Pse ka ndryshuar vajza kaq shumë?

Intervista - - SPECIALISTËT PËRGJIGJEN -

Përshëndetje Intervista. Kam vajzën 20 vjeçe në shkollë të lartë, ajo është shumë e mbyl Nuk ka dëshirë as të dal me shoqet, nuk ka oreks fare, është ka qenë fëmijë shumë i shkathët por kur i erdhën periodat ndryshoi. Ju lutem mund të më thoni pse ndodhet në këtë gjendje dhe çfarë duhet të bëj me të?

Lorela Garuli, psikologe, email lorela_garuli@hotmail. com :- Përshëndetje e dashur! Të falenderoj për vlerësimin dhe që na ndjek.

Këto që ti tregon nuk janë të mjaftueshme për të arritur në një përfundim shumë të saktë dhe të vetëm. Nervozizmi mund të jetë rrjedhojë e shumë arsyeve, faktorëve apo situatave. Ka raste që është shfaqje e një problemi psikologjik, e një crregullimi personaliteti, e një situate shumë - monale.

Në radhë të parë, ti duhet të përpiqesh të komunikosh me të jo duke e akuzuar që pse po sillet në këtë mënyrë, por duke u përpjekur për të kuptuar se cfarë e shtyn të shfaqë këtë sjellje. Ka ndodhur ndonjë gjë në jetën tuaj së fundmi që e bën atë të humbasë ekuilibrat dhe të mos jetë i qetë? A ka lidhje kjo ngjarje me ndonjë situatë të pakëndshme që mund t’i ketë ndodhur në mjedisin e punës? A i shfaq këto sjellje që për ty janë problem në mjedise të tjera me persona të tjerë apo vetëm në familje? A ka luhatje të tjera në humor, në mënyrën e të ushqyerit dhe të gjumit? A vazhdon ai normalisht rutinat e tjera të jetës dhe angazhimet, apo ka ndryshime dhe në aspekte të jetës, si psh. mbyllje në vetvete, pakënaqësi, mungesë dëshire për të punuar? A ka ndodhur ndonjë - lonte të shfaqje këtë nervozizëm dhe këto sjellje, pra a mendon se mund të ketë ndonjë ngjarje që i paraprin këtyre ndryshimeve sjellore? Të gjitha këto pyetje nuk janë rastësore, përkundrazi. Për të kuptuar arsyet se pse dikush shfaq disa elementë të caktuar problematikë sjelljeje, duhet pasur sa më shumë informacion, të cilin unë tani nuk e kam, por ti me siguri di t’i kthesh përgjigje shumicës së këtyre cështjeve. Fillimisht, mund të ndihmosh bashkëshortin të shprehet për të gjitha këto dhe më pas ta nxisësh për të kryer veprimtari e aktivitete të thjeshta, ecje apo shëtitje. Akti më të mirë të stresit, nervozizmit dhe energjive negative.

Në vazhdim, ti do të shohësh vetë si qëndron situata dhe nëse bëhet fjalë për një situatë kalimtare apo problemi i ka rrënjët më të thella. Në rast se kjo situatë vazhdon apo përkeqësohet, apo ti nuk arrin të zbulosh shkakun që sjell këtë nervozizëm, mund të jetë rasti për t’iu drejtuar profesionistit përkatës.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.