Pse fshihet sulmi me lëndë kimike në qendër te Tiranës?

Intervista - - POLITIKË -

Artan Kristo :

- Së pari, për ata që nuk ju njohin, mund të thoni : Kush është Gjergj Thanasi?

Gjergj Thanasi:

- Unë jam një gazetar freelance i fokusuar në gazetarinë investigative, ndonëse me raste lëvroj edhe zhanrin e reportazhit, satirës analizës, apo trajtimin e problemeve të sigurisë kombëtare, luftës kundra terrorizmit e krimit të organizuar etj. Për shkak të arsimimit tim, përvojës jetëosre, kurseve të ndryshme të ë kam kryer, besoj se në drejtimet e mësipërme kam arritur të bëj edhe shkrime të mira ë mbi njëzet shkrime të mijat kanë arritur standartin « për eksport » duke u botuar nga « The Neë York Times » (në bashkëpunim me gazetarin J.C.Chivers), te Miami Neë Times, nga « Il Libero » (shkrimi kundra sharlatanit Saviano) te « La Repubblica » apo « L’Espresso » (shkrimi për anijet ë tra ë në ë Gjirin Persik), nga « International Analyst Network », te « L’osservatorio dei Balcani » etj. etj.

- Këto ditë qarkulloi në internet një shkrim i huaji në lidhje me atë çka ndodhi në mitingun e PD-së. Ishte nga të paktët shkrime që u shfaqën në masmedia. Ishte nje shkrim investigues shumë i mirë. Pse i hytë këtij shkrimi?

- Përdorimi nga ana e juaj i frazës “shkrim investigative shumë i mirë” është kompliment për mua, por jo plotësisht i saktë. Në shkrimin tim bazuar në intervistimin e dy prej viktimave të sulmit, pas konsultimit me specialistë të huaj, mjekë toksikologë dhe ish - ushtarakë të armës së kimisë, të specializuar në rininë e tyre për neutralizimin e goditjeve kimike me municione në përbërje të armatimit të ushtrive të ish -Traktatit të Varshavës arrita në disa konkluzione të caktuara. Shkrimi ishte unik në llojin e vet me përjashtim të një shkrimi në facebook-un e zotit Kastriot Myftaraj, sepse një çensurim të jashtëzakonshëm të mediave. Njëkohësisht “rraca” - sht është dembelosur shumë e përton të investigojë edhe ngjarje të tilla me mbi 100 të lënduar duke u mjaftuar me deklaratën e Lulit, deklaratën e zëdhënësit të Policisë së Shtetit, apo me “scoop-in” e taze me mikrokamera nga vartësit e tij!

- Ju jeni i bindur se ishte një sulm kimik me LHL?

- Jam i bindur se indiciet e grumbullara nga unë e të parashtruara në shkrimin tim te Citynews.al çojnë vetëm në një konkluzion: Kemi goditje me municione kimike. Normalisht nga indicia te një hendek, por gjithsesi proku vepër penale ose duhet të zbulojë fajtorët për këtë sulm terrorist, ose të marrë të pandehur prona ka prozhektorët e përdorur gjatë mitingut të PD-së, sepse drita e prozhektorëve të kompanisë na

Por unë jam i bindur se mitingu i hapjes së fushatës elektorale nga PD-ja e Lulit do mbetet parë i përdorimit të municioneve - - soj se kemi të bëjmë me një goditje me agjentë agresivë kimikë të tipit “incapacitating”, nëse përdorim terminologjinë e fjalorin e manualeve të NATO-s ose goditje kimike me përdorim të LHL-ve (Lëndëve helmuese luftarake) të tipit ngacmues nëse përdorim terminologjinë e Ushtrisë Popullore -

Forcat speciale ruse përdorën kundra terroristëve çeçenë në rastin e pengjeve në një teatër në Moskë të tilla municione kimike policore, sepse donin jo vetëm të mos i vrisnin pengjet e terroristëve çeçenë, por edhe se donin të kapnin të gjallë këta terroristë, të informacioneve të dobishme. Për shkak se u përdor një dozë gazi jo vdejeprurës tepër e madhe për ambiente të mbyllura dhe ëse pengjet ishin në gjend ë mjeruar, sepse kishin tre ditë ë pinin ujë me racion dhe hanin shumë mjaft vdekje ndër pengjet e tek tuk edhe ndonjë terrorist. Në këtë rast përdorimi i gabuar i municionit kimik policor shkaktoi vdekje njerëzish, ndonëse një municion i tillë teorikisht nuk shkakton vdekjen e njeriut.

- Cfarë minicionesh kimike ishin këto që u përdorën?

- Pasi intervistuam disa nga viktimat e sulmit terrorist me armë kimike, në bazë të simptomave të tyre kemi bindjen e plotë se kemi të bëjmë me goditje me municione kimike të tipit “incapa për të vepruar. Nga simptomat si edhe nga hollësi të tjera të viktimave të kësaj goditje kimike besojmë se është përdorur municion kimik me agjentë agresivë ki - rivatet e Fentanilit, ku më shumë ka të ngjarë të jetë Metifentanili ose Karfentanili. Të tilla simptoma dhe hollësi të konstatuara në vendgoditjen me armë kimike na e forcojnë këtë konkluzion tonin. Nuk përjashtohet edhe mundësia të jetë përdorur ndonjë municion kimik më modern gjithnjë deri në grupin e opiateve. Kjo goditje kimike është shumë e ngjashme përdori KOS-i i Miloshevicit dhe ekspertët e armëve kimike të laboratorit të JNA në Potoc të Mostarit mesme e tetëvjecare në Kosovë.

- Si arritët në këtë konkluzion?

- Për të arritur në një konkluzion të tillë do të përshkruajmë simptomat e sulmit me armë kimike ndaj zotit Drilon Cani një përkrahës i zjarrtë i PD-së. Zoti Cani është 29 vjeç, totalisht i shën- detshëm me trup muskuloz dhe i palestruar, pra, në kushte optimale për t’i rrezistuar maksimalisht një sulmi me armë kimike. Zoti Cani vetëm 10 minuta pas mbarimit të fjalimit të zotit Basha (momenti, kur dyshohet se është kryer goditja me LHL) ndjeu simptomat e para në formën e një këputje me prerje gjunjësh dhe marrje mendsh. Zoti Cani mendoi se të tilla simptoma janë normale të dhe mbajtja e Ramazanit. Rreth 40 minuta më vonë ai përjetoi dhembje të forta koke të ngjashme me ose nga spondiliartroza. Pasi përjetoi të tillë dhimbje koke ai hën për të zbutur dhimbjen e kokës. Rreth një orë pasi u largua nga mitingu i PD-së domethënë rreth 70-75 minuta pas përfundimit të fjalimit të mbajtur nga zoti Basha ai pati fryrje të fytyrës si edhe edhe me dhimbje të moderuara në muskujt e gjoksit e vështirësi të lehta në frymëmarrje. Rreth 12-13 orë pas momentit të supozuar të goditjes me armë kimike zoti Cani cilat me urdhër të mjekut okulist mori mjekimet përkatëse. Këto simptoma janë tipike, sipas manualit për një subjekt të ekspozuar ndaj një goditje me armë kimike me lëndë aktive Karfentanil apo të ngjashme me të. Karfentanili, apo agjentë të ngjashëm me të kanë një “gjysëm-jetë biologjike” shumë më të shkurtër se Fentanilit, gjë pozitive kjo, por për shkak se ato depozitohen në dhjamin e trupit të njeriut, ka shumë mundë gjakut duke shkatuar me vonesë efekte toksike. Tipik kjo në rastin e viktimës së sulmit kimik, të zotit Cani, i cili përjetoi djegie sysh mbas minimumi 10 orë pasi u ekspozua ndaj sulmit me LHL.

Një pjesë të simptomave të sulmit me LHL të përjetuara nga zoti Cani janë përjetuar edhe nga zonjusha Dorilda Mara një tjetër përkrahëse e zjarrtë e PDsë. Zonjusha Mara është rreth 25 vjeçe, rreth 175 cm e gjatë e shëndetshme dhe në kushte optimale ër t’i bërë ballë një sulmi të tillë kimik. Pikërisht të tilla të përballonte me sukses pasojat e sulmit kimik, pa rrezik jete. - Si ndodhi goditja ? - Nga investigimi ynë na rezulton se goditja me LHL kundra mitingut të PD-së u krye duke e shpërndarë LHL-në në formë artizanale me një shpërndarës (dispenser) të LHL-së të jetë përdorur fjalës së zotit Basha. Për të arritur në një konkluzion të tillë krahasojmë simptomat e Kryetarit Lulzim Basha dhe deputetit Bylykbashi. Zoti Basha kryesisht pati dëmtime në sy dhe fytyrë, sepse ka 70 cm të lartë dhe nja 20 cm më i gjatë se zoti Bylykbashi, ndërsa deputeti Bylykbashi pati kryesisht irritim të lëkurës së zverkut, pjesa e vetme e ekspozuar e trupit të përdorur në këtë sulm kimik. Disa militantë të opozitës nga Durrësi të vendosur jo më shumë se 18 metra larg zoti Basha patën pasoja në sy dhe në fytyrë nga goditja kimike, ndërsa tre prej tyre, ndonëse në të njejtin grup dhe ngjitur me të dëmtuarit nuk patën asnjë pasojë në sy, sepse mbanin syze dielli, nga ekspozimi ndaj agjentit agresiv kimik. Tipik është rasti i djalit të një zonje demokrate, e cila në Durrës gjatë kohës së PD-së në pushtet ka mbajtur poste drejtuese

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.