Kur duhet bërë vaksina kundër gripit?

Intervista - - SHËNDET -

Vaksinat kundër gripit bëhen - lojë epidemia e kësaj sëmundjeje. Gripi nuk është kaq i padëmshëm afro 3000 njerëz në vit prej tij, sidomos të moshuar, por edhe bebe e fëmijë të vegjël. Lexoni më poshtë intervistën e një specialisti epidemiolog amerikan për të mësuar më shumë.

- Cila është koha më e mirë për të bërë vaksinën kundër gripit?

- Ne i këshillojmë njerëzit ta epidemitë e gripit. Vaksinat dalin në treg në fund të gushtit dhe në që ato të bëhen deri në fund të tetorit. Por nëse keni harruar dhe e bëni në nëntor-dhjetor nuk është shumë vonë. Ne këshillojmë të vazhdohet vaksinimi deri në Vit të Ri, në disa raste edhe deri në pranverë, bile mund të thuhet se kurrë nuk është shumë vonë. Një personi të vaksinuar i duhen afro dy javë për të zhvilluar imunitetin që i nevojitet për të evituar gripin.

- Vjet në SHBA është përdorur një lloj vaksine edhe në formë sprei, nga hunda, që quhej FluMist. Pse sivjet u ndërpre?

- Komiteti Këshilltar i Praktikave Imunizuese në SHBA nuk e pa të arësyeshme të bëheshin vaksinime me këtë metodë këtë vit, në dy vitet para saj. Arësyeja ende nuk dihet, por kompania që i ka prodhuar po punon për këtë.

- Pse janë të veçanta vaksinat për njerëzit mbi 65 vjeç?

- Ato kanë doza më të larta se të zakonshmet. Me kalimin e moshës, përgjigjia e trupit ndaj çdo lloj vaksine është më pak e fuqishme, për këtë arësye ato kanë një përbërës kimik ekstra që ka për qëllim të bëjë të njëjtën gjë, të sistemit imunitar.

- Zakonisht vaksinat prodhohen me viruse të rritur në vezë, por sivjet kanë dalë një lloj i ri.

- Është e vërtetë, ato rriten në një kulturë qelizore, por përmbajnë të njëjtat lloje virusesh që kanë edhe vaksinat që rriten në vezë. Këto vaksina janë menduar me shpresën se do të prodhohen më shpejt vaksina në rastin e një pandemie, për shembull. Virueset e vaksinave të rritura në qeliza, në krahasim me ato të rritura në vezë, mund t’i ngjajnë më shumë virueseve që qarkullojnë në natyrë dhe kjo mund ta bëjë vaksinën të funksionojë më mirë. Kjo është një çështje e ndërlikuar dhe ende duhen pritur rezultatet e funksio - rin pak kohë.

- Sa të suksesshme ishin vaksinat e vitit të kaluar?

- Efektiviteti vitin që shkoi ishte 47%, pra afro 50%. Mesa 65%, gjë që do të thotë se, nëse bëni vaksinën, ka 50-65% më pak gjasa të sëmureni nga gripi.

- Keni parashikime për këtë do të mbizotërojnë?

- Kurrë nuk dihet se - lojnë. Ekzistojnë tre lloje kryesore virusesh gripi dhe njëri prej tyre zakonisht mbizotëron, por tani pse ne bëjmë vaksina që kanë përbërës nga tre llojet e ndryshme të viruseve.

- Njerëzit mund të vdesin nga gripi, megjithatë, shumë prej tyre i evitojnë vaksinat. Pse ndodh kjo?

- Ka disa arësye që ndodh kjo. Së pari ata mendojnë se nuk kanë nevojë për të, nuk mendojnë se gripi do të jetë aq i egër. Gjithashtu ata mendojnë se vaksinat nuk bëjnë punë. Në fund ata janë të shqetësuar për efektet dytësore. Vaksinat moderne janë shumë të pastra. Ato mund të shkaktojnë dhimbje në krah, por në përgjithësi jo llojet e simptomave që shkaktonin vaksinat e dikurshme, ethe dhe temperaturë. Çdo vit shumë njerëz vdesin prej gripit. - duhet, por ka edhe që janë të rinj, të shëndetshëm, bile edhe fëmijë. gripi ndjehen keq disa ditë, nuk shkojnë në punë dhe qëndrojnë në shtëpi, kështu që bëhen më mirë, por disa nuk shërohen. Gripi nuk është rrufë, është një sëmundje e në rastin më të keq, është fatale.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.