentit seksual, duke mos u përqendruar te partneri i vet, nga frika që thamë më lart apo ndonjë shkak tjetër, bën që femra të mos arrijë në orgazëm. Është interesante që disa femra nuk e arrijnë orgazmën gjatë aktit seksual, por e arrijnë fare mirë gjatë masturbimit. Masturbimi te femrat mund të zëvendësojë deri diku një aktivitet seksual, pra, një orgazëm në aktivitet seksual. Mënyra e masturbimit ndryshon nga njëri person te tjetri, por në fund të fundit, kanë një gjë të përbashkët, ngacmimin dhe fërkimin e klitorisit. të nyjes formohen zona të dobëta ndaj presionit hidrostatik që ushtrohet në to. Shkalla e këtij presioni varet nga sasia e lëngut artikular si dhe nga fortësia e strukturave indore ku ndodh. Gjithsesi, me kalimin e kohës, ulet rezistenca e ligamenteve e po kështu edhe e kapsulës që mbështjell nyjen artikulare. Pikërisht ky është momenti kur krijohen kistet apo ajo e fryrë që ju keni. Konsulta me mjekun specialist ndihmon për të përcaktuar nëse kemi të bëjmë me një forme rastësore apo me një sindrom, i cili lidhet më vonë me shpërthimin e një sëmundjeje reumatizmale tipike si arthriti rheumatoid. Pasi bëhet një vizitë si dhe një bilancim klinik apo ndoshta dhe imunologjik, situata bëhet më e qartë dhe më pas mund të vendosim për - dikamentoz apo kirurgjik.

- Përshëndetje Dr. Mira! Jam Kela, 30 vjeçe. Kam një problem që më shqetëson! Më bllokohen hundët, veçanërisht në këtë stinë. Jam vizituar disa herë te mjeku dhe jam mjekuar me amoksiklav e ilaçe me pika në hundë, por jam përmirësuar vetëm për pak kohë. Mos kam ndonjë problem alergjik?

Dr. Mira Xhixha, alergologe:- E nderuar Kela, ju keni dhënë detaje shumë të pakta që më pengojnë t’ju jap një përgjigje përfundimtare nëse kjo është

Përshëndetje doktoreshë, jam një vajzë e moshës 35 vjeç dhe kam një problem, brënda në sy më ka dalë një pikë por nuk e ka prekur syrin, për këtë problem jam vizituar dhe doktori më ka thënë: presim të zmadhohet nëse nuk zmadhohet do rri kështu. Doja të dija nga doktoresha se si shfaqet infeksioni i syrit me natyrë bakteriale?

Dr Rezarta Shkurti , okuliste:- Përshëndetje, e dashur letërshkruese. Nga letra juaj kam shumë paqartësira në lidhje me ankesën tuaj. Ju më shkruani që bëhet fjalë për një kokërr që nuk është në sy. Mendoj që bëhet alergji apo jo. Mbase ju vuani edhe nga ndonjë rinit apo rinosinusit ose mund të keni alergji nga polenet e luleve, që janë karakteristikë e kësaj periudhe të pranverës. Meqenëse kjo gjendje ju është përsëritur, mund të bëni një konsultë me mjekun alergolog, por më parë duhet të kryeni këto gjak komplet dhe antibiogramë të sekrecioneve të hundës. Vetëm pasi të keni bërë këto, do të nxirret diagnoza e saktë. fjalë për një infeksion të kapakut të syrit që njihet në praktikën oftalmologjike si Hordeolum ose në shqip byci. Në përgjithësi është infeksion bakterial dhe shkaktohet tek femrat, kryesisht nga produktet e kozmetikës: lapsi i syve, rimeli, peneli, pudrat e syve. Është sëmundje ngjitëse dhe transmetohet përmes peshqirit të syve nga një sy tek syri tjetër dhe nga një person tek personi tjetër. Trajtohet, e pjesën dominuese të rasteve me pomadë oftalmike me antibiotik dhe kortizonik. Në ato pak raste rezistente ndërhyjmë edhe me antibiotik nga

Përshëndetje doktor! Jam një vajzë 18 vjeçe, jam e fejuar prej nje viti dhe ende s’kam kryer marrëdhënie me të fejuarin tim për shkak të frikës. Kemi tentuar për ta kryer këtë akt po frika se mund të ndjej shumë dhimbje më ka ndaluar. Gjithsesi, i fejuari im më ka respektuar dhe pret nga unë përgjigjen e sigurisht, do jem unë ajo që do ti them nëse jam gati, por unë ende kam frikë, ju lutem më ndihmoni që ta heq këtë ankth që kam, unë e dua jashtëzakonisht shumë partnerin tim dhe nuk dua që ai të pres më. Faleminderit. Silda.

Dr Adil Mustafa, gjinekolog, Klinika Shëndeti:- Përshëndetje Silda. Nga shqetësimi juaj kuptoj që ju jeni 18 vjeç dhe ke një vit e fejuar me djalin që e doni shumë dhe ende skeni kryer marrdhënie seksuale për shkak të frikës se mund të keni dhimbje. Po unë ju them që nuk duhet të keni frikë nga kontakti i parë seksual, sepse seksin duhet ta konsideroni si art më vete, si antistres sepse është proçesi organizmin e njeriut por nëse keni frikë në kontaktin e parë seksual ju mund të përdorni mjaft kollaj në farmaci. Nëse përsëri do ndjeni një dhimbje të lehtë ju shumë shpejt do ndjeni kënaqësi dhe dhimbja e lehtë do të zhduket. Partneri juaj është sjellë shumë mirë pasi dy marrëdhënie seksuale, duhet të jenë të aftë ta njohin njëri tjetrin dhe ta pyesin direkt dhe hapur për problemet e seksit. Pa arritur këtë stad, abstinenca është mënyra më e mirë e sjelljes. Seksi më i mirë është ai midis të fejuarve, bashkëshortëve, martesa e lumtur, dashuria dhe besnikëria. Seksi i parakohshëm dhe i rastësishëm, tregon papjekuri, respekt të pamjaftueshëm për veten dhe për të tjerët, disiplinë të ulët, mungesë të forcave dhe të shanseve për suksese të qëndrueshme ku ngjan më shumë me instiktin seksual shtazor, se sa me marrdhëniet njerëzore të arsyeshme, dy ek- streme të ndryshme. Te ju unë shoh mungesën e informacionit, mungesën e edukimit seksual, që influencon ndryshe në njerëz të ndryshëm, dhe mund të krijoj probleme në fusha të tjera të aktivitetit. E kuptoj shqetsimin tuaj, se adoleshenca ka qenë gjithmonë koha e turbullimeve seksuale. Ju duhet të dini se marrdhëniet seksuale nuk janë të dëmshme dhe nuk ju dëmtojnë as fizikisht as emocionalisht. Ju duhet të dini si të mbroni veten dhe partnerin tuaj seksual, nga shtatzania e padëshiruar dhe sëmundjet që transmetohen seksualisht, përpara se të filloni të bëni seks. Çdo pjesë e trupit është e aftë të ndjej kënaqësin. Organi më i madh seksual nuk është as penisi, as vagina por organi më i rëndësishëm seksual është truri. Seksualiteti ka të bëj shumë me mënyrën si ju e mendoni, e ndjeni dhe silleni. Nuk mund të imagjinohet një njeri pa ndjenja që inspiron seksualiteti i tij. Seksualiteti na mban gjallë dhe është një nga përbërësit më vital të personalitetit ku na bën të pranojmë se seksi është kënaqësi, eksitim dhe plotëson shumë nga kërkesat tona emocionale. Sjellja korrekte ndaj seksualitetit do të thotë të njohim vlerat, besimin, sjelljen dhe kufizimet tona. Ai bën të ndjehemi tërheqës, pa marr parasysh moshën, gjininë, orientimin seksual, rracën, fenë. Shumë njerëz mendojnë se, dëshira seksuale është shenjë e sigurtë e dashurisë. Adoleshentët, janë ata që më shpesh e ngatërrojnë ndjenjën e dashurisë me dëshirën seksuale. Në të vërtetë, ndjenja që tërheq drejt dikujt nuk do të thotë se je i dashuruar me atë person. Ti dashuron dikë me të vërtetë, vetëm atëherë, kur lumturia e tij është preokupimi yt. Ju rekomandoj që për tu bindur dhe për të hequr këtë fobi për kontaktin e parë seksual, së pari të bëhet një konsult dhe vizit te gjinekologu dhe të merrni informacionin e duhur për edukimin seksual se si te ruheni nga një shtatëzani e pa dëshiruar nga infeksionet e ndryshme dhe seksualisht të transmetueshme, abuzimet seksuale dhe për tu parë organet gjenitale dhe gjendja e himenit tuaj.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.