Çfarë është Sindroma e Shokut Helmues (SSH)

Intervista - - SHËNDET -

Sindroma e Shokut Helmues një lloj infeksioni shumë i rrallë dhe pak i njohur, për të cilën diskutuar shumë kohët e fundit. Kjo një sëmundje akute dhe vdekjeprurëse, e shkaktuar nga i helmeve të rrezikshme në gjak. Ajo mund të prekë shpejt shumë organe, si mëlçinë, mushkëritë dhe veshkat dhe nevojitet një ndihmë mjekësore sa më shpejt të jetë e mundur. SSH shkaktohet nga helmet e prodhuara nga disa lloje bakteriesh, ndër të cilët sta disa raste helmi (TSST-1), i prodhuar nga bakteriet futet në qarkullimin e gjakut dhe shkakton një reaksion akut që provokon një SSH.

është është ë është çlirimi

Një bakterie e pranishme tek afro 30% e njerëzve

Për informacion, dijeni se ba është e pranishme në hundë, në fund të fytit, në dalje të zorrës së trashë ose në lëkurën e afro 30% të njerëzve. Ajo gjendet gjithashtu edhe në vaginën e 10-20% të grave. Normalisht, kjo bakterie nuk është e rrezikshme, ajo mund të shkaktojë infeksione të lehta të hundës, fytit apo lëkurës dhe shumica e njerëzve kanë zhvilluar antitrupa kundër saj.

Lorin Uasser, modelja amerikane me këmbën e prerë

Me siguri keni dëgjuar për të. Kjo modele 27 vjeçare, amerikane, humbi ndjenjat në shtëpinë e saj në vitin 2012. Ajo mezi shpëtoi, por i prenë këmbën, pasi kishte pësuar një shok helmues, mesa duket si pasojë e një tamponi higjienik. Që prej asaj kohe ajo lufton për t’i bërë të njohur botës rrezikun potencial që përfaqësojnë këto mjete që përdoren gjatë menstruacioneve.

Kush mund të preket nga SSH?

Shoku helmues nuk është gjithmonë i lidhur me përdorimin e tamponëve higjienikë, por afro gjysma e rasteve me SSH prekin gratë dhe vajzat gjatë periudhës së menstruacvioneve. Duhet kuptuar se SSH nuk shkaktohet nga tamponët, por gratë që kanë menstruacione dhe përdorin tampon rrezikohen më shumë të preken nga kjo sindromë.

Ky infeksion nga bakteria e ë prekë cilindo, por disa persona rrezikohen më shumë. Ndër faktorët e rrezikut mund të përmendim:

a. Personat që kanë pësuar më parë SSH të shkak - kokut aureus.

b. Gratë që përdorin për një kohë të zgjatur tamponin, në veçanti të llojit super-thithës.

c. Ato që përdorin sfungjerë, diafragma ose kontraceptivë në formë dispozitivësh brenda-mitrës.

d. Ato që kanë një irritim ë vaginës (vaginit).

e. Ata që kanë dëmtime të lëkurës (plagë, djegie, plagë kirurgjikale) që mund të jenë një portë e hapur ndaj infeksioneve.

f. Ata që kanë pasur kohët e fundit infeksione të frymëmarrjes (sinuzite, faringjite, laringjite, sëmundje bajamesh, pneumoni).

g. Ata që kanë një sistem imunitar të dobët

h. Ata që vuajnë nga disa sëmundje kronike (diabet, mukovishidozë, kancer, alkoolizëm, pamjaftueshmëri veshkash kronike, etj). Pra SSH nuk është vetëm e lidhur me menstruacionet, ajo mund të shkaktohet pas një plagosjeje, një operacioni, ose pas një trajtimi që prek sistemin imunitar (si një kimioterapi, për shembull).

Simptomat e SSH dhe parandalimi

Simptomat e SSH shfaqen në përgjithësi: Në 12 orët pas një ndërhyrjeje kirurgjikale (ose një lindjeje) dhe 3-5 ditë pas përdorimit të tamponëve higjienikë, ose një dispozitivi brenda mitrës. Simptomat përfshijnë: Temperaturë e lartë (39° C dhe më shumë), të vjella, diarre, dhimbje koke, fyti, humbje ndjenjash, dhimbje muskulare, shfaqje në lëkurë (si një goditje dielli). Në këto raste duhet shkuar menjëherë tek mjeku, ose në spital. Për të trajtuar SSH jepen antibiotikë për të eliminuar bakterien dhe parandaluar prodhimin e helmeve të tjera. Nëse burimi i infeksionit përfshin tamponin, duhet hequr ai sa më parë. Parandalimi i SSH Mund të parandalohet SSH duke u kujdesur që çdo plagë (e shkaktuar nga djegia, gërvishtja, kafshimi i kafshëve, pickimi i in- sekteve) të jetë e pastër. Për gratë që përdorin tampon, diafragma, sfungjerë kontraceptivë: Përdorini tamponët vetëm kur keni menstruacione dhe ndërrojini ato çdo 4-8 orë. Lajini duart sa herë t’i përdorni dhe alternoni tamponat me pecetat higjienike. Evitoni tamponët supërthithës, sepse rreziku i SSH shtohet me ta. Mos e mbani diafragmën ose sfungjerin kontraceptiv më shumë se 12-18 orë. Duhet theksuar këtu se përbërja e tamponit (është bio apo jo) nuk ndikon tek rreziku i një SSH.

Kupa menstruale nuk është një masë mbrojtëse ndaj SSH

Disa gra thonë se kanë të përdorin kupën për të qenë të mbrojtura nga SSH, por kjo është e gabuar. Përdorimi i kupës nuk ju mbron nga sindroma e shokut helmues. Përkundrazi, duhet lexuar mirë mënyra e përdorimit të tyre: Ato duhen zbrazur dhe larë bren- da 12 orëve maksimum. Duhen larë mirë duart para se të hiqet ajo dhe në çdo rast duhet ruajtur një higjienë maksimale. Sido që të jetë, kupa përbën më pak rrezik se tamponi. Për më tepër, sekrecionet vaginale, të cilat i mbrojnë gratë, nuk thithen nga kupa siç thithen nga tamponat. Kë vaginale do të jetë më e mbrojtur dhe nuk do të thahet (kujtohuni se ës janë faktorë rreziku). Kjo është një arësye për të përdorur kupën, por duhet të keni parasysh se përdorimi i saj nuk përjashton mundësinë e një SSH.

Kupa menstruale nuk është një fenomen i ri, që në vitin 1960 është bërë një studim për përdorimin e saj , i realizuar nga Insti- tuti i Kërkimeve Obstetrikale dhe Gjinekologjike, Hjuston, Teksas. Gjatë studimit është bërë analiza e kulturave bakteriale në pecetat higjienike, tamponë dhe në kupë. Është - ponit infektohej më shumë nga mikroorganizmat që ndodheshin në fekale. Kupa krijon në vaginë kushte anaerobie (ose gjysmë anaerobie) që nuk ishin të përshtatshme për shumëzimin e bakterieve.

Këto ditë jeni pak më nervozë se zakonisht? Mbase fajin e ka vapa. Temperaturat e larta të verës mund të lodhin organizmin dhe si pasojë, të shkaktojnë humor të keq, nervozitet dhe deri në sjellje kriminale. Nuk është e rastësishme që aktivitetet kriminale shtohet gjatë periudhës verore. Specialistët mendojnë se sjelljet negative të verës shkaktohen nga lodhja, por edhe nga çhidratimi që prek gjithë organizmin. Pikërisht, studiuesit e universitetit Lihai të Pensilvanisë dhe ata të universitetit Northwestern të Ilionoisit studiuan të dhënat e një zinxhiri dyqanesh rusë me rroba në të cilat zakonisht regjistrohet temperatura dhe problemet e sjelljes së personelit. Sipas përfundimeve, të punësuarit në dyqanet me temperaturë më të lartë kishin 50% më shumë gjasë që të mos u shërbenin në mënyrë të kënaqshme klientëve të tyre.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.