JU PYESNI, MJEKËT PËRGJIGJEN

Intervista - - POSTA -

Përshëndetje dok -toreshë, unë qe po ju shkruaj jam një vajzë në moshën 25 vjeç. Kur isha në moshë të vogël kalova një temperaturë e cila më shkaktoi dhe syrin strabik. U vizitova dhe më dhanë syze për të mbajtur por unë si mbajta rregullisht. Jam vizituar shpesh dhe herën e fundit doktoresha ime më tha që kam humbur 10% të shikimit dhe nëse s’kam dëshirë edhe mund të mos i vë më por unë kam rreth dy muaj që sa zgjohem në mëngjes nuk e duroj dot dritën dhe më loton syri strabik, gjithashtu kam edhe një marrje mendsh. Dua të di e ka problemin mos përdorimi i syzev apo kam diçka tjetër që po më shqetëson ka shumë sy ky syri që ka strabizëm. Faleminderit dhe pres përgjigjen tuaj. Ana

Rezarta Shkurti Okuliste Adresa: Poliklinika Qëndrore. Optika UNION-pranë DIAMOND tek 21 dhjetori. Çfarë

Përshëndetje doktoreshë, jam mamaja e një djali 4-vjeçar i cili sa herë ha diçka që brënda e i skuqet trupi e i dalin puçrra që mezi i zhduken. Jam e shqetësuar dhe nuk e di pse ndodh kjo. Është alergji ndaj tyre apo ka diçka tjetër? Faleminderit.

M i r a Xhixha Alergologe: Gluteni është proteinë e cila i jep formën dhe elasticitetin strukturës së drithërave, (në gjuhën latine, Glu-ngjitës). Gluteni prezantohet si një protein komplekse e cila ndodhet në shumë lloje drithërash: si buka dhe brumërat nga mielli i grurit, thekrës dhe elbit. Alergjia dhe intoleranca nga gluteni nuk duhet të ngatërrohet me alergjinë nga glutamatet të cilat jane substanca aromatizuese që përdoren si aditive në ushqime të Cel 0692529165: Përshëndetje, e dashur Ana. E lexova me kujdes letrën tënde dhe nga informacioni që mora prej saj mendoj se vuani nga një çrregullim i mbajtjes së syve në pozicionin drejt që quhet strabismus. Keni plotësisht të drejtë që e lidhni defektin tuaj me një temperaturë qe keni kaluar në moshë të vogël, pasi vërtet temperatura është një nga shkaqet e strabismit. Mosmbajtja nga ana juaj e syzeve ka çuar në një mosaktivizim të syrit të dobët dhe sigurisht ai ka mbetur 10% më i dobët, pra realizon 90% aftësi shikimi. Jo vetëm që duhet të mbaje atëherë syzet rregullisht por ndoshta duhet të të ishte këshilluar edhe mbyllja e syrit të mirë (mbyllet syri i mirë me opticlud që të zhvillohet i dobëti). Gjithësesi në moshën që jeni ju, tani këto proçedura janë të kota. Ju duhet t’i mbani syzet rregullisht për të drejtuar sadopak sytë, por edhe për të minimizuar lotimin. Shpresoj të kem qenë bindëse! ndryshme, kryesisht në ato të gatëshme ose gjysëm të gatëshme. Intoleranca nga gluteni dhe alergjia janë dy terma që shpesh përdoren si sinonime të njëra tjetrës. Ky përdorim jo i saktë duhet evituar pasi nuk është e njëjta gjë. Problemet në organizëm që shkaktohen nga alergjia e glutenit nuk ndodhin në shumicën e konsumatorëve por vetëm një pjesë e vogël e tyre manifestojnë. Janë grupuar 4 lloje çregullimesh që vijnë nga konsumimi i glutenit: 1-Sëmundja Celiake (SC), 2-Ndjeshmëria (alergjia ) jo celiake nga gluteni. 3-Ataksia. 4-Dermatiti Herpetiform. Këto çrregullime kanë mekanizma imunologjik dhe autoimmunë me specikat përkatëse. Diagnostikimi i hershëm do të përmirësojë gjëndjen e vendosur dhe do të stopojë progresionin e mëte- jshëm të sëmundjes. Kohët e fundit rastet paraqiten në rritje si pasojë e ndryshimeve në dietë (zëvëndësimi i orizit me tipe të reja dhe të ndryshme miellrash janë një tjetër faktorë predispozues. SD (Sëmundja Celiake ), haset si çrregullim kronik më i shpeshtë me ndërmjetësi immune, i cili do të shfaqet pas konsumimit të ushqimeve me përmbajtje gluteni. SD, nuk është vetëm një sëmundje intenstinale (e zorrëve) por përfshin disa organe duke shkaktuar një serë manofestimesh dhe më e rëndësishme është se shpesh mund të jetë e fshehtë (pa shqetësime) po ashtu edhe e vështirë per tu diagnostikuar me anë të analizave të

E dashur doktoreshë, unë kam një punë të tillë, në zyrë, që më duhet të bëj make-up çdo ditë dhe kam dëgjuar që make-up i përditshëm është i dëmshëm për poret e lëkurës. Mundohem të vë sa më pak krem dhe ta evitoj por prapë është puna ajo që ma kërkon. Faleminderit dhe pres përgjigjen tuaj.

Dematologe Klinika Dermatologjike dhe Estetike Dermovita Rr.Hoxha Tahsin P.60.1 Ap.4 Kati 2-të përballë Optika Roma, 200metra mbi sheshin Avni Rustemi Tiranë Cel 0694061001: Në Shqipëri cilat nuk janë gjithmonë të kapshme, sikurse nga ana tjetër shumë pacientë mund te kenë dëmtime minimale në zorrë. Diagnoza në përgjithësi bazohet në kombinimin e historisë familjare, gjenetikës, analizës së gjakut dhe biopsies së materialit të marr nga shtresa e brëndëshme e zorrës së hollë. Kjo sëmundje prek 1-2% të popullatës globale, por siç theksuam më lart shumica e rasteve mbetën të panjohuara dhe të patrajtuara. Pacientët mund të vuajnë shqetësime mjaft të rënda dhe bëhen subjekt i egzaminimeve të shumta e intensive për shumë vite përpara se të jetë saktësuar diagnoza e tyre. të dalësh pa tualet për shumë të reja duket si diçka anormale, ndërkohë që çdo ditë e më shumë shtohen kremrat dhe produktet e tjera që ato përdorin. Po kështu, shumë femra mbajnë në çantat e tyre një shumëllojshmëri sendesh dhe produktesh të lidhura me kozmetikën. Ndër këto produkte është pothuajse përherë i pranishëm edhe një çantë e vogël për të bërë makijazh. Por, studimet e fundit kanë treguar se aplikimi i përditshëm i makijazhit, sidomos në ditet e nxehta të verës, është i dëmshëm për lëkurën dhe shëndetin. Përdorimi i produkteve kozmetike mund të shoqërohet edhe me efekte anësore të cilat mund të sjellin probleme të lëkurës, plakje të parakohshme. Makijazhi është parashikuar për të përmirësuar look-un dhe paraqitjen e femrës, por ato që përdorin këto produkte harrojnë të mendojnë se po lejojnë që në lëkurën e fytyrës së tyre të hyjnë çdo ditë e më tepër kimikate nga më te ndryshmet. Ky përdorim mund të ndryshojë pamjen tonë duke fshehur ato që ne nuk duam të duken. Por, përdorimi për një kohë të gjatë makijazhi i sjell efekte anësore kozmetike ose edhe reaksione alergjike në lëkurat e ndjeshme ose kur produktet e përdorura nuk jane cilësore. Disa nga efektet anësore të përdorimit të makijazhit janë këto: aknet dhe komedonet ose pikat e zeza, të cilat shfaqen më shumë tek lëkurat e yndyrshme. Disa produkte të lëngshme ose të buta kozmetike bllokojnë poret dhe këto produkte nuk mund të largohen lehtë nga lëkura. Bllokimi i poreve do të ndikonte në krijimin e pikave të zeza dhe mbi to mund të shfaqen akne (puçrra të kuqe me ose pa qelb). Përpara përdorimit ose zgjedhjes së produktit duhet të sigurohemi që makijazhi nuk përmban përbërës komedonogjenetikë) produkte që ndikojnë në krijimin e pikave të zeza). Po ashtu, ndikim tjetër janë edhe reaksionet alergjike të cilat janë mjaft të zakonshme tek personat të cilet përdorin makijazh dhe manifestohen

Doktor përshëndetje, doja të bëja hundën operacion, por kam frikë dhe nuk e di sa do më kushtojë. Kam dëgjuar që është shumë e shtrenjtë, por gjithashtu kam dëgjuar që ju jeni doktor i mirë, prandaj ju shkruajta. Pres përgjigje. Faleminderit. Gerta

Dr. Skerdilajd Faria Drejtor i Klinikës KEIT. Tel. 044308555 Cel 0682000622, www. keit. al :- Përshëndetje Gerta e faleminderit për besimin dhe interesimin. Tek Klinika KEIT operacioni i hundës kushton mesatarisht 1.500 euro e mund të paguhet edhe me këste me interes 0%. Është, sigurisht, operacioni më i vështirë i kirurgjisë plastike, pasi hunda është e me puçrra të vogla, kruarje të lëkurës dhe tharje të saj. Për të shmangur efektet irrituese duhet të jeni të vëmëndshëm gjatë përdorimit të produktit duke përdorur vetëm një produkt të ri në një kohë. Edhe acarrimi më i vogël mund të ketë efekte të dukshme negative, me kalimin e kohës lëkura lufton për të eliminuar substancat e padëshirueshme. Në rastet e reaksioneve alergjike rekomandohet ndërprerja e përdorimit të makijazhit dhe konsulta me mjekun dermatolog për të marrë mjekimin e duhur dhe për të qetësuar fenomenet alergjike. Sa më pak makijazh në lëkurën tuaj, aq më mirë. Nëse jeni mësuar dhe nuk mund të rrini pa makijazh, këshilloj ta pastroni fytyrën menjëherë sa të vini në shtëpi duke i dhënë mundësi lëkurës për të marrë frymë lirisht, duke parandaluar kështu dëmtimet dhe plakjen e parakohshme të lëkurës. Është shumë e rëndësishme të hiqni makijazhin përpara se të makijazh, jo vetëm që poret e lëkurës do të vijojnë të bllokohen, por edhe do të formohen pikat e zeza. Gjithashtu, të fjeturit me makijazh i jep mundësinë lëkurës të jetë nën efektin e veprimit të radikaleve të lira, të cilat kanë ngelur nën lëkurë duke ndikuar negativisht në demtimin e kolagjenit me pasojë plakjen para kohe të lëkurës. vogël, ndodhet në qëndër të vëmëndjes, tipari kryesor i fytyrës. Ndaj, për të realizuar një hundë të re, me precizion milimetrik, kirurgu duhet të ketë eksperiencë shumë të madhe si dhe talentin e nevojshëm. Ne aplikojmë vetëm teknikën e mbyllur, e cila, jo vetëm që nuk lë shenja por zgjat edhe më pak, ndaj redukton barnat e anestezisë si dhe të gjitha rreziqet që mbart ky operacion. Pas ndërhyrjes kirurgjikale do të të ndjekim deri në shërimin tënd të plotë duke garantuar edhe një rezultat optimal. Në dispozicion të pacientëve kemi 5 kirurge italiane me eksperiencë dhjetra vjeçare që ofrojnë një shërbim shumë të

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.