Alkooli po shkatërron vajzën time…!

Intervista - - SPECIALISTËT PËRGJIGJEN -

Lorela përshëndetje, unë jam Liljana nëna e dy fëmijëve dhe një lexuese e rregullt e rregullt e gazetës Intervista. Ju përgëzoj më çiltërsinë, pozitivitetin që përcillni në familjet shqiptare. SI të gjithë edhe unë kam një problem të cilin do doja ta ndaja me ju dhe të më ndihmonit me një zgjidhje qoftë dhe vetëm një këshillë. Vajza ime është në punë dhe të gjithë rrogën e prish për 3 ditë dhe pastaj vjen më kërkon lekë mua. Ajo është e varur nga alkooli dhe nuk di si t’ia bëj. E kam çuar dhe nëpër mjekë të ndryshëm por nuk ka mundur do ta lërë. temë më kundërpërgjigjet që pa të ajo do ishte e vdekur. Nuk mundem dot t’a kuptoj çfarë kënaqësia i jep që e bën atë gjë. Po shkatërrohet vet por po më mërzit dhe mua që jam nëna e saj dhe e shoh në atë gjendje. Ju lutem më thoni çfarë mund të bëj me të? Faleminderit, pres përgjigjen tuaj.

Lorela Garuli, psikologe, email lorela_garuli@ hotmail.com:- Përshëndetje e dashur! Të falenderoj sin - mon çdo ditë alkool apo një pjesë të mirë të kohës së saj është fjala për varësinë ndaj alkoolit. Varësitë sigurisht në jetën e përditshme dhe konsumon atë. Varësia ndaj alkoolit mund të ketë shumë hyrë asaj janë të ndryshme. Megjithatë, përpara se të ndërmerrni cfarëdolloj hapi apo strategjie për kurim, ju me vajzën tuaj. Duhet të shkon dhe ku i gjen lekët kur i mbarohen ato të rro - shpeshherë nga një mjedis i caktuar social apo nga disa rituale e praktika sociale - miljet të cilat kanë një anë është - hmën ekonomike atij anë - limin për të mos i siguruar dhe lehtësuar kështu aksesin ndaj alkoolit në këtë rast. Megjtihatë, kjo është një zgjedhje personale sepse në një rast të tillë është personi i cili ka një varësi të caktuar, të përfshihet në sjellje të tjera të rrezikshme apo kriminale. Varësitë shkaktojnë shumë vështirësi - jarët, të cilëve u bie barra e kërkimit dhe zbatimit në njëfarë mënyre e terapisë për të dalë nga kjo situatë. Varësia ndaj alkoolit ka - duke u mësuar me alkoolin individi është mësuar me një gjendje të caktuar; duke pirë ndihet më mirë, trupi i tij ka nevojë të ndjehet në atë mënyrë dhe të marrë ato stimuj. Lënia është shumë e vështirë sepse gjithashtu në ç abstinence, disa simptoma re, kur organizmi duhet t’i përshtatet gjendjes së re, ishte mësuar. Trupi dhe mendja kanë nevojë për kohën e vet por me gjithë ka varësinë e ka të vështirë e ndërmerr këtë hap, shpesh rikthehet. Për këto arsye, u mbetet familjarëve dhe të afërmve të gjejnë mënyrat tyre nga varësia. Terapitë janë të ndryshme; nisin prej atyre psikologjike e psikoterapeutike, ndihmës prej rehabilituese, terapitë e gru desintoksikimin nga alkooli (shpesh ky është hapi i parë i terapisë për të lënë alkoolin). Në varësi të mundësive dhe vendit ku jeton si dhe shkallës së - za, unë të këshilloj të zgjedhësh mënyrën e cila do të sigurojë një trajtim afat ndihmën e një mjeku apo specialisti përkatës por pa neglizhuar dhe këshillimin e vajzës me një psikolog, për të tejkaluar barrierat, për të gjetur vullnetin dhe për të ristabilizuar rutina të reja. Socializmi është shumë i rëndësishëm, pra, nëse vajza del me një grup të caktuar social i cili gjithashtu praktikon alkoolin, duhet të ndërpresë frekuentimin e këtij grupi. Familja është një ndihmë e madhe dhe siguron një mbështjetje pranë vajzës në çdo hap të terapisë. Uroj të kemi ardhur në ndihmë dhe të gjeni zgjidhje sa më shpejt!

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.