Ushqimet që luftojnë stresin

Intervista - - SHËNDET -

Doktoreshë Detina Zalli ka studiuar Mjekësi Molekulare në universitetin e Suseksit. Më pas vazhdoi doktoraturën në universitetin e Leiçesterit. Në vitin 2012 u zhvendos në universitetin e Harvardit, në të cilin punoi si kërkuese shkencore dhe pedagoge, ku drejtoi kurse te shumta për mjekët dhe studentët e mjekësisë. Më vonë u shpërngul në universitetin Mbretëresha Meri të Londrës, ku punon si pedagoge dhe drejton kurse në biologjinë kanceroze.

Adrian Rakipi: - Këtë javë jemi përsëri me doktoreshë Detinën për të zhvilluar intervistën e radhës. Tema e kësaj jave ka të bëjë me ushqimet që luftojnë stresin. Stresi është një fenomen shumë i përhapur kohët e fundit. Kemi dëgjuar shumë njerëz të thonë se hanë ushqim në sasi të mëdha kur janë të stresuar. Duhet të themi se shpesh ushqimet që ne mendojme se na çlirojnë nga stresi, nuk e bëjnë këtë gjë. Çfarë mund të na thoni për këtë? Cilat janë disa nga ushqimet që vërtet luftojnë stresin?

Detina Zalli: - -

-

- Përmendët pak më parë se stresi shoqërohet me nevojën për ta mbytur atë përmes ushqimit dhe nga ana tjetër ushqimet që mendohen si antistresuese nga shumica e njerëzve sjellin shtim në peshë. Kjo tregon një lidhje të qartë mes stresit, shtimit të urisë dhe rrjedhimisht shtimit në peshë. Si shpjegohet kjo lidhje dhe cilat janë rreziqet që e shoqërojnë?

- - - - -

-

- Ajo që na intereson më shumë ne dhe publikut janë ushqimet që luftojnë stresin. I përmendët dhe më parë, ndërkohë që tani do të ndalemi tek karakteristikat, që i pasurojnë ato me veti antistresuese. Fillimisht do të flasim për perimet që luftojnë stresin. Çfarë përbërësish kanë shpargujt që i bëjnë ato të radhiten mes ushqimeve më të fuqishme në luftën kundër stresit?

- Tani do të ndalemi tek frutat. Pse pikërisht fruta të tilla si avokadot, frutat e pyllit dhe portokallet cilësohen si armë e fuqishme në luftën kundër stresit?

- - - -

- - - - - - -

- Frutat e thata po ashtu cilësohen si promotorë të shëndetit të mirë. Si ndikojnë ato në luftimin e stresit?

- - - -

- - -

- Ushqimet e detit nuk mund t`i mungonin kësaj liste. Përmendëm më parë frutat e detit. Çfarë përbërësish kanë ato që na ndihmojnë për të mbajtur nivelin e stresit në normë?

- - -

- Çaji është i njohur për vetitë e tij kurative. Njëkohësisht shumë lloje çaji njihen si qetësues të efektshëm. Cilët përbërës e bëjnë çajin e kamomilit dhe atë jeshil kaq të efektshëm në largimin e stresit?

- -

- -

- Drithërat janë të njohura për vetitë pozitive që kanë në shëndetin tonë. Tërshëra është nga ato drithëra që ndikojnë gjendjen tonë emocionale. Në çfarë mënyre tërshëra ndikon në nivelet e stresit tek ne?

- - -

- Së fundmi shumë studime e konsiderojnë mishin e kuq si të rrezikshëm. Megjithatë kur bëhet fjalë për biftek bio, siç duket gjërat ndryshojnë. Si ndikon ai në luftën kundër stresit?

- Gjithash - - -

botën për përfitimet shëndetësore që sjellin. Ju e përmendët dhe si një nga ushqimet më efektive në luftën kundër stresit. Cilët përbërës e bëjnë këtë të mundur?

- - - - - itar aleat

- Jo pa qëllim e lashë çokollatën për në fund. Mund të themi pa frikë se shumica e njerëzve e adhurojnë çokollatën. Si ndikon ajo në përmirësimin e gjendjes tonë emocionale?

- - - - -

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.