E dini çfarë e shkakton erën e keqe të gojës?

Intervista - - TEST MJEKËSOR -

1. Ngënia e mollëvëe dhe portokalleve mund të përmirësojë erën e gojës: a. E vërtetë b. Gënjeshtër 2. Halitoza është: a. Një sëmundje gjaku b. Emri mjekësor për erën e keqe të gojës c. Një së ëkure d. Një

3. Hudhrat mund ta bëjnë gojën tuaj që mbajë erë të keqe edhe pasi keni larë dhëmbet dhe shpëlarë gojën me solucion: a. E vërtetë b. Gënjeshtër

4. Cili përbërës i çajit jeshil thuhet se trajton erën e keqe të gojës ? a. Kafeina b. Antioksidantë ë c. Vitamina C d. Uji i pastruar

5. Sa i gjatë duhet të jetë dentar që përdorim: a. 15 cm c. 30 cm

6. Nëse ju mban erë goja, ka gjasa që edhe fëmija juaj të vuajë nga e njëjta gjë: a. E vërtetë b. Gënjeshtër

7. Nëse i lani dhëmbët çdo ditë, pë ëlani çdo ditë gojën me solucion, ka mundësi të mos ju mbajë erë goja: a. E vërtetë b. Gënjeshtër

8. Ngrënia e hamburgëreve dhe biftekëve mund të përkeqësojë erën e gojës: a. E vërtetë b. Gënjeshtër

9. Dhëmbët e bebeve nuk ka nevojë të lahen:

a. E vërtetë b. Gënjeshtër

10. Sasia e pështymës që prodhoni:

a. Varet nga numri i dhëmbëve që keni

b. Mund të ndikojë në erën e gojës

c. Pakësohet kur shkoni në një piceri të mirë

11. Disa ilaçe bëjnë mbajë erë goja: a. E vërtetë b. Gënjeshtër t’ju

12. Ju mund t’ju mbajë erë goja nëse keni probleme me: a. Trakenë b. Bajamet c. Njerithin

13. Pasi pë - tar është e rëndësishme të: a. Gë ë ën c. Fshini gojën me një cohë ëmbët me pasqyrë

14. A mund t’i mbajë erë goja dikujt me protezë dentare: a. Po b. Jo

15. Era e gojës që nuk largohet dhe mishrat e dhëmbëve që gjakosen lehtë janë simptomë e: a. Presionit të ë të gjakut ës së zorrës së trashë të

ëmundjes së mishrave të dhëmbëve (parodontit)

ëmundjeve të zemrës

16. Nëse ju mban goja erë, mbani shënim atë që hani, sepse:

a. Këtë kë - tare Amerikane

b. Mund të shtoni në peshë c. Mund t’i duhet dentistit Përgjigjet 1. Përgjigjja e saktë është a-ja Konsumimi më shumë i frutave dhe perimeve mund të - gojë erën e keqe të gojës. Ato përmbajnë shumë ujë, që mund të ndihmojë ta mbani gojën e njomur. Pështyma është mënyra ër të pasur erë të freskët të gojës. 2. Përgjigjja e saktë është b-ja Nëse keni një - nik me erën e keqe të gojës (jua kanë thënë shumë njerëz kohët e fundit?), mbase ka ardhur koha të shkoni tek dentisti. 3. Përgjigjja e saktë është a-ja Pasi hudhrat treten, një substancë me erë e hudhrave thithet nga gjaku dhe më pas transferohet në mushkë ë formë gazi, duke e bërë gojën tuaj të mbajë erë! Larja e dhëmbëve dhe e gojës e fsheh erën vetëm përkohësisht. 4. Përgjigjja e saktë është b-ja ë ët që përmban ç ë mbrojnë përdoruesit e tij kundër kaviteteve dhe erës së keqe të go- jës. 5. Përgjigjja e saktë është d-ja kë ë pë ë gishtave të mesit të dyja duarve për ta kryer sa më mirë punën e pastrimit të dhëmbëve. 6. Përgjigjja e saktë është b-ja Nëse nënës i mban erë goja, kjo nuk do të thotë se do t’i mbajë medeomos edhe fëmijës, sipas një studimi të Akademisë Amerikane të Dentistëve për Fëmijë. Nga ana tjetër, kishte një të qartë ë shpeshtë të dhëmbëve dhe reduktimit të disa gazrave që i japin erë gojës, të quajtura përbërës të gaztë squfuri. 7. Përgjigjja e saktë është b-ja Era e keqe mund të jetë simptomë e ndonjë ëndetsor, përfshi këtu infeksion të frymëmarrjes, diabet, sëmundje më çie ose veshkash. Nëse den ën tuaj dhe era e keqe nuk vjen nga dhëmbët ose mishrat, mbase duhet të shkoni tek doktori pë ër këto sëmundjet e tjera. 8. Përgjigjja e saktë është a-ja Ngrënia i mishit të kuq mund ta përkeqësojë erën e gojës, ndërsa pakësimi i tij mund ta përmirësojë. Zbërthimi i përbërësve proteinikë të mishit dhe djathit mund të krijojnë erë të keqe në gojë. 9. Përgjigjja e saktë është b-ja Edhe tek dhëmbët e rinj dhe të vegjë ë krijohen kavitete. Mishrat e dhëmbave të bebeve mund të pastrohet me një copë të butë ëmbët e parë çë dhe pastë dhëmbësh për bebe.

10. Përgjigjja e saktë b-ja

Zakonisht pështyma shpë copëzat e ushqimit nga goja, kështu që njerëzit që e kanë gojën të thatë mund të kenë erë të keqe, sepse kanë copëza ushqimi në gojë. Emri mjekësor për tharjen e gojës është kserostomia.

11. Përgjigjja e saktë a-ja

çe dhe mjekime është është të ndryshme shkaktojnë tharjen e gojë ët e pështymës kontribuon në shumimin e bakterieve që shkaktojnë erën e keqe të gojës.

12. Përgjigjja e saktë b-ja

Erë e keqe, dhimbje fyti, vështirësi në gë janë simptoma të ë infeksioni të bajameve. Mbeturinat e ushqimit që ë to gjithashtu mund të jenë një faktor për erën e keqe, si edhe ato copat e verdha ose gri, që quhen ët e bajameve. Gargarat mund të ndihmojnë në ë

13. Përgjigjja e saktë b-ja

ë ës pas përdorimit të ë heqjen e mbeturinave të nxjerra nga ë ën me një so ër të ndihmuar vrasjen e bakterieve që shkaktojnë erën e gojës.

14. Përgjigjja e saktë a-ja

Megjithëse ata nuk janë “dhëmbë të vërtetë”, mund të mbartin bakterie dhe copëza ushqimi, që shkaktojnë erën e gojës. Nëse mund t’i hiqni protezat, zhytini ato gjatë natës në një - cion dezinfektues.

15. Përgjigjja e saktë c-ja

ëmundja e butë e mishrave, ose gengiviti, mund t’ju japë mishra të kuqe, të irrituara dhe erë të keqe të gojës. Është ë të ë pastrim nga dentisti dhe kujdes më të mirë në shtëpi. Nëse infeksioni përkeqësohet, mishrat mund të dhe të ënë ëmbët. Në rastet më të përparuara, kocka që mban dhëmbët, thyhet.

16. Përgjigjja e saktë c-ja

është pastërmaja, ose djathi i shtrenjtë që ju pë ë të jetë, një ditar ushqimi mund të ndihmojë dentistin që kuptojë se çfarë po ndodh. është është është është është

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.