Çfarë dini për ëndrrat?

Intervista - - TEST -

1. Disa njerëz mund të kontrollojnë ëndrrat e tyre: a. E vërtetë b. Gënjeshtër 2. Disa njerëz nuk ëndërrojnë: a. E vërtetë b. Gënjeshtër

3. Nëse ju vdisni në ëndërr, do të vdisni edhe në jetën reale: a. E vërtetë b. Gënjeshtër

4. Nëse ju zë gjumi në klasë dhe më pas ngriheni të trembur në mes të një ëndrre, ju: a. Keni një mësues të mërzitshëm b. Keni parë një ëndërr të frikshme

c. Mbase nuk keni fjetur aq sa duhet natën

5. Mungesa e gjumit mund të shkaktojë: a. Shtim në peshë b. Humor të keq c. Të dyja

6. Fjala anglisht “nightmare”

a. Një shtrigë që është ulur në gjoks kur

b. Një kalë i zi që vrapon nëpër fshatra natën

c. Një lepur keqndjellës

7. Trupi i shumicës së njerëzve paralizohet (domethënë nuk mund të lëvizë a. E vërtetë b. Gënjeshtër

8. Cila nga këto kafshë ka gjasa të shohë ëndrra: a. Minjtë b. Ngjalat c. Buburrecët

9. Sa përqind e ëndrrave harrohen 10 minuta pasi jemi ngritur nga gjumi:

10. Edhe njerëzit e verbër ëndërrojnë: a. E vërtetë b. Gënjeshtër

11. Në ëndrra ne shohim vetëm fytyra të njerëzve që njohim: a. E vërtetë b. Gënjeshtër 12. Disa njerëz shohin ëndrra bardhë e zi: a. E vërtetë b. Gënjeshtër

13. Cilat emocione shprehen më shpesh nëpër ëndrra: a. Ankthi b. Zemërimi c. Lumturia

14. Burrat dhe gratë ëndërrojnë në mënyrë të ndryshme: a. E vërtetë b. Gënjeshtër Përgjigjet 1. Përgjigjja e saktë është a-ja Nuk mund të themi se ëndrrat thjesht ndodhin, sepse edhe ne kemi fjalën tonë në to. Si ndodh kjo? Çdo natë, kur të shkoni në shtrat, përqëndrohuni në atë që doni të ëndërroni. Shumë shpejt do ta zbuloni se mund t’u jepni jetë ëndrrave tuaja. Disa njerëz mund të kontrollojnë ëndrrat ndërkohë që i shohin. Quhet “ëndrrërim i kthjellët”, ata e dinë që po ëndërrojnë dhe mund të ndryshojnë rrjedhën e ëndrrës që po shohin. 2. Përgjigjja e saktë është b-ja. Çdo njeri sheh ëndrra, por disa nga ne e kanë të vështirë t’i kujtojnë ato. Një Disa shkencëtarë besojnë se gjumi e ndihmon mendjen të përpunojë atë që ndodh gjatë ditës dhe ta kthejë në kujtesë. Ju keni natë. Kijeni parasysh këtë herën tjetër kur mendoni të mësoni gjithë natën për një provim. Truri ka nevojë për gjumë që të memorizojë ato që keni mësuar. 3. Përgjigjja e saktë është b-ja. Mbase ju keni dëgjuar ndonjë thënie të tillë, por nuk është e vërtetë. Njerëzit “vdesin” shpesh nëpër ëndrra dhe në mëngjes ngrihen shëndoshë e mirë. Makthet u ndo- dhin të gjithëve, por nëse ju keni shumë të tilla, mendoni pse ju ndodh kjo. Një shkaktar mund të jetë stresi. Ndjeheni të lodhur më pas? Nganjëherë të shkruarit e streseve që kaloni në një ditar mund t’ju ndihmojë të 4. Përgjigjja e saktë është c-ja një orë pasi t’ju ketë zënë gjumi. Kur ju nuk direkt në fazën e ëndrrave, por ju nuk do të - ni gjithë aparatet elektronike, përfshi këtu edhe telefonin, një orë para se të shkoni bëjnë trurin tuaj të mendojë se është ora për t’u zgjuar. 5. Përgjigjja e saktë është c-ja Mungesa e gjumit mund t’ju bëjë të ndjeheni nervozë, por edhe të uritur. Njerëzit që janë të lodhur kanë më shumë tendencë të hanë ushqime të këqija dhe ta teprojnë më ushqim. Trupi juaj kërkon energji nga ushqimi, sepse është i lodhur. Tregohuni të mirë me trupin tuaj, nëse keni nevojë për një snack, hani diçka të shëndetshme. Nëse e keni të vështirë të relaksoheni para se të shkoni në shtrat, vini një alarm për t’u kujtuar se duhet të bëheni gati për në shtrat. 6. Përgjigjja e saktë është a-ja Fjala “mare” në anglishten e vjetër do të thotë shtrigë, apo fantazmë. Një “nightmare” është një shtrigë e keqe që ulet sipër shkaktuar ëndrrat e këqija. Po ç‘domethënie kanë ëndrrat? Janë të shumta librat me shpjegimet e ëndrrave, por ato janë thjesht hamendje, vetëm ju mund të vendosni domethënien e ëndrrave tuaja. 7. Përgjigjja e saktë është a-ja Duket diçka e frikshme, afro 2 orë në i paralizuar, por kjo shërben që të mos lëvizim kur shohim ëndrra dhe lëndojmë veten tonë. Sigurisht, ne nuk e dimë që nuk lëvi- zim dot, jemi të zënë duke parë ëndrra. Një fakt i çuditshëm: Njerëzit që thonë se i kanë rrëmbyer jashtëtokësorët mund të kenë pasur delire të tillë kur janë zgjuar pjesërisht 8. Përgjigjja e saktë është a-ja. ëndrrat tona më të gjalla ndodhin gjatë fazës REM të gjumit. Minjtë, ashtu si shumica e gjitharëve dhe disa zogj, kanë faza REM të gjumit, ashtu si ne. Kjo do të thotë se këta kafshë shohin ëndrra? Shkencëtarët mendojnë se po. 9. Përgjigjja e saktë është c-ja Shkencëtarët këshillojnë t’i shkruani ëndrrat sapo të zgjoheni nëse doni t’i mbani mend ato, sepse më pas harrohen. Afro gjysma e tyre harrohen 5 minuta pasi jemi ngritur nga gjumi dhe - ruar një herë e përgjithmonë.

10. Përgjigjja e saktë është a-ja.

Edhe të verbrit ëndërrojnë. Ata që janë verbuar më vonë shohin imazhe në ëndrrat e tyre, ndërsa ata që kanë lindur të verbër nuk shohin imazhe, por përsëri kanë ëndrra të gjalla, që përfshijnë shqisat e tjera të tyre, si nuhatjen, tingujt, prekjen dhe emocionet. 11. Përgjigjja e saktë është a-ja Mendja jonë nuk shpik fytyra. Në ëndrra pra ne shohim fytyra reale të njerëzve realë që kemi parë gjatë jetës, por që mund të mos i njohim, apo kujtojmë. Ne të gjithë shohim me qindra mijëra fytyra gjatë jetës sonë, kështu që kemi plot personazhe që truri ynë mund t’i përdorë gjatë ëndrrave që shohim. 12. Përgjigjja e saktë është a-ja vetëm bardhë e zi, pa ngjyra, ndërsa pjesa tjetër shohin ëndrra me ngjyra. Studimet - mica e ëndrrave ishin bardhë e zi, por këto vjeçarëve janë bardhë e zi. Studimet e fundit kanë sugjeruar se mbase këto rezultate janë të lidhur me kalimin nga televizori bardhë e zi në atë me ngjyra. 13. Përgjigjja e saktë është a-ja. Emocioni që pasqyrohet më shumë në ëndrra është ankthi. Emocionet negative janë më të shpeshta se ato pozitive. 14. Përgjigjja e saktë është a-ja Burrat dhe gratë ndryshojnë edhe tek ëndrrat që shohin. Burrat kanë tendencë të ëndërrojnë më shumë për burrat e tjerë. tyre janë burra. Nga ana tjetër, ëndrra e një gruaje ka të njëjtin numër burrash dhe grash në të. Përveç kësaj, burrat kanë më shumë emocione agresive në ëndrrat e tyre sesa gratë.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.