Është lodhje, apo diçka tjetër?

Intervista - - TEST MJEKËSOR -

1. Lodhja është gjithmonë shenjë e një problemi serioz mjekësor: a. E vërtetë b. Gënjeshtër

2. Gratë kanë më shumë prirje të ndjejnë lodhje sesa burrat: a. E vërtetë b. Gënjeshtër

3. Nëse ju ankoheni për një mungesë të përgjithshme të energjisë, po ankoheni për: a. Lodhje b. Dobësi c. Sindromën e lodhjes kronike d. Të gjitha më sipër

4. Cila nga shkaqet e mëposhtme mund të shkaktojë lodhje akute? a. Alkooli b. Duhani c. Kafeina d. Të gjitha së bashku.

5. Cila nga sëmundjet e mëposhtme mund të shkaktojë lodhje kronike: a. Artriti b. Kanceri c. Hipotiroidizmi d. Të gjitha më sipër

6. Cila nga gjendjet e mëposhtme emocionale/psikologjike mund të shkaktojë lodhje kronike: a. Pikëllimi b. Depresioni c. Ankthi d. Të gjitha më lart

7. Hipotiroidizmi ka tendencë t’i bëjë njerëzit të ndjehen të dembelosur: a. E vërtetë b. Gënjeshtër

8. Fiskultura mund të ndihmojë të luftohen efektet e lodhjes: a. E vërtetë b. Gënjeshtër

9. Çlodhja e duhur mund të luftojë lodhjen afatshkurtër dhe lehtësojë simptomat e lodhjes kronike: a. E vërtetë b. Gënjeshtër

10. Sa përqind e pacientëve ankohen tek doktori se lodhja ndikon negativisht në jetën e tyre të përditshme: a. 8% b. 16% c. 27% d. 51% 11. Cila nga të mëposhtmet është shpesh një simptomë e sindromës së lodhjes kronike: a. Dhimbja b. Rënia në peshë c. Djersitja e tepruar d. Të gjitha më sipër

12. Cila nga shkaqet e mëposhtme shkakton sindromën e lodhjes kronike: a. Dieta jo e duhur b. Stresi c. Infeksioni d. Asnjë nga më sipër

13. Doktorët këshillojnë bërjen e një analize gjaku për sindromën e lidhjes kronike nëse keni ndjerë lodhje për më shumë se: a. 3 muaj b. 6 muaj c. 1 vit d. Asnjë nga më sipër

14. Fiskultura mund të përkeqësojë simptomat e sindromës së lodhjes kronike: a. E vërtetë b. Gënjeshtër

15. Cilat nga metodat e mëposhtme ka efekt me pozitiv në lodhje: a. Mjekimi b. Akupunktura c. Ushtrimet e moderuara të aerobisë

d. Stërvitje force Përgjigjet 1. Përgjigjja e saktë është b-ja. Çdo njeri vuan nga lodhja në një moment të jetës së tij. Në shumicën e rasteve është lodhje akute, e cila vjen papritur, por zgjat më pak se tre muaj dhe zakonisht shkaktohet nga stili i jetesës, ose faktorët mjedisore, si - mit, çhidratimi, ose dieta jo e duhur. Në shumicën e rasteve, ajo trajtohet lehtë duke rregulluar shkakun: Duke u çlodhur apo fjetur më shumë, duke u ushqyer dhe hidratuar më mirë. Lodhja kronike zgjat më shumë se dy muaj dhe ka më shumë gjasa që të ketë lidhje me ndonjë problem mjekësor.

2. Përgjigjja e saktë është b-ja.

Studimet kanë treguar shumë herë se gratë kanë më shumë gjasa se burrat që të ndjejnë lodhje. Gratë gjithashtu kanë katër herë më shumë mundësi që të kenë sindromën e lodhjes kronike. 3. Përgjigjja e saktë është a-ja Lodhja i referohet mungesës së energjisë. është ndryshe nga dobësia, që i referohet mungesës së fuqisë dhe përgjumjes, sepse ju mund të ndjeheni të lodhur, pa u ndjerë të përgjumur dhe të topitur. Megjithëse njerëzit ka raste që i përdorin këto terma në vend të njëri-tjetrit, nga një prespektive mjekësore, simptomat janë të dallueshme.

Lodhja kronike është një aspekt i një sëmundjeje që quhet sindroma e lodhjes kronike (SLK), por kjo sëmundje përfshin jo vetëm lodhjen. Ju mund të keni lodhje kronike, pa pasur sindromën e lodhjes kronike. SLK është një lodhje ekstreme, e gjatë, që shoqërohet me shumë simptoma të tjera. Në SLK janë përjashtuar shkaqet e tjera të mundshme të lodhjes. 4. Përgjigjja e saktë është d-ja Lodhja nganjëherë është efekt dytësor i substancave psikoaktive, si alkooli, nikotina dhe kafeina. Substanca të tjera që mund të shkaktojnë lodhje përfshijnë shumë ilaçe si disa antihistaminikë, ilaçe për kontrollin e presionit të gjakut, steroide, qetësues, ilaçe kundër dhimbjes, marihuana dhe shumë droga të tjera. Kafeina njihet për efektet e saj stimuluese, por përdorimi i saj me tepri për shumë kohë mund të shkaktojë lodhje, sidomos gjatë periudhës së mungesës. 5. Përgjigjja e saktë është d-ja Lodhja është një tipar i zakonshëm i shumë, për të mos thënë i shumicës së sëmundjeve. Kjo përfshin gjithë ato që përmendëm më sipër, si edhe aneminë, sklerozën multiple, çrregullime të të ngrënit, sëmundjet autoimunitare (si lupusi), sëmundjet e zemrës, mëlçisë, apo veshkave dhe një shumëllojshmëri e gjëra infeksionesh. 6. Përgjigjja e saktë është d-ja Lodhja bashkangjitet me një shumëllojshëmri të gjerë problemesh mendore, emocionale ose psikologjike. është njëkohësisht simptomë e depresionit dhe faktor rreziku që e shkakton atë. Ajo gjithashtu është e bash- këgjitur me pikëllimin, stresin, ankthin dhe abuzimin me drogën. 7. Përgjigjja e saktë është b-ja. Hipotiroidizmi ka tendencë t’i bëjë njerëzit të ndjehen të lodhur, të embelosur dhe depresivë. është një gjendje, në të cilën, gjendra tiroide nuk prodhon aq sa duhet hormon tiroidesh. Shkaku tiroideve. Simptoma të tjera mund të - nin, shtimin e menstruacioneve, dobësi, shtim të pashpjegueshëm në peshë dhe ndjeshmëri ndaj të ftohtit. 8. Përgjigjja e saktë është a-ja. Fiskultura shpesh mund të ndihmojë në lehtësimin e efekteve të lodhjes, sidomos të formës akute, afatshkurtër. Gjëra të tjera që mund të ndihmojnë: Hidratim më i mirë, dietë më e shëndetshme, relaksim dhe, sigurisht, më shumë çlodhje dhe gjumë. Kafeina dhe stimulantët e tjerë mund të ndihmojnë të luftosh lodhjen afatshkurtër, por me kalimin e kohës ata mund ta përkeqësojnë problemin. 9. Përgjigjja e saktë është b-ja. Në shumicën e rasteve, lodhja kronike nuk përmirësohet nga çlodhja. Lodhja kronike shpesh e vështirëson çlodhjen. Njëkohësisht, lodhja mund të ndërhyjë tek gjumi, duke e bërë atë joçlodhës, të bën të kesh vështirësi të të zërë gjumi, të zgjohesh shpesh, ose të kesh apnenë e gjumit. Çlodhja gjithashtu nuk funksionon tek lodhja e shkaktuar nga një sëmundje. 10. Përgjigjja e saktë është c-ja Lodhja është një ankesat më të shpeshta në mjekësi, prej të cilës vizitohen afro 10 milionë njerëz në vit. Meqë lodhja është diçka e zakonshme në jetën e përditshme, por edhe një simptomë shoqëruese e shumë sëmundjeve, mund të jetë e vështirë për doktorin ta vlerësojë dhe trajtojë. Në shumicën e rasteve, për të vlerësuar lodhjen e vazhdueshme, doktori jep analiza që të gjenden shkaqet e mundshme që fshihen pas saj, qofshin ato 11. Përgjigjja e saktë është a-ja. Sindroma e lodhjes kronike është një term që përdoret për të përshkruar një grup simptomash, ku lodhja është kryesorja. Simptoma të tjera kryesore përfshijnë dhimbjen e muskujve dhe kyçeve, probleme të gjumit, dhimbje koke, fyt i acaruar dhe gjendra limfatike që dhembin. Këto simptoma mund të jenë aq problematike sa tek reumatoik, sëmundjet e zemrës, sëmundjet terminale të veshkave, sëmundja kronike e bllokimit të mushkërive dhe sëmundje të tjera. Lodhja është shpesh gjithashtu një simptomë e sëmundjeve që janë të ndryshme nga sindroma e lodhjes kronike, por që shpesh i bashkangjiten asaj, si disa çrregullime au 12. Përgjigjja e saktë është d-ja Shkaqet e sindromës së lodhjes kronike janë të panjohura. Studiuesit janë duke kërkuar në shumë shkaqe, përfshi këtu infeksionet, stresi, çrregullime të sistemit imunitar dhe mungesat ushqimore. 13. Përgjigjja e saktë është d-ja Nuk ka analizë gjaku për sindromën e lodhjes kronike. Megjithatë, nëse ju keni pasur një lodhje të pashpjegueshme që ka zgjatur më shumë se tre muaj, mund të keni nevojë të shkoni tek doktori, për të përjashtuar problemet e mundshme shëndetsore. Sindroma e lodhjes kronike merret në konsideratë nëse ju keni pasur lodhje më shumë se gjashtë muaj, veçanërisht nëse keni edhe dhimbje kronike ose simptoma të tjera të SLK. Diagnoza zakonisht bazohet tek vlerësimi i historisë së pacientit dhe ekzaminimit të shkaqet e tjera të mundshme. 14. Përgjigjja e saktë është a-ja. Fiskultura mund të jetë e dobishme për format më të zakonshme të lodhjes, por lidhja e saj me SLK është - tura mund të përkeqësojë përkohëssisht simptomat e SLK, një fenomen që nganjëherë quhet si “përkeqësim prekë pacientet me SLK 12-18 orë simptomat për ditë, bile edhe javë. Megjithëkëtë, pacientet me SLK nuk studiuar me kujdes mund t’i ndihmojë bën trupin të mos jetë në formë, gjë që përkeqëson gjithashtu simptomat. 15. Përgjigjja e saktë është c-ja Një ecje 30 minuta në ditë, ose ushtrimet e moderuara aerobike kanë treguar se kanë efekte pozitive tek simptomat e lodhjes, se çdo lloj tjetër trajtimi i studiuar. Megjithatë, ushtrimet mund të përkeqësojnë përkohësisht simptomat e SLK, kështu që këta pacientë duhet të këshillohen me dok -

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.