Si ta kuptoni nëse lidhja juaj është afatgjatë?

Intervista - - SEKS -

Të rrish me dikë për shumë kohë mund të ndryshojë mënyrën se si shihni botën dhe të ndryshoni edhe vetë. Ç’është më e rëndësishmja, marëdhëniet e ngushta mund të ndikojnë mënyrën tuaj të të menduarit dhe vepruarit, diçka që Xhoshua Ulf Shenk, autor, autor i librit “Fuqia e dyshes” e quan “një mendje të përbashkët”. Këtu më poshtë keni disa shenja që psikologët i kanë vënë re tek çiftet afatgjata.

1. Ju dhe partneri krijoni gjuhën tuaj private

Keni marrë ndonjëherë mesazh nga partneri/ja, që në vetvete nuk ka asnjë kuptim, por që mbart brenda një lloj kuptimi, që ju nuk mund ta shpjegoni dot me fjalë? Kjo gjuhë “e brendshme” është një nga shenjat e para që ju të dy po veproni në sinkronizim, shkruan Shenk. Sipas një studimi nga Robert Huper, profesor komunikimi në universitetin e Teksasit, komunikimi sekret përmbush dy funksione: Së pari ai ndihmon në forcimin e lidhjes suaj (romantike apo platonike) dhe vendos një identitet unik, të përbashkët. Gjuha private mund të përfshijë gjithçka, që nga shakatë, tek nofkat, shkruan psikologia e universitetit të Ohajos, Karol Brus. Studimet e saj sugjerojnë një lidhje mes shpeshtësisë me të cilën partnerët përdorin këto fjalë private dhe kënaqësisë që ndjejnë në lidhje. Brus gjeti se, sa më shumë çiftet përdornin fraza dhe fjalë sekrete, aq më të lumtur kishin tendencë të thonin se ishin.

2. Nuk e cesuroni veten kur jeni me të

Mënyra se si shumica prej - rit, bile edhe me miqtë e afërt - sim kur jemi vetëm për vetëm me partnerin. Kur ne jemi me të tjerë, shumica prej nesh “vetë-monitorohen”. Kjo ngaqë ne përpiqemi të kënaqim njerëzit rrotull nesh duke përshtatur sjelljen tonë që jemi me partnerin/en, ne shpesh - sim në mënyrë “më natyrale dhe të rrjedhshme”, shkruan Shenk. Me fjalë të tjera, ne nuk e kontrollojmë orë e minutë veten para se të sinqertë. Shumë prej çifteve që Shenku përshkruan në librin e tij kanë një lidhje të tillë. Psikologi i universitetit kalifornian të Berkleit, Daniel Kahneman, për shembull, i thotë Shenkut: “Si shumica e njerëzve, edhe unë jam i kujdesshëm për fjalët që nxjerr nga goja”. Por, pasi ai kaloi dy vjet duke punuar nga afër me partnerin e tij të kërkimeve, psikologun Amos Tverski, “ky ku- jdes u zhduk krejtësisht”.

3. Thoni shaka që të tjerëve nuk u duken qesharake

Studimet sugjerojnë se çiftet kanë më shumë gjasa të kopjojnë gjuhën e trupit të njëri-tjetrit, gjë që i bën ata të ngjajnë, sepse ata mbështeten tek një grumbull njohurish që vetëm ata i kanë. Ky “informacion i brendshëm”gjithë eksperiencat dhe kujtimet e përbashkëta- ndikojnë në gjestet, qëndrimet, fjalët dhe frazat që përdorni me njëri-tjetrin. Për shembull, në një studim të vitit 2007 u zbulua se njerëzit kishim më shumë gjasa të kopjonin vështrimin e tjetrit, kut ata kishin dëgjuar të dy të njëjtin informacion paraprak para bisedës së tyre.

4. Ju mund të thoni të njëjtat gjëra...

Çiftet afatgjatë, përveçse kanë “të kopjojnë njëri-tjetrin në ritmin bazik dhe strukturat sintaksore të frazave që thonë”, shkruan Shenk. Pjesërisht kjo është rezultat i një fenomeni që psikologët e quajnë “ngjitja emocionale”. Me një fjalë, kur dy njerëz kalojnë të kopjojnë mënyrën e të folurit dhe fraza nga fjalët e tjetrit. Ka të dhëna se këto mënyra të foluri që ndryshojnë mund të shërbejnë si tregues se sa gjatë një çift mund të qëndrojë bashkë. Gjatë një studimi të vitit 2010 të gjuhës së përdorur brenda çiftit, bazuar në mesazhet që i dërgonin njëri-tjetrit, u gjet se çiftet që “tingëllonin” më njësoj (në drejtim të fjalëve dhe strukturës së gjuhës të përdorur në mesazhet e tyre), ishin ata që kishin më shumë gjasa që të ishin bashkë edhe pas tre muajve.

- ni nga pamja e jashtme

Në një studim të rëndësishëm të vitit 1987, psikologu Robert Zajonc, gjeti se ka një arësye shumë të thjeshtë pse çiftet e njëri-tjetrin. Ata përdorin të njëjtët muskujt kaq shpesh sa, me kalimin e kohës, dy - jnë njëri-tjetrin. Koordinimi i lëvizjeve nuk është i rastësishëm, thotë Shenk. Ai “pasqyron atë që psikologët e quajnë “strukturë e përbashkët koordinuese”, që përfshin mënyrën se si ne harmonizojmë shikimin dhe lëvizjen e trupit si edhe veçantitë e mënyrës së të folurit me njëri-tjetrin.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.