Vajza është agresive...

Intervista - - SPECIALISTËT PËRGJIGJEN -

Jam Miranda nga Tirana dhe kam një vajzë 15 vjeçe. Ulem gjithmonë ta këshilloj se nuk dua të gaboj pasi dhe vet mosha tregon që është në fazën më delikate të saj. Kohët - lon edhe më bërtet dhe kur i them se e ke gabim ajo më kthehet duke më thënë: “Asnjë nuk më kupton mua, nje ditë do vras veten”. Këtë ma ka thënë më shumë se një herë dhe ndihem shumë e shqetësuar për gjendjen e vajzës time. Nuk mundem dot ta kuptoj pse vajzës time i kalon vetëvrasja ndër mend. Ju lutem mund të më këshilloni çfarë të bëj se po më ikën mendja.

Lorela Garuli, psikologe, email lorela_garuli@ hotmail.com:- Përshëndet që na shkruan dhe shpreh shqetësimin tënd.

Kjo situatë sigurisht që jote, pra me të qënit - shenca është mosha ndryshime të shumta në trupin dhe mendjen nga ana e tyre shoqërohen edhe me ndryshime në gjendjet e humorit apo mënyrën cdo gjë. Kjo do të thotë se për shkak të ndryshimeve ynë, shpesh mund të ndod kenë pakënaqësi që arrijnë deri tek mendimet nega - thashtu duket se dramatizojnë cdo gjë; ngjarje që për të tjerët mund të jenë shumë - cionesh. Është pikërisht kjo Për këtë arsye, fakti që vajza është më e nervozuar apo e nevrikosur në shtëpi ka të bëjë pra pikërisht me këtë. përjeton një situatë stresante Depresioni konsiderohet një të shtyn drejt mendimeve suicide. Megjithatë ka një - - ti gjendet në një situatë ku - trysni e madhe mund të arrijë në stres, me pas në ankth, pagjumësi, pashpresshmëri, - vete e deri tek vetëvrasja. Duke qenë në tentativë apo - një dobësi të tij, deri sa ajo të jetë dhuna e ushtruar nga e humbur, vdekja e një fa faktorë të tjerë. Duke qenë se je pranë vajzës tënde dhe njeh gjithashtu mjedisin ku ajo jeton, mund të gjykosh arsyet pse ajo ka përmendur vetëvrasjen. Dicka që duhet mbajtur parasysh, është se - sht në kërkim të vëmendjes; që do të thotë se dhe ato thirrje për vetëvrasje mund kërkimit të vëmendjes, por sigurisht që nuk duhen ne dhe ata nga ana e vet shpesh e kanë të vështirë të pranojnë se fëmijët po rriten edhe duan më shumë hapësira dhe pavarësi. Përpiqu të komunikosh me vajzën tënde, duke që mund ta shqetësojnë. mirëkuptimi dhe besimi, në - - goji vajzës se të gjithë përje por kurrsesi mos të cojë nëpër mend zgjidhjet ekstre je aty për ta kuptuar, kështu që mos të mendojë më se askush se kupton e s’do ta dëgjojë, shpjegoji se është pjesë e natyrshme e rritjes hapa, kështu që duhet të jetë - shën e rritur.

Vajzën mund ta ndihmosh të fokusohet tek pikat e veta të forta dhe tek ajo që di të bëjë më mirë. Përtej mësimeve, mund të zgjedhë - që do të ndihet më e kënaqur

Gjithsesi, nëse ka psiko vajzës të kontaktojë dhe bisedo me të, nëse ti e konsideron të nevojshme dhe ndihmuese.

Uroj të jesh mirë e të kemi ardhur në ndihmë!

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.