Depresione mendore dhe… “shoqërore”

Intervista - - SPECIALISTËT PËRGJIGJEN -

Termi depresion nuk përdoret vetëm në mjekësi, ku nënkuptohet një deprissio- ulje e shtypjes. Po ne e kemi fjalën këtu për depresionin, sidomos në psikiatri, i cili është mbi 15 llojesh.

- - shëm me njerëzit e afërm, nuk janë aktivë në përditshmërisë e tyre, kanë - min e simptomave të mëlartme, mund të kryejnë veprime të pamendua - e ndiejnë veten fajtorë të pafaj, pra të pabazuar në realitetin objektiv. Ata depresione të të moshuarve, ato të paslindjes, nga sëmundjet e tiroides, të Parkinsonit apo të insulteve trunore. Gjenetika luan rol në depresione psikologëve.

- - cialistë të fushës. Po jo rrallë, njerëz të tillë nuk janë me psikozë. Këta sigurisht ndjehen vërtet shpresëhumbur për punën dhe jetën, të pasigurt, me perspektivë të zymtë, me pamundësi për të gjetur shtegdalje ndaj - lojërat e fatit, përdorues të drogës etj. Ata për arsye të ndryshme, ikin, si të thuash, kuturu, në erë, pa një plan, shkojnë dhe ngujohen në një më të thjeshta të jetesës apo të mbijetesës e kështu me radhë. Pale pastaj në veprime të pamotivuara e aspak të kontrolluara e deri në agresive,

mosorientimet e pushtetarëve p.sh. në lejimin e njerëzve, të cilët nisen aty ku nuk duhet. Po ashtu administratorët e zgjedhur lokalë nuk ndikojnë sadopak në përmirësimin e cilësisë së jetesës të banorëve të tyre… Në shumë raste, këta të fundit, madje, u krijojnë vartësve, vështirësi - situacionale normale psikologjisë.

- - libruar, të cilët nuk përballojnë dot situatat e krijuara në jetë. Në rastin e parë, kujdesi është kryesisht shkencor mjekësor e psikologjik, ndërsa lart. Po, gjithsesi, në të dy palët kujdesi të jetë në shkallën e duhur, pa menjëherë, se ky apo ai person ishte me depresion mendor dhe ndaj arriti gjer këtu(!). Ka edhe raste interesash meskine dhe veprime jopro

në shtypin e nesërm në media, të vendoset “diagnoza” shpesh e pasaktë, nga njerëz asfare kompetentë…

- - ë - ë -

-

Duke ju falenderuar për interesimin në rubrikën tonë po ju përgjigjem ë brava sjell një alarm fals për një është në të njëjtën kohë e hapur dhe e mbyllur (dhe pse më i shpeshtë lidhet me derën e shoferit pasi ajo është ë do të sugjeroja të kontrollohen sinjalet e mbylljes së derës duke përdorur një instrument skanimi ose një kompjuter të lidhur me automjetin për të pare sinjalin e bllokuar për të cilën interesohemi të zbulojmë. Në këtë mënyrë bëjmë të mundur fshirjen e këtij gabimi. Duhet janë të vështira për tu diagnostikuar plotësisht nëse ato nuk mund të shihen nga afër.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.