Çfarë dini për përdhesin?

Intervista - - TEST -

1. Vetëm burrat sëmuren nga përdhesi (ose cerma): a. E vërtetë b. Gënjeshtër 2. Depozitimi i kujt substance në trup shkakton përdhes? a. Kolesterolit d. Kalçiumit 3. Një krizë përdhesi mund të dallohet nga: a. Një ndjesi therjeje në gishtin e madh të këmbës b. Dhimbje koke d. Të gjitha më sipër

4. Përdhesi mund të diagnostikohet me një analizë të thjeshtë gjaku: a. E vërtetë b. Gënjeshtër 5. Mund të sëmuresh nga cerma në: a. Gishtin e madh të këmbës b. Kyçin e dorës d. Të gjitha më sipër

6. Aspirina mund të lehtësojë krizën e përdhesit: a. E vërtetë b. Gënjeshtër

7. Kur keni një krizë përdhesi, kjo mund t’ju ndihmojë: a. Shtriqje të lehta b. Të vini akull d. Të lidhni kyçin e sëmurë. 8. Pse përdhesi quhet edhe “sëmundja e mbretërve”? a. Sepse është i trashëgueshëm b. Ngaqë është diagnostikuar për herë të parë nga doktori i një mbreti

9. Cili ushqim mund të shkaktojë njëm krizë përdhesi: a. Sardelet dhe ançujat b. Makarona dhe orizi d. Bishtaja 10. Pirja e birrës mund të shkaktojë një krizë përdhesi. a. E vërtetë b. Gënjeshtër 11. Cili ushqim mund të të mbrojë nga përdhesi: b. Sallami

12. Sa më shumë kriza përdhesi të kesh, aq më shumë përkeqësohen ato: a. E vërtetë b. Gënjeshtër 13. Ke më shumë gjasë të vuash nga përdhesi kur ke: a. Peshë të vogël trupore b. Diabet d. Nivel të ulët kolesteroli

14. E vetmja mënyrë për të parandaluar një krizë është të ndryshoni dietën ushqimore: a. E vërtetë b. Gënjeshtër 15. Acidi urik prek gjithashtu: a. Mëlçinë b. Mushkëritë d. Të gjitha së bashku Përgjigjja 1. Përgjigjja e saktë është b-ja Edhe burrat, edhe gratë mund të sëmuren nga përdhesi, por ai haset shumë më shpesh tek burrat. Përdhesi zakonisht prek mo- shën e mesme, ose më vonë burrat dhe pas menopauzës edhe gratë. Ai rrallë prek njerëzit nën 30 vjeç. Tek njerëzit që preken para kësaj moshë sëmundja mund të jetë më e rëndë. 2. Përgjigjja e saktë është b-ja - gjak dhe kalon lehtë nëpërmjet veshkave. Por, kur ai grumbullohet, formohen kristale të mprehta rreth kyçeve dhe këto mund të shkaktojnë kriza me dhimbje, të quajtura edhe shpërthime.

Shumë njerëz thonë se kanë një si ndjesi therjeje në kyçin e të jetë kaq e papritur dhe e fortë, sa mund të zgjojë njeriun në mes të dhemb kur e prek. 4. Përgjigjja e saktë është b-ja nuk është e mjaftueshme për të diagnostikuar përdhesin. Edhe njerëzit me krizë përdhesi mund të kenë përkohësisht nivel normal duhet të marrë lëng nga një kyç i enjtur me një gjilpërë dhe duhet 5. Përgjigjja e saktë është d-ja Vendi më i zakonshëm ku ndodh përdhesi është gishti i madh i këmbës, por ai mund të prekë edhe kyçin e këmbës apo të dorës, bërryl, ose ndonjë kyç tjetër.

- ni mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjes. Doktori mund t’ju japë një ilaç më të fortë, si steroide, ose një ilaç të quajtur Marrja e aspirinës mund të jetë një ide e keqe, pasi ajo mund të ilaçe të tjera e shkaktojnë këtë, si diuretikët. Ja pse është e rëndësishme që reumatologu të njohë të gjithë ilaçet që ju merrni dhe që gjithë doktorët që ju ndjekin duhet të dinë se vuani nga përdhesi, 7. Përgjigjja e saktë është b-ja Nëse ju mund ta duroni presionin, mund të vini një pako me akull në vendin e prekur, gjë që mund t’jua lehtësojë pak dhimbjen. Krizat e përdhesit shpesh shkaktojnë shumë dhimbje, sa nuk mund ta lëvizni kyçin. Ja përse është më mirë të çlodheni, sesa ta me këmbë natën, kështu që mund të hiqni edhe çarçafët, jo më të lidhni kyçin. 8. Përgjigjja e saktë është c-ja Ka gjasa të keni përdhes për shkak të geneve, por kjo nuk është arësyeja pse ai quhet sëmundje mbretërish. Historikisht ai është bashkëngjitur me një dietë ushqimore të pasur dhe alkool, një lloj diete që vetëm mbretërit dhe të pasurit mund t’ia lejonin vetes. Megjithëse dieta mund të shkaktojë një krizë, ne tani e dimë se përdhesi prek njerëzit pavarësisht gjendjes së tyre shoqërore. 9. Përgjigjja e saktë është a-ja Ushqimet që kanë në përbërjen e tyre një sasi të shkaktojë një krizë përdhesi. Disa peshq dhe fruta deti, si sardelet, ançujat, midhjet dhe salmoni, janë të pasura me purinë, ashtu si edhe mishi i disa organeve, si veshka dhe mëlçi. është e vështirë të evitosh krejtësisht purinat, sepse ato gjenden në shumë ushqime. Në vend të kësaj, doktori mund t’ju këshillojë të ndiqni një dietë me pak purinë. Njerëzit me përdhes duhet të evitojnë ushqimet që shkaktojnë kriza. 10. Përgjigjja e saktë është a-ja Birra dhe pijet janë të pasura me purinë, gjë që - hesi. Ato gjithashtu shkaktojnë dehidratim, një faktor grumbullohet në trup dhe ju mund të jeni më të prirur të pësoni një krizë. Edhe disa pije të sheqerosura me fruktozë mund ta bëjnë këtë. Uji është aleati juaj më i mirë për të qenë të hidratuar. 11. Përgjigjja e saktë është c-ja Konsumimi i nënprodukteve të qumështit me pak yndyrë, si ulin mundësinë e sëmundjes. Në një studim u vu re se njerëzit me përdhes, që pinin qumësht pa yndyrë çdo ditë kishin më pak kriza dhe më pak simptoma të dhimbshme. 12. Përgjigjja e saktë është a-ja Në krizën e parë zakonisht preket vetëm një kyç dhe gjendja duhet të përmirësohet pas nja dy ditësh. Por, kur krizat shpeshtohen, ato mund të prekin disa kyçe njëkohësisht dhe të zgjasin disa javë nëse nuk trajtohen. 13. Përgjigjja e saktë është b-ja Keni më shumë gjasë të vuaninga përdhesi nëse jeni mbipeshë, keni presion të lartë të gjakut, nivel të lartë kolesteroli, ose diabet. pijeve alkoolike, ose marrja e disa ilaçeve mund të shtojë mundësitë që të vuani nga kjo sëmundje. 14. Përgjigjja e saktë është b-ja Ndërprerja e ushqimeve që mund të shkaktojnë një krizë është një hap i madh për të parandaluar përdhesin. Por, nëse ju pësoni disa kriza gjatë vitit, doktori mund t’ju japë ilaçe, si ose Ilaçet mund të shkaktojnë një krizë kur ndodh kjo. Obeziteti shton rrezikun, kështu që rënia në peshë është një mënyrë tjetër për të reduktuar rrezikun. 15. Përgjigjja e saktë është c-ja në veshka dhe të shkaktojë gurë në to. Afro një në pesë njerëz me përdhes kanë edhe gurë veshkash. Ato mund të shkaktojnë shumë dhimbje dhe, nëse nuk trajtohen, mund të shkaktojnë dëmtime dhe infeksione të veshkave.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.