Masturboj shpesh, kam frikë…

Intervista - - SPECIALISTËT PËRGJIGJEN -

hte gjak. Në rastet akoma më ekstreme, kur mjeku trëmbej se pacieti mund të çmëndej, kryente skopitjen (tredhjen ) e djalit.

Por më pas, studimet - jnë se masturbacioni nuk shkakton çrregullime serioze funksionale. Problemet psikologjike ndodhin prej qëndrimit të shoqërisë ndaj kësaj praktike dhe jo nga akti në vetëvete. Në vitet që pasuan e më shumë terren.

T’i shkrova të gjitha këto për të të treguar se ndikimi i këtyre pikpamjeve të gabuara vazhdon edhe sot në mëndjet e shumë njerëzve dhe pyetja jote tregon për këtë shqetësim. Opinionet për masturbacionin vazhdojnë të jenë të ndara. Mjafton të të kujtoj se më 1995, dymbëdhjetë vjet më parë, Kryemjeku i Amerikes Dr. Joycelyn Elders, u detyrua të jepte dorëheqjen pasi kërkoi që masturbacioni duhet të jetë pjesë e programit mësimor për seks-edukimin. Kjo ndodhi sepse ky mesazh deri në atë kohë nuk ishte pranuar akoma politikisht, ndonse opinioni mjekësor e pranonte që vete-kënaqësia është diçka normale për shumë njerëz adoleshentë dhe të rritur. Sot mjekët e shikojnë masturbacionin si të padëmshem, madje ndihmues dhe pjesë të zhvillimit të shëndetshëm të njeriut.

Specialistët e seksit e rekomandojnë masturbacionin për nxenësit e shkollave të mesme. Ata i japin masturbacionit një pamje të hareshme dhe keshillojne: “Seksi është me shumë rëndësi. Po qe se ndjeni nevojën për seks pranojeni atë. Po qe se të shqetësojnë ndjenjat dhe tensioni, masturbo. Masturbacioni nuk dëmton, ai ndihmon të ndjeheni më të relaksuar.”

Masturbacioni është i shëndetshëm por kërkohet pak kujdes. Gjithkush e ka të vështirë të shkojë tek doktori dhe të mjekojë një dëmtim, një infeksion, ose të nxjerrë ndonjë objekt të ngelur në gjenitalet si pasojë e masturbimit. Indet gjenitale janë delikate, të ndjeshme dhe të pastërta, po të krahasohen me duart e papastra. Masturbacioni që kryhet me kujdes nuk dëmton. Shpesh pas masturbimit, shumica e njerëzve ndjehen fajtorë, madje edhe kur feja në të cilën besojnë nuk e quan masturbacionin mëkat.

Pse ndodh kjo? Sepse ata e shikojnë masturbimin si mungesë vullneti dhe vetekontrolli. E vërteta është ndryshe. Kur masturbimi zëvëndëson një marrëdhënie seksuale rastësore me një partner të panjohur; kur ai zë vendin e një vizite tek prostitutat; kur ai zë vendin e një akti seksual të parakohëshëm me një që e dashuron; ai është një zgjedhje e shëndetëshme dhe e përgjegjëshme, madje një formë e vetëkontrollit.

Duke e ndaluar masturbimin, ose duke i frikësuar njerëzit prej tij, ne vetëm rritim gjasat që interkursa seksuale e parakohëshme, egoiste dhe me rreziqe të zërë vëndin e masturbimit.

Ka njerëz që mendojnë se masturbacioni nuk është natyral. Ata e mbrojnë këtë ide me arsyetimin se ai nuk koncepton fëmijë, kur qëllimi natyral i seksit për ta është bërja e fëmijve. Masturbimi është krejtësisht natyral. Edhe antarë të tjerë të mbretërisë së kafshëve bëjnë masturbim. Por për njerëzit masturbimi ka rëndësi të veçantë sepse ne, ndryshe nga speciet e tjera, dëshirën seksuale nuk e kemi atëhere kur femra është e gatëshme për të ngelur shtatzënë (estrous). Pas pubertetit ne jemi gati të bëjmë seks shumicën e kohes.

Shumë njerëz ndjehen shoqërisht më mirë dhe më të përgjegjshëm kur zgjedhin masturbumin në vënd të seksit me një partner të rastësishëm, kjo është e ashtuquajtura abstinencia totale (heqie dorë nga seksi deri në martesë).

Dhe në fund është mirë të dish se masturbimi është një nga teknikat më të përdorura sot në seks-terapi. Me ndihmën e masturbimit mjekohen shumica e disfunksioneve seksuale.

Masturbimi është dashnorja dhe dashnori i parë i të gjithë të rinjve dhe të rejave të çdo gjenerate. Ai është mënyra e vetme për ta shtyrë pjesëmarrjen në interkursë të parakohëshme. Ai është mënyra për të kënaqur dhe per të njohur seksualitetin e vetes. Por masturbimi nuk kohën ta kesh mëndjen atje. Ai nuk duhet të pengojë aktivitetet e tjera shkollore, kulturore, sportive e të tjera. Mbani mënd edhe gjërat e mira kur e kalojnë masën bëjnë dëm.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.