Çfarë është astma e “stuhisë”?

Intervista - - SHËNDET -

Një ekip kërkimesh biolo Gjermani, ka bërë një zbulim që tregon se bimët mund të thithin energji nga një burim alternativ energjie, nga bimët e tjera. Këto zbulime mund të ndikojnë shumë në të ardhmen e bioenergjisë duke na dhënë prova se edhe njerëzit mund të thithin energji nga njerëzit e tjerët në po të njëjtën mënyrë.

Pjesëtarët e ekipit të kërimeve biologjike të profesorit Olaf të parë se një bimë, alga jeshile Chlamydomonas reinhardtii, jo vetëm realizon proçesin e fotosintezës, por ka edhe një burim alternative energjie: Ajo mund ta marrë atë nga bimët e tjera. Zbulimet shkencore u botuan në sitin e internetit “Nature Communications”, që publikohet nga gazeta e njohur Nature. Lulet kanë nevojë për ujë dhe dritë që të rriten dhe njerëzit nuk ndryshojnë prej tyre. Trupi ynë është si një sfungjer, që thith gjithçka nga mjedisi. “Kjo është arësyeja pse disa njerëz nuk ndjehen mirë në një grup të caktuar njerëzish ku ka një përzierje energjie dhe emocionesh”, tha psikologia Olivia Bader Li.

Bimët, në proçesin e fotosintezës përdorin ujin, dioksidin e karbonit dhe dritën. Në një seri eksperimentesh, profesor Olaf Kruse dhe ekipi i tij kultivuam disa specie të algës jeshile mikroskopike, Chlamydomonas reinhardtii dhe vunë re se, kur përballej me mungesë energjie, kjo bimë njëqelizore mund ta merrte energjinë nga celuloza vegjetale që ndodhej aty pranë. Alga sekre - celulozën dhe e zbërthejnë atë në përbërës më të imtë sheqeri. Më pas këto transportoheshin nëpër qeliza dhe transformoheshin në një burim energjie: Kështu alga vazhdonte rritjen. “Kjo është hera e parë që një sjellje e tillë është vënë re në një organizëm vegjetal”, tha profesor Kruze. “Fakti që alga mund të tresë celulozën kundërshton çdo teori të mëparshme. Në një farë mënyrë, ajo që shohim ne është që bima ha bimën.”. Aktualisht, shkencëtarët janë duke studiuar nëse një mekanizëm i tillë mund të gjendet edhe në lloje të tjera algash, pasi zbulime të mëparshme kanë treguar se është e mundur.

“Kur studimet për energjinë të bëjnë hapa përpara në vitet që do të vijnë, ne do ta shohim këtë edhe në qeniet njerëzore”, tha Bader Li. “Organizmi njerëzor është si një bimë, ai tërheq energji për të ushqyer gjendjet emocionale dhe kjo mund t’u japë energji qelizave, ose të shkaktojë shtimin e kortizolit në varësi të gjendjes emocionale”. Bader Li sugjeron se fusha e bioenergjisë është duke evoluar dhe studimet në bimë dhe botën e kafshëve shumë shpesh do të tregojnë atë që Që njerëzit mund të shërojnë njëri-tjetrin thjesht duke transferuar energjinë, ashtu si bëjnë bimët. “Njerëzit mund të thithin energji dhe shërohen me ndihmën e njerëzve të tjerë, kafshëve dhe çdo pjese të natyrës. Ja pse të qenit në natyrë shumë njerëzve u përmirëson humorin dhe u jep energji”, ka përfunduar ajo.

Para dy muajsh gjashtë vetë vdiqën në qytetin e Melburnit pas një shpërthimi të “astmës së stuhisë”, sipas të dhënave të mediave atje. Shërbimi i urgjencës pësoi një ngar telefonata pak orë pasi stuhia kishte kaluar u trajtuan në spitale dhe afro një e treta e tyre nuk kishte vuajtur kurrë më parë nga astma. Astma e rënduar nga stuhia shkaktohet nga efekti që stuhia ka në polen, sipas Shoqatës Australiane të Imunologjisë Klinike dhe Alergjive. Koha me stuhi dhe lagështirë e tërheq polenin në atmosferë, duke e kthyer atë në pjesëza të vogla. Kur këto pjesëza thithen nga mushkëritë, ato futen thellë në prekën kaq shumë njerëz në Australi? Sepse atje ishte pranverë dhe kjo do të thotë se niveli i polenit është në masksimum. Në Melburn, kohë të vitit. Disa nga ata që pësuan krizë astme nuk e kuptuan, pasi nuk kishin vuajtur kurrë prej saj. Epidemitë e kësaj shkalle nuk janë të zakonshme në Melburn, por astma e stuhisë mund të ndodhë gjatë muajve të ngrohtë. Evenimente të tilla kanë ndodhur në SHBA, Kanada, Britani e Madhe dhe Itali, sipas Associated Press. Në dimër, mund Akademisë Amerikane të Alergjisë, Astmës dhe Imunologjisë.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.