5 sëmundje tinzare që nuk të paralajmërojnë

Intervista - - SHËNDET -

Aneurizëm e aortës së barkut Kjo lloj aneurizme nuk ka fare simptoma dhe njëkohësisht është shumë e rrezikshme, sepse mund të shkaktojë një vdekje të papritur, pa asnjë shenjë paralajmëruese. Aneurizma është enjtja e një pike të dobët të murit të një arterie dhe kjo bëhet shumë e rrezikshme kur ndodhet në arterien e barkut. Në thelb bëhet fjalë për një “qeskë” e cila kur çahet mund të jetë fatale.

Për fat të keq simptomat mungojnë, kështu

Çfarë mund të bëjnë:

dallimi në kohën e duhur është i vështirë. Shkaqet që e shkaktojnë dhe grupet e popullsisë variojnë, por këshillohet që duhanpirësit dhe ata që e kanë në familje të së zemrës, asaj të krahërorit dhe të barkut pas moshës 30 vjeç. Nishane dhe kanceri i lëkurës Na pëlqen të shijojmë diellin dhe banjat e diellit në verë dhe neglizhojmë vënien e kremit të diellit në zonat e ekspozuara, duke menduar se kjo është e nevojshme vetëm në korrik-gusht. Njëkohësisht, shpesh nuk vëmë re ndryshimin në ngjyrë, madhësi dhe teksturë të nishaneve në lëkurën tonë dhe nëse i vëmë re, thjesht i injorojmë. Por, sipas studimeve, ata që kanë një nishan të pazakontë në lëkurë janë dy herë më shumë të rrezikur për të pasur kancer lëkure.

Të vëmë re ndryshimet dhe të shkojmë tek dermatologu, edhe kur ato na duken të parëndësishme. Kujdes të veçantë duhet t’u kushtojmë nishaneve që ndryshojnë shpejt teksturë/ ngjyrë/ madhësi. Një regjistrim i nishaneve dhe, sigurisht, vlerësimi i tyre nga një ekspert, mund ta na tregojë nëse kemi nevojë ose jo të shqetësohemi.

Çfarë mund të bëjmë:

Hepatiti C Supozohet që vetëm në Greqi, afro 200 mijë njerëz janë të infektuar prej kohësh nga virusi i hepa- titit C. Ky përbën një rrezik të lartë për cerozën e mëlçisë, por edhe për kancerin e saj. Transmetohet kryesisht nga kontakti me gjakun e të sëmurit, ose pjesë të tij. Kujdes të veçantë duhet kushtuar njerëzve që kanë bërë ndonjë transfuzion gjaku, kanë përdorur droga me shiringë, etj.

Çfarë mund të bëjmë:

Diagnoza mbështetet në zbulimin në gjak virusit hepatitit C dhe sa më shpejt të bëhet, aq më mirë. Sëmundjet kardiovaskulare Sëmundjet kardiovaskulare janë shkaku më i shpeshtë i vdekjes në vendin tonë. Mënyra moderne e jetesës është përcaktuar nga specialistët si përgjegjësi numër një për sëmundjet e zemrës, sepse ka lidhje të drejtpërdrejtë me ankthin, duhanpirjen, dietën jo të shëndetshme, obezitetin dhe jetën sedentare.

Çfarë mund të bëjmë:

Sëmundjet e zemrës mund të shfaqein simptoma, por kur është tashmë vonë, ndërkohë që parandalimi konsiderohet terapia më e mirë për to. Fizkultura, të ushqyerit e shëndetshëm, lënia e duhanit dhe evitimi i stresit janë ilaçet më të mirë për zemrën. Apnea e gjumit Sindroma e apnesë së gjumit është një problem i frymëmarrjes që karakterizohet nga ndërprerja e saj, kur trakeja mbyllet gjatë kohës u vënë re, sepse ka simptoma që konsiderohen si të zakonshme, si e gërhitura dhe dhimbjet e kokës në mëngjes. Pse futet apneja e gjumit në këtë listë? Sepse mund të jetë fatale, ngaqë shkakton rrezik për goditje në tru dhe vdekje të papritur.

Çfarë mund të bëjmë:

Ekzami doktorët e ekzaminojmë), mund të japë përgjigjet e nevojshme, për të marrë më pas masat e duhura.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.