Çfarë është mieloma

Intervista - - SHËNDET -

ose thjesht mieloma është një lloj kanceri i gjakut. Ai aty ku prodhohen qelizat e plazmës. Rritja e këtyre qelizave anormale mund të dalë jashtë kontrollit dhe të zërë vendin e qelizave normale të plazmës në palcë. Kur ato grumbullohen, formojnë një tumor të quajtur mielomë. Termi mieloma më shumë se një tumor. Shkencëtarët nuk janë të sigurtë për shkaqet e mielomës. Ajo mund të jetë lidhur me ndryshime në ADN, por ata dinë se disa njerëz kanë më shumë prirje të sëmuren prej saj se të tjerë. Gjërat që shtojnë rrezikun janë:

- Mosha. Shumica e njerëzve me miolomë të vjeç. Më shumë se gjysma janë 65 vjeç e lart.

- Raca. Sëmundja haset dy herë më shpesh tek raca afrikane.

- Seksi. Ajo haset më shpesh tek burrat - Të qenit mbipeshë - Trashëgimia. Nëse persona të tjerë në familje kanë pasur mielomë të shumë pasur ndonjë sëmundje tjetër të plazmës. Simptomat Në stadet e hershme sëmundja mund të mos ketë asnjë simptomë, ose ato mund të jenë shumë të buta. Kushdo që e ka këtë sëmundje ndjen gjëra të ndryshme. Në përgjithësi ajo mund të shkaktojë: Dhimbje në kocka, sidomos në shpinë, brinjë, kafkë, dobësi, lodhje, etje e madhe, sëmurje e shpeshtë nga infeksionet dhe temperaturë, ndryshime në shpeshtësinë e urinimit, konfuzion, marrje mendsh dhe të vjella, mungesë oreksi, rënie në peshë, mpirje, sidomos në këmbë.

mund të prekë trupin në mënyra të ndryshme:

- Kocka. Sëmundja mund t’i bëjë kockat tuaja të brishta dhe të thyhen lehtë

- Gjak. Meqë palca e kurrizit prodhon qelizat e gjakut, mieloma e shumë faktin se sa të shëndetshme janë qëlizat tuaja të gjakut. Nëse keni pak qeliza të bëjë të ndjeheni të dobët, t’ju merret fryma ose t’ju merren mendtë. Nëse keni - - ni lehtë nga infeksionet, si pneumonia. Gjithashtu mund ta keni më të vështirë të shëroheni prej tyre. Nëse keni pak pllakëza gjaku shërohen më me vështirësi. Edhe nga prerje të vogla mund të dalë shumë gjak.

mund të shtojë kalçiumin në gjak. Kjo mund t’ju shkaktojë dhimbje barku dhe: Etje, urinim i shpeshtë, çhidratim, kapsllëk, dobësi, përgjumje, konfuzion, bile

- Veshka. Mieloma e larta të kalçiumit mund të dëmtojnë veshkat dhe të vështirësojnë punën e tyre mund ta ketë të vështirë të largojë kripërat e tepërta, lëngjet dhe mbeturinat. Kjo mund t’ju bëjë: Të dobët, me marrje fryme, t’ju kruhet trupi, enjtje këmbësh, etj.

Stadet e mielomës së

Kur doktori diagnosti - shtë, ai përpiqet të krijojë një ide se sa i përhapur është kanceri në trup. Ky quhet stad i sëmundjes. Ai mund ta zbulojë stadin duke duke bërë analiza të gjakut, urinës dhe palcës së kockave. Stadi mund të jetë:

- Mieloma latente. Ky është një stad shumë i hershëm i sëmundjes, kur nuk ka simptoma apo probleme. Gjaku dhe veshkat janë normale dhe nuk ka dëmtim të kockave. Njerëz me këtë lloj mielome shpesh nuk kanë nevojë menjëherë për trajtim.

Stadi I. Nuk ka shumë qeliza mielome në trup. Doktorët nuk shohin asnjë dëmtim të kockave në gra vetëm një zonë të kockave. Sasia e kalçiumit në gjak është normale, analizat e tjera të gjakut mund të tregojnë një çekuilibër të lehtë.

Stadi II. Ky është një stad i mesëm, mes të parit të të tretit. Ka më shumë qeliza mielome në trup se në stadin e parë.

Stadi III. Ka shumë qeliza mielome dhe kanceri ka shkatërruar tre ose më shumë zona të kockave. Kalçiumi në gjak është i lartë e të dhënat e tjera të gjakut janë jonormale. Trajtimi i sëmundjes Zakonisht ai bëhet me kimioterapi, megjithëse në stadet e hershme mund të Kohët e fundit është përdorur një teknikë revolucionare, e quajtur “vetëmbjellje e qelizave burimore” ku merren qelizat burimore, pastrohen nga qelizat që janë mbartëse të sëmundjes dhe pastaj vihen në ngrirje. Pacientit i shkatërrohen gjithë qelizat plazmë të injektohen këto qeliza burimore të shëndosha, që do të shumëzojnë qelizat plazmë të shëndosha.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.