6 shkaqe të pazakonta të infarkteve

Intervista - - SHËNDET -

1. Kimikatet e enëve që nuk ngjisin

Kimikatet e përdorura për t’i bërë enët që të mos ngjisin dhe të mos kenë njolla mund të jenë të dëmshme për shëndetin. Më parë thuhej se kishin lidhje me problemet e pjellorisë, kolesterolit të lartë, dhe hiperaktivitetit tek fëmijët. Një studim i vitit 2012, i publikuar në revistën Arshivat e Mjekësisë së Brendshme tregoi një lidhje mes aci (PFOA), që ndodhet në veshjen e këtyre enëve dhe sëmundjeve të zemrës. Studiuesit zbulan se njerëzit me një nivel të lartë të PFOA në gjak, pavarësisht moshës, masës trupore, pranisë së diabetit ose sëmundjeve të tjera, kishin dy herë më shumë gjasa të kishin një sëmundje kardiovaskulare në krahasim me njerëzit me nivel të ulët të tij.

Nëse përdorni enë që nuk ngjisin, tiganë, tepsi, etj, zëvendësojini ato me enë çeliku të paoksidueshëm, gize, ose xha të prishet veshja kundër ngjitjes. Doni më shumë mënyra si të evitoni PFOA? Qëndroni larg cohërave, mobiljeve dhe qilimave që shkruajnë “kundër njollave” dhe hani më pak fast food, sepse shumë prej enëve në të cilat ato mbahen përmbajnë PFOA. 2. Ndryshimi i klimës Ngrohja e planetit tonë ka ndikime të shumta në shëndetin tonë, siç e ka dokumentuar gazetarja hetuese Linda Maras në librin e saj “Fevered”- Me ethe. Ndërmjet tyre janë edhe infarktet. Nxehtësia e madhe çon në formimin e pjesëzave të vogla në ajrin e ndotur, të njohura si PM2.5 dhe këto pjesëza zënë vend thellë në mushkëri. Ato janë kaq të vogla sa i shpëtojnë mbrojtjeve imunitare natyrale të trupit dhe futen në sistemin e qarkullimit të gjakut, kur kontribuojnë në formimin e pllakëzave që bllokojnë arteriet, që janë përgjegjëse për infarktet dhe goditjet në tru.

Merrni suplemente me vaj peshku. Në një studim të

Evitojeni: Evitojini:

kryer nga Agjensia Amerikane e Mbrotjes së Mjedisit dhe Instituti Amerikan për Shkencat e Shëndetit Mjedisor u zbulua se marrja rregullisht e suplementeve me yndyrna omega-3 pakëson brishtësinë e njerëzve ndaj efekteve helmuese të ndotjes së ajrit të jashtëm. 3. Sapunët antibakterialë Triklosani, një sapun antiba- kterial dhe kimikat që gjendet në pastën e dhëmbëve njihet për efektin e tij negativ në shëndet, sepse shkakton probleme në tiroidet dhe krijon mikrobe rezistentë ndaj antibiotikëve. Këtyre efekteve tani u shtohet edhe rreziku për sëmundjet e zemrës, sepse, studimet e fundit kanë treguar se ai mund të dëmtojë zemrën dhe muskujt.

Virtualisht ju nuk përdorni produktet antibakteriale, sepse, studimet kanë provuar se edhe larja me sapun normal funksionon më së miri. Për të evituar triklosanin, qëndroni larg çdo gjëje që shkruan “antibakterial”, “antimikrobial”, “vrasës i mikrobeve”, “pa aromë”, “vrasës i erërave të këqija”. Gjithashtu mund të kontrolloni etiketat për të qenë të sigurtë se triklosani nuk bën pjesë në përbërësit. 4. Ushqimi në konserva Natriumi nuk është i vetmi problem i ushqimeve në konserva. Kimikati i njohur që ndodhet në të, si bisfenoli A, apo BPA, është një substancë që shkakton çrregullim hormonal, i lidhur me kancerit e gjoksit, problemet e zemërimit tek vajzat e vogla, obezitet dhe mungesë pjellorie. Tani, ai shihet edhe si shkaktar i sëmundjeve të zemrës. Në një studim të vitit 2011, u zbulua se edhe sasi të vo-

Evitojeni:

gla të BPA, ndaj të cilave ne jemi të ekspozuar zakonisht, mund të shkaktojnë aritmi të rrezikshme të zemrës, rrahje të çrregullta që mund të shkaktojnë një vdekje të papritur nga zemra. Kohët e fundit studiuesit zbuluan se njerëzit e shëndetshëm, me nivel të lartë të BPA-së kanë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundje zemre më vonë.

Evitojeni

në konserva dhe në vend të tij përdorni ushqim të freskët, ose të ngrirë. Edhe disa enë plastike përmbajnë BPA, kështu që përdorni enë prej çeliku inoksidabël ose xhami dhe kurrë mos e ngrohni plastikën në mikrovalë, ose në larësen e enëve, sepse temperaturat e larta përshpejtojnë lëshimin e lëndëve të rrezikshme. vetëm nga përplasjet. Shkencëtarët kanë zbuluar një lidhje mes ndotjes së ajrit, dhe rrezikut për infarkt. Studiuesit gjermanë intervistuan disa njerëz që i kishin mbijetuar infarkteve për të caktuar se cilat i shkaktonin ato. Ata zbuluan se njerëzit e nge ata shoferë, pasagjerë, çiklistë, apo pasagjërë në transportet publike, rrezikonin 3.2 herë më shumë të pësonin një infarkt në krahasim me njerëzit që nuk ngecnin në tra - punoni nga shtëpia).

Shihni raportet e ndotjes së ajrit para se të niseni për rrugë, mbajini dritaret mbyllur në autostradë dhe përpiquni me sa mundeni të punoni nga shtëpia. 6. Disa peshq Acidet omega-3 të gjetura në disa lloje peshqish supozohet të mbrojnë zemrën, jo ta dëmtojnë. Megjithatë, disa studiuesit të universitetit të Sirakuzës, SHBA, sugjerojnë se duhet të jemi përzgjedhës me llojin e peshqve që hamë. Ata gjetën se peshqit e ndotur me nivele të larta të mërkurit ndërhynin me përgjigjen e trupit ndaj stresit, duke shtuar gjasat e sëmundjeve të zemrës. Mërkuri ndërhyn tek prodhimi i hormonit kortizol që bëhet nga trupi ynë, duke shkaktuar sëmundje zemre.

Përveç tonit, peshqit me nivel të lartë të mërkurit janë speciet grabitqare, si peshku-shpatë, skumbria dhe peshkaqeni. Ndërkohë, janë gjetur sasi të larta mërkuri edhe në speciet e ujërave të embla, si trofta apo barbuni.

Evitojeni: Evitojeni:

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.