Enver Hoxha:Të hapen dosjet!

Intervista - - HUMOR -

Shokun Enver e gjeta duke pirë kafe nga Blloku. Ishte veshur me sqimë. Ju afrova dhe bëra me të këtë bisedë:

Kaso Kosa: -Përshëndetje shoku Enver!

Enver Hoxha: -Ooooo Kasoja! Hë si vete? Si të shkojnë intervistat?

-Mirë shoku Enver! Jeni ju, pa jemi ne. Domethënë, jeni ju politikanët, pa jemi ne. -Do të pish ndonjë kafe, Kaso? Eja, eja. -E pimë shoku Enver. Vetëm kam frikë se do të ta shënojnë si harxhim tej normës së kafesë, e pastaj dënojnë Nexhmijen.

-Hajde, Kaso, hajde. Le ta dënojnë. Burgu për burrat është. Mban Nexhmija. Në kohë të luftës ka qënë delikate, por pastaj u forcua në zjarrin e… -Në zjarrin e luftës. -Ç’luftë leshi, Kaso. Ku ka qënë Nexhmija në luftë. Nexhi në Tiranë bëntë pallë. Rri, aman, mos më thuaj, se e di mirë unë. Ajo në mal më erdhi në mes të vitit 1944. Eeee Kaso, unë e di si kam duruar vetëm.

-Përse nuk dilte partizane më përpara shoqja Nexhmije, o shoku Enver?!

- E bëj për ty, më thoshte. Që të kalitesh larg meje. Se dashuria rritet kur je larg.

- Nejse, shoku Enver e lëmë Nexhmijen dhe kalojmë te ju. Pas disa ditësh është çlirimi i Shqipërisë. Si e kujtoni këtë ditë?

-Mbaj mend Kaso, që kam ardhur me alamet makine nga Berati në Tiranë. Ka qënë një makinë që as tani këtu në Bllok, nuk e gjen.

-Aty ju lindi dëshira për të hypur në makinë?

-Jo, jo Kaso! Atë dëshirë e kisha që në rini unë. Kur isha në Francë shikoja njerëzit me makina. Ecnin si të çmendur. Ja, si tani. Sa aksidente kam parë në Francë unë. Yyyy, gjithë ato. Aty mora një vendim…

-Cilin vendim, shoku Enver?

-Po duro, o Kaso të mbaroj fjalinë. Mora vendim që mos të lejoja makina private në Shqipëri, që të mos kishte aksidente. Që njerëzit mos të humbisnin jetën në to.

-Po mirë, juve për vete kishit makina. Domethënë, ju, personalisht, dhe të tjerat në drejtim.

-Unë rrallë dilja Kaso. E mbaja makinën vetëm për të dalë natën të shijoja ajrin e pastër. Ndërsa atyre të tjerëve ju dhashë makina, që të lëviznin nëpër qytete dhe të shikonin se mos të tjerët merrnin makina dhe aksidentoheshin. Kështu, Kaso, shpëtuam mijëra jetë njerëzish. Por juve tani nuk na i dini këtë arritje.

-Jua dimë shoku Enver, si jo. Ne ndaj në krye të indtitucioneve të tanishme, kemi fëmijët tuaj. Domethënë fëmijët e atyre, që na drejtonin atëherë.

-… Sigurisht. Është bërë me plan kjo gjë. Nejse, kjo kafja Kaso, qenka lëngë gështenje. Duket që qenka e pakontrolluar. Kafe më sillte nga Brazili miku im i Partisë Komuniste mua.

-Meqë kaluam te politika e jashtme, Në Amerikë

-Edhe unë ai desha që të parralli i madh. Tregtar i lindur. Tamam si unë në rininë time, kur shisja cigare Flora. Ehhhh u vendos komunizmi, pa e shihje ti si do isha sot unë. Miliardier do isha.

-Komunizmin ju e vendosët, o shoku Enver. -Po binin shitjet e cigareve ndaj. Aty me lindi ideja të dilja kundër fashizmit. Mirë, po për pak kohë. Do ti që një të hypur në karrige, e nuk më bëhej të ikja. Edhe të ikja, s’më linte mileti. Enver Hoxha, thërrisnin kudo që shkoja. Me pleq, plaka dhe të rinj…

- Ehhh, të rinjtë e atëhershëm. Si ju duken të rinjtë që pinë kafe këtu te Blloku, shoku Enver?

-Të rinjë si në lulen e rinisë, Kaso. Tamam si unë. Nuk e dinë çfarë i pret në jetë. Edhe unë kur isha në Francë, nuk e dija ç’më priste.

-Keni ndonjë këshillë për ta, shoku Enver?

-Unë do ju thosha këtyre të rinjve, mos të mësojnë fare. Edhe unë nuk mësova, por arrita të bëja përpara në jetë. -Mos po i mësoni keq shoku Enver? - Aspak Kaso. Madje ju dua të mirën, ndaj dhe po ja u jap këtë këshillë. E pse të mësojnë? Për t’u bërë cenrtraliste… -Kujt i thoni centraliste ju, shoku Enver? -Centraliste pra, punonjëse në “call center”. MOS E MERR NI SER IOZ ISH T, MI! LUTE JU

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.