Si shërohet nervi shshiatik

Intervista - - FAQE 1 -

- Shiatiku i referohet dhimbjes në fund të shpinës të shkaktuar nga një problem me nervin shiatik. nga fundshpina në gjthë gjatësinë e pjesës së prapme të këmbës. Kur - sion në nervin shiatik, ai mund të fundshpina dhe përhapet një ije, të pasme dhe këmbë. 90% e njerëzve e marrin veten nga shiatiku pa përdorur ndërhyrje kirurgjikale.

-

- Simptomat më të zakonshme janë dhimbja në fund të shpinës poshtë tek këmba. Dhimbja zakonisht kap njërën këmbë dhe mund të - litesh, apo teshtin. Gjithashtu këmba mund të mpihet, të ndjesh dobësi në të, mizërime apo shpime.

lloj dhimbjeje shpine gjatë jetës së tyre, por kjo nuk ka gjithmonë lidhje me nervin shiatik. Në shumë raste, dhimbja e shpinës është rezultat i zgjatjes së tepruar ose lodhjes dallon shiatikun është se dhimbja shpërndahet poshtë tek këmba. - muren nga shiatiku janë të moshës preken prej tij gjatë shtatzanisë, për shkak të shtypjes së nervit shiatik tjera përfshijnë hernien e diskut dhe artritin degjenerativ të shtyllës kurrizore.

1. Hernia e diskut. Shkaku më i shpeshtë i shiatikut është hernia rruazave të shtyllës kurrizore. Ato hollohen me kalimin e moshës dhe bëhen më të prekshme ndaj dëm 1 në 50 njerëz do të kenë hernie të diskut në një moment të caktuar të jetës së tyre. Deri në 25% të tyre shumë se 6 javë.

2. Stenoza e shtyllës. Gërryer shkaktojë një ngushtim të kanalit të - shiatik. Stenoza e shtyllës ndodh më

3. Tumoret e shtyllës. Në raste të rrallë, shiatiku shkaktohet nga përgjatë shtyllës kurrizore. Kur tumori rritet, ai mund të shtypë nervat

4. Sindroma e Piriformis. Piri thellë në të pasme. Ai lidh pjesën e poshtme të shtyllës me pjesën e sipërme të kofshës dhe ndodhet mu mbi nervin shuatik. Nëse muskuli - jë presion në nervin shiatik, duke shkaktuar simptomat e shiatikut. Kjo sindromë është më e zakonsh - pin e pasmë të pantallonave (burrat) mund të shkaktojë sindromën e Piriformisit. Ai ushtron presion kronik në muskulin e piriformisit dhe mund të rëndojë problemet me nervin shiatik me kalimin e kohës. Ju mund ta evitoni këtë problem

5. Sacroiliitis. Kjo është një enjtje e njërës apo të dyjave ky poshtme e shtyllës lidhet me kockat e legenit. Sacroiliitis mund të shkaktojë dhimbje në të pasme, në fundshpinë, bile mund të shtrihet edhe poshtë, në njërën apo të dyja ngjit shkallët. Sacroiliitis mund të shkaktohet nga artriti, dëmtimet, shtatzania apo infeksionet.

6. Dëmtimi apo infeksioni. - jnë enjtjen e muskulit, infeksionit, apo dëmtimet, si thyerjet. Në përg nervin shiatik mund të shkaktojë simptomat e tij. Në disa raste nuk - Për të përcaktuar nëse vuan apo jo nga shiatiku, ekzistojnë disa mënyra. E para është ekzaminimi i shiatiku, doktori do të të kërkojë t’i është lokalizuar me saktësi ajo. Ai ecni me thembra, ose majat e gishtave, ose të ngrini lart këmbën pa përthyer gjurin. Këto ekzaminime muskujsh e ndihmojnë doktorin të përcaktojë nëse nervi shiatik është i irrituar. Një mënyrë tjetër është me anë të imazherisë. Doktori mund t’ju japë të bëni skaner për të marrë më shumë informacion për - vit të irrituar. Skaneri do të tregojë vendosjen e rruazave, ligamenteve por jo probleme të nervave.

-

- Nëse ju keni probleme me mosmbajtjen e urinës, apo të jash - jëherë doktorin tuaj. Kjo mund të jetë shenjë e një urgjence mjekësore të evituar dëmtimin e përhershëm. Në shumicën e rasteve shiatiku ikën brenda disa ditëve, apo javëve, pa

- shtëpi, për të lehtësuar dhimbjet e shiatikut. Një jastëk i ngrohtë, ose e kundërta, një me akull mund t’ju ndihmojnë në disa raste. Aplikojeni ngrohtësinë apo akullin për afro 20 - ni për të parë se cila nga të dyja jua lehtëson më shumë dhimbjen, ose alternojini me njera-tjetrën.

lehtësim për një farë kohe nga shiatiku. Ndër to mund të përmendim ibuprofenin, etc. Doktori mund t’ju japë edhe një injeksion me steroide për të reduktuar enjtjen.

muskujt e fundshpinës dhe ato të pjesës së pasme të kofshëve. Në varësi nga gjendja juaj mjekësore, disa ushtrime mund të mos këshillohen. Doktori juaj gjithashtu mund t’ju rekomandojë të bëni ecje të shkurtra.

kur dhimbja është e madhe, doktori mund t’ju rekomandojë të bëni injeksione me steroide në zonën e shtyllës kurrizore për të reduktuar - jtpërdrejt në zonën rrotull nervit shiatik.

5. Ndërhyrja kirurgjikale. Nëse shiatiku juaj shkaktohet nga hernia diskale dhe shkakton përsëri dhimbje të fortë pas 4-6 javësh, një mundësi është edhe ndërhyrja një pjesë të diskut me hernie për të lehtësuar presionin në nervin shiatik. Afro 90% e pacientëve gjejnë lehtësim nga kjo lloj ndërhyrjeje. Ndërhyrje të tjera mund të lehtësojnë shiatikun e shkaktuar nga stenoza e shtyllës.

Pas ndërhyrjes kirurgjikale ju zakonisht duhet të evitoni drejtimin e makinës, ngritjen e peshave, apo përkuljen para për afro një muaj. Doktori juaj mund t’ju reko ndihmuar forcimin e muskujve të kurrizit. Pasi merr fund periudha e t’i riktheheni përsëri aktiviteteve tuaja të zakonshme.

Ka të dhëna se edhe akupunktura, masazhi dhe joga mund të lehtësojnë dhimbjen e shiatikut, por nevojiten më shumë studime për të përcaktuar nëse këto terapi të ndihmojnë në rastin e shiatikut.

- Nëse ke vuajtur një herë nga - tet, por mund të merrni masa për të - pit, të përkulni këmbët kur ngrini pesha të rënda. Këto hapa mund t’ju ndihmojnë të evitoni dëmti shiatiku.

Newspapers in Albanian

Newspapers from Albania

© PressReader. All rights reserved.