Pse fshihet sulmi me lëndë kimike në Tiranë?

Intervista - - TELENOVELA -

në Bashkinë Durrës dhe në Drejtorinë e Përgjithshme të Heku viktimat e sulmit me armë kimike të ndjenin pasojat e para ka dësh lëshohet në ambjent, kur pihen cigare me hashash. Kjo është një shenjë tipike e një goditje me armë kimike të tipit “incapacitating”, municione këto të mbushura me përzjerje me derivate me bazë kimikatesh të grupit të opiateve si psh Fentanili dhe substanca të ngjashme me të.

- Si shpjegohet që pasojat nuk ishinj të mëdha ?

- Pavarësisht se PD-ja zyrtari - gosur nga sulmi me LHL, ndërsa Minsitria e Shëndetësisë zyrtarish ofron shif - ka shtetërore e private, faktikisht janë mbi 100 persona nga të cilët në Durrës rreth 15 persona dhe në Vorë nja 3-4 persona. Pasojat në se goditja me një LHL të tillë do bëhej në ambiente të mbyllura (ndërhyrja e dështuar e OMONSave rusë në teatrin në Moskë kundra terroristëve çeçenë). Mbështetësit dhe deputetët e kandidatët për deputetë të opozitës ishin me fat se në kohën, kur u dha goditja e shpërndau disi agjentin agre lëndës aktive për çdo metër kub me azëm, kardiakë, apo edhe gra shtatzanë nuk ka pasur të ekspozuar ndaj sulmit me LHL. Për shkak të këtyre rrethanave lavdi Zotit nuk ka pasur të vdekur në këtë sulm terrorist me LHL të tipit “incapacitating” kundra një mi

- Gjenden keto lende ne Shqiperi ?

- Ndonëse ky është rasti i parë i përdorimit kriminal të LHL-ve ëto lëndë kanë ek ë në komunizëm. Komunistët kanë poseduar dhe kanë paktën LHL të tipit “incapacitating” kundra popullit të vet. Që në Hazbiut u importuan nga BS-ja granata me gaz të tipit “incapa të vepruar. Këto granata ishin të - rocetofenol. Më pas u importuan granata e paketa me LHL, tip “in - pranverën e viti 1990 me urdhër të diktatorit Ramiz Alia, ndërmarrja shtetërore e Teknikoimportit importoi ngutazi mjete kundra demostratave si shkopinj gome, skafandra, mburoja peksiglasi, pistoleta elektrike (taser), si edhe granata me LHL të tipit 1990 u importuan nga Kina të tilla municione kimike me anijen “Qi Men” me nr.3 të anijes kishte krahas edhe një sasi pistoletash Makarov dhe Tokarev si edhe pjesë këmbimi e aksesorë për to, ndërsa në hambarin nr.1 krahas LHL-ve për Li edhe municione kimike të tipit “incapacitating” për - ndësinë për të reaguar, por rrethanave të përdorimit dhe të subjekteve të ekspozuara ndaj një sulmi të tillë mund të shkatojnë edhe vdekjen, ishin kopje inferiore kineze të LHL-së ameri

Lënda e dyshuar si e përdorur në këtë sulm me municione kimike legalisht nuk gjendet në hyrë ilegalisht, ose mund edhe të jetë importuar duke u zhdoganuar normalisht, ndonëse të tilla substanca përgjithsisht janë pjesë e listave të kontrollit (substan teorikisht me ligj doganierët janë të detyruar t’i ndalojnë të hynë në Në Kinë psh. karfentanili (Carfentanil) prodhohet nga disa fabrika shtetërore, por edhe joint venture shtet - privat pa asnjë pengesë dhe shitblerja apo edhe eksportimi i tij nuk ka nevojë për asnjë liçencë kohën e Luftës Iran-Irak ka arritur të zotërojë të tilla kapacitete për prodhim kimikatesh të tilla.

- Ju me këto që thoni të bindni për këtë, ndërkohë që për prokurorinë pista kryesore eshte dëmtimi nga prozhektorët… Ç’mendoni për këtë va-

- Po e marr “a priori” si të mirë lotimi i syve të manifestuara nga dhjetra viktima është shkaktuar nga ndriçimi i prozhektorëve. Disa simptoma të tjera të manifestuara nga disa prej viktimave, kurrsesi nuk mund të shkaktoheshin nga djegie si rrjedhojë e dritës së fortë të prozhektorëve. Fjala vjen disa prej viktimave u priteshin gjunjët dhe ndienin debulesë të për lëkura e parakrahut, ata kanë pasur debulesë dhe prerje gjunjësh! Disa nga viktimat (meshkuj) kanë pasur dhimbje mesatare të muskujve të toraksit. Kemi të bëjmë me veshur bluza me dekolte të thek i prozhektorëve u paska shkaktuar dhimbje të muskujve të gjok ka rënë në kontakt me lëkurën e gjoksit?! Të paktën dy prej viktimave zoti Cani dhe bodigardi i kryetarit Basha kanë manifestuar disa orë pas momentit të goditjes së dyshuar me municione kimike edhe efuori të përgjithshme dhe fortë i mukozës së syve i lëkurës së fytyrës apo duarve të të shka janë tipike, në rastin e konsumimit të substancave haluciogjene si pwr shembull në rastin e drogës LSD (to take a trip, siç thonë dru), apo në rastin e substancave me bazë opiatesh ose edhe të për - kontrolluara te pacienti, mbi të cilin ka vepruar ky gaz. Pikërisht të paktën këta dy shembuj na ofrojnë indicien e një shkaku tjetër, përtej atij të dritës së fortë të prozhektorëve.

- Kush mendoni se e ka hedhur këtë lëndë në miting dhe pse?

- Duke bërë avokatin e djallit mund të ofrojmë disa pista. Mund të jetë hedhur nga njerëz të PD-së (Lulzim Bashës) për të fajësuar PSnë apo LSI-në, një si biçim përsëritje e djegies së Rajshtagut në Shekullin XXI. Mund të jetë një goditje kimike nga njerëz të PS-së apo LSI-së për ta trembur PD-në, fushatë elektorale sa më të Mund të jetë një operacion i takat, njerëz e synime për të arritur me një goditje të tillë jetë një akt terrorist nga një organizatë joshtetërore, pra, nga operativë të Daesh-it apo Al Khaedës,nga ekstremistë grekë, serbë, por jo zyrtarisht nga shteti grek apo serb. Kujtojmë këtu se në Masakrën e kazermës së Peshkëpisë, fjala vjen, shteti grek i kohës zyrtarisht ishte dorëjashtë, sepse goditja u krye nga anëtarët e një organizate ekstremiste nacionaliste greke. Zyrtarisht ama!

shumë pak për këtë, se, si me një urdhër nga lart, kanë rënë në heshtje si të majtë e si djathtë, si media shtetërore dhe ajo private. Pse po heshtet? Mos vallë që mos krijohet panik? Që mos thuhet hapur se edhe Shqipëria është në shënjestrën e ISIS-it? Përse vallë?

- sht e vërtetë. Sali Berisha në një statut të gjatë të tij e trajtoi gjerësisht goditjen me armë kimike, madje shkrimit tim si të thuash ai i shtoi argumente të reja si stërvitjen për një incident me armë të shkatërrimit në masë (WMD) të kryer pak ditë më parë se mitingu i PD-së, apo edhe heshtjen elokuente të kryeministrit Ram për këtë goditje kimike. Media private disi ka reaguar duke rimar-

Irë deklaratën e zotit Berisha (Syri. net, Citynews.al. apo AFP-Albanian Free Press).

Nuk besoj se po heshtet për të evituar panikun. Gjithashtu unë nuk kam indicie të mjaftueshme jo më prova për të deklaruar se goditja me armë kimike ishte vepër e operativëve të ISIS-it. Druaj ama se ISIS-i mund ta addoptojë në mënyrë novative përdorimin e dronit për të dhënë goditje kimike - ngacmues-incapacitating d.m.th. - me ndonjë përjashtim përdoret nga ISIS-i si rrugëkalim drejt ob - nishte për të rekrutuar luftëtarë, si vend për të mbledhur fonde, si depo e vend për të siguruar armë, municione e lëndë plasëse civile dhe ushtarake për t’i përdorur në goditje kundra objektivave euro-atlantikë. Kjo situatë mund të evolojë, siç ndodhi edhe në prag Izrael. Një evolim i tillë mund të ndodhë gjatë këtyre ditëve të muajit të madhërishëm të Ramazanit, vetëm nëse do kemi goditje terroriste të kombinuar në - ro-atlantikë dhe në një vend të NATO-s, ku prej 5 muajsh ndodhet një operativ i DAESH-it, i cili për të mbërritur në destinacion - zuar të Intervistës theksoj se nuk po blofoj në këtë deklaratën time. bëjnë me këtë operativ të ISIS-it tashmë brenda murave të “kalasë” europiane: Red Star. Ndër habit edhe heshtja e diplomatëve të Tiranës. Diplomatët e Tiranës një shashkë të hedhur te rrotat e biçikletës së aktivistes pro LGBT, lesbikes së mirënjohur Xheni Karaj. Ata kanë reaguar edhe, sado pak të drejtat e transvestites sekretarja e shtetit madam Klinton ka dalë në mbrojtje të Klodit të famshëm të Big Brother-it. Ambasadori Uidhers ka bërë namin Doshi i dha gazetarit të mirënjohur Besar Likmeta. Është koha, akredituar në Tiranë të reagojnë sot, nesër të tilla sulme mund të synojnë objektiva euro-atlantikë të këtej dhe andej Adriatikut! Siç tha Gorbacovi nja 30 vite më parë, sot bota është bërë një fshat glo - shëruar në të tilla sulme me LHL si ai i mitingut në Tiranë

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.